15.7.23

Θα σε δω (κάποτε) στο πλοίο...



«Περιμένουμε περισσότερα», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά. «Δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι στον βαθμό που θα θέλαμε», πρόσθεσε ο Ακης Σκέρτσος. Σιγά, παιδιά, με το μαλακό, όχι τέτοια σκληρά χτυπήματα στους πλοιοκτήτες.
Δεν πρόλαβε να κάνει ο Μητσοτάκης μια μετριοπαθή (για αρχηγό συντηρητικού κόμματος) δήλωση για τα ελληνοτουρκικά, δηλαδή ότι μπορεί να γίνουν και κάποιες υποχωρήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας μήπως βρεθεί λύση για τις θαλάσσιες ζώνες, και άρχισε η εκ δεξιών αντιπολίτευση...

Δεν αναφέρομαι όμως στα τρία κόμματα δεξιά της Ν.Δ., αλλά στα υπόλοιπα. Ο -οσονούπω υποψήφιος πρόεδρος- Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) αναρωτήθηκε για ποιες υποχωρήσεις μιλάει ο πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για Χάγη και υποχωρήσεις απέναντι στον «ταραξία», το ΚΚΕ καταγγέλλει «επικίνδυνες διευθετήσεις». Σύντροφοι, αν λέτε εσείς όλα αυτά τα «εθνικοπατριωτικά» με τα τσαρούχια, ο Βελόπουλος, ο Νατσιός και οι «Σπαρτιάτες» τι πρέπει να πουν; «Κρεμάστε τον προδότη»;

● Ιδια κριτική βέβαια είχαμε και από το γνώριμο μπλοκ της «διπλωματικής ακινησίας» που κυκλοφορεί με την ονομασία καραμανλική Δεξιά (ή και Αριστερά). Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς «Εστία» ή «Δημοκρατία» για να καταλάβει την αντίληψη που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της συντηρητικής παράταξης. Μπορεί λοιπόν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης να προσπάθησε να πει ότι το «δεν συζητώ» δεν ήταν ποτέ θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά όταν ρωτήθηκε (Παραπολιτικά FM) τι γίνεται εντός της Ν.Δ., είπε κάτι του στιλ ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις. Θα έλεγα να μην είναι και τόσο σίγουρος…

● Και μιας ο λόγος για καραμανλική Αριστερά, είδα την αιχμηρή τοποθέτηση του Ευάγγελου Αντώναρου που κατήγγειλε (ΟΡΕΝ) ότι συνυποψήφιοί του στον ΣΥΡΙΖΑ έβγαιναν στα τηλεπαράθυρα χωρίς καν να έχουν διαβάσει το ενημερωτικό δελτίο για τα θέματα της επικαιρότητας που έστελνε η Κουμουνδούρου. Πάντως έδειξε μια προτίμηση στην Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για «ελκυστική υποψηφιότητα». Αιχμηρή τοποθέτηση είδα και από τον γιατρό και πρώην υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος χαρακτήρισε την Αριστερά «τεχνοφοβική» και φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της επί της πρόσφατης πανδημίας, σημείωσε (ΟΡΕΝ) ότι «πίσω από ψευτοθεωρίες για τις φαρμακευτικές εταιρείες οικοδομήθηκε ένα θεώρημα που οδήγησε τον κόσμο στην Ακροδεξιά». Αλλωστε, γιατί να ψηφίσεις Πολάκη που τα «μασούσε» για τα εμβόλια και να μην ψηφίσεις... Βελοπουλάκη κατευθείαν για να είσαι σίγουρος ότι γλιτώνεις το τσιπάκι.

● Και ενώ ο Αντώναρος θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο, την Παρασκευή ο Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, λέγοντας (σε ελεύθερη απόδοση) να μείνουμε αριστεροί, να κάνουμε καμιά κοινωνιολογική ανάλυση γιατί χάσαμε και βλέπουμε. Μίλησε βέβαια πιο πολιτικά από την Αχτσιόγλου, αλλά δεν ξέρω πόσοι θα πειστούν με αυτό το όραμα. Σίγουρα πάντως δεν πείστηκε ο πιο διάσημος πρώην μετακλητός υπάλληλος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καρανίκας. Με ανάρτησή του επέκρινε Τσακαλώτο και Χουλιαράκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και την υπερφορολόγηση, ενώ τους χαρακτήρισε «δογματικούς φοροεισπράκτορες κρατιστές που γονάτισαν τον λαό στο όνομα κάποιου δήθεν Μαρξ». Ο Νίκος Παππάς κάνει αντίστοιχη κριτική, αλλά πιο κομψά, οπότε θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια.

● Φασίστες θα σας τσακίσουμε ξανά», έγραψαν άγνωστοι με μαύρο σπρέι έξω από τα γραφεία των «Σπαρτιατών» στο Παλαιό Φάληρο, ύστερα από επίθεση όπου έσπασαν και μια τζαμαρία. Ο αρχηγός τους Βασίλης Στίγκας κατήγγειλε τις «τραμπούκικες ενέργειες» και πρόσθεσε ότι «όχι μόνο δεν φοβόμαστε, αλλά στέκουμε όρθιοι και αγέρωχοι». Παρά τις δημόσιες ευχαριστίες στον Κασιδιάρη ο Στίγκας εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν είναι η συνέχεια της Χρυσής Αυγής και ότι δεν έχει σχέση με τον φασισμό και τον ναζισμό. Εντάξει, τα έχουμε ξανακούσει και από άλλους αυτά.

● Για... αυτοδυναμία πηγαίνουν οι δικηγόροι και στη νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει το περιοδικό της Βουλής «Επί του Περιστυλίου», το «κόμμα» των δικηγόρων διαθέτει 83 έδρες και είναι μακράν πρώτο. Ακολουθούν οι γιατροί (40), οι οικονομολόγοι (22) και από 16 έδρες έχουν δημοσιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί και πανεπιστημιακοί. Ακολουθούν οι μηχανολόγοι (9) και οι εκπαιδευτικοί (8).

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: