25.7.23

Οι προτεραιότητες και οι επόμενες κινήσεις των τεσσάρων...


Με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις διεκδικητές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανεβάζουν «στροφές» προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων βρίσκονται σε... διαρκείς διαβουλεύσεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται διακριτές οι προτεραιότητες του καθενός.

Στη Βόρεια Ελλάδα η Αχτσιόγλου

Με σύνθημα «Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον», η Έφη Αχτσιόγλου ξεκινά την καμπάνια της με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα. Την Τετάρτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο ΑνΦανΓκατέ, στο Τελλόγλειο, στις 8 μ.μ. Την Πέμπτη θα βρεθεί στην Έδεσσα, όπου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο Murphy’s Law, στις 6.30 μ.μ., ενώ την Πέμπτη, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Γιαννιτσών, στις 8 μ.μ. 

Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Καβάλα, όπου θα συμμετάσχει σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Riviera Cafe, στις 8 μ.μ., και το Σάββατο θα ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο περιοδειών της στη Βέροια, παίρνοντας μέρος σε ανοιχτή συζήτηση στον Πολυχώρο Πάρκου Ελιάς, στις 12 το μεσημέρι.

Παρέμβαση Μαραντζίδη

Στο μεταξύ, χθες, υπήρξε άρθρο παρέμβασης για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τον Νίκο Μαραντζίδη, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο ΠΑ.ΜΑΚ. και μέλος του επιτελείου της Έ. Αχτσιόγλου, με τίτλο «11 σημεία για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η νέα ηγεσία οφείλει να εγγυηθεί την ενότητα και να ανατάξει οργανωτικά το κόμμα, ενώ μιλά για τον στόχο του τερματισμού της δημοσκοπικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Έ. Αχτσιόγλου «μπορεί να τα καταφέρει».

Παππάς: Από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο

Τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να εκτείνεται από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Mega. Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε ότι χάθηκε ένα τεράστιο κομμάτι της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ψηφοφόρους «μετριοπαθείς, κεντρώους, κεντροαριστερούς». Παράλληλα, χαρακτήρισε λάθος την επιστροφή τού κόμματος «στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς», προκρίνοντας πολιτικές που θα καταστήσουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελκτική προς τα τμήματα των ψηφοφόρων που «χάθηκαν». 

Ως προς την απλή αναλογική, διατύπωσε τη θέση ότι «έχει τελειώσει», δηλώνοντας ότι περιμένει με ενδιαφέρον και τις θέσεις των άλλων υποψηφίων για το θέμα. Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι ζητούμενο, ήδη από τώρα, είναι να δημιουργηθούν οι όροι αναμέτρησης με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τσακαλώτος: Αξιόπιστο κόμμα

Το ζήτημα της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έθεσε ως προτεραιότητα ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στο Open, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προγραμματικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζοντας στην ανάγκη ενός προγράμματος ρεαλιστικού και ταυτόχρονα ριζοσπαστικού. Για τα ζητήματα της Υγείας τόνισε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος για θεσμοθέτηση υγειονομικού ισοδύναμου, μέτρο που θα στηρίζει, όπως είπε, τους κατοίκους περιοχών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δομές Υγείας. Πρόταξε, ακόμη, τη διαφάνεια και έναν συνολικό σχεδιασμό για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την Παιδεία, την αντισεισμική προστασία κ.λπ.

Για το ντιμπέιτ επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος, όπου θα αναδειχθούν οι διαφορετικές προτεραιότητες και «αποχρώσεις», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στρατηγική της απλής αναλογικής στις εκλογές αποδείχθηκε εντέλει λάθος. Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε πως «η σωστή στρατηγική θα ήταν, όταν έγινε αντιληπτό ότι τα άλλα κόμματα δεν ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα για μετεκλογικές συνεργασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την αυτοδυναμία». Σχετικά με το ερώτημα «Αριστερά ή Κέντρο», ανέφερε ότι κάθε κόμμα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και αφετηρία. «Δεν μπορεί να είναι όλοι και αριστεροί, και σοσιαλδημοκράτες, και δεξιοί. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος του λαϊκισμού: ένα κόμμα να λέει ναι σε όλους και πρακτικά να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τζουμάκας: Επιστροφή της πολιτικής

Ερωτηθείς προς τα πού θα στραφεί το κόμμα στην περίπτωση εκλογής του, ο Στέφανος Τζουμάκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η οικονομία αποτελεί μείζον θέμα και αφορά την κατεύθυνση και την πορεία της χώρας. Παράλληλα, χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του «πολιτική» και όχι «πολιτικού συνδικαλισμού». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν πολιτικές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας πως είναι απόλυτα ελεγχόμενες από το χρηματιστηριακό και τραπεζικό κεφάλαιο...

Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος

ΑΥΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: