...ξεκινησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία πρέπει να δρομολογηθούν μια σειρά από οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα, που πρέπει να τρέξουν έως το φθινόπωρο.
Πλέον, με... επιστολή του, υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος κατέθεσε ο Στέφανος Τζουμάκας, που από ότι φαίνεται αυτή ήταν η «υποψηφιότητα-έκπληξη», που φημολογούνταν τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της υποψηφιότητάς του, ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μπορεί να συμβάλει «με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού».
Ο Στέφανος Τζουμάκας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Είχε «επιστρατευτεί» από τον Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Μεταξύ άλλων στην επιστολή του φέρεται να αποδίδει την ήττα στην απλή αναλογική και την άρνηση της πολιτικής πλειοψηφίας από μερίδα του κόμματος.
Οι άλλες υποψηφιότητες
Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην οποία δεν συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημοποιηθεί και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, ενώ άλλα ονόματα προσώπων που φέρονται να ενδιαφέρονται για την ηγεσία του κόμματος είναι αυτά του Παύλου Πολάκη και της Ρένας Δούρου.
Άλλο όνομα που «παίζει» είναι και αυτό του Διονύση Τεμπονέρα, αν και ο ίδιος το έχει αποκλείσει με δήλωσή του, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουν καταθέσεις σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του περιλαμβάνει το δίπολο «συνέχεια και τομή», για να εξηγήσει ότι «συνέχεια» είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα «και όσα καταφέραμε όλοι μαζί στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» για να απαριθμήσει κεντρικές επιτυχίες της περιόδου διακυβέρνησης, όπως η ρύθμιση του χρέους και η έξοδος από τα μνημόνια, ενώ μίλησε εκτενώς για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον καθοριστικό ρόλο του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού.
Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου είχε βασικό άξονα της υποψηφιότητάς της τη φράση «είμαστε με τους πολλούς και το δίκιο». Και τόνισε ότι η υποψηφιότητά της «εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα και την κοινωνία, αφορά την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη. Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι συνθήκες του καθενός και της καθεμίας από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του. Αφορά το δικαίωμα στα κοινωνικά αγαθά, στη μόρφωση, στην εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Αφορά τους νέους ανθρώπους για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας».
Το διακύβευμα
Μετά το σοκ της εκλογικής ήττας και την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, κοινός διακηρυγμένος στόχος των στελεχών του κόμματος, ανεξάρτητα από ποια τάση προέρχονται, είναι η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Το κόμμα, όπως επισημαίνουν όλοι, δημοσίως και μη, πρέπει να επανεξοπλιστεί στρατηγικά και να αποκτήσει γείωση στην κοινωνία, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανασυγκροτηθεί εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχικά, αλλά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, την άνοιξη του 2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου