Η «κόκκινη Έφη» όπως αποκαλούνταν εσωκομματικά άνοιξε την αυλαία και ο πρώτος που συμπαρασύρει μαζί της είναι ο... Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η υποψηφιότητά του θα αποτελέσει δείκτη για τις ανακοινώσεις της πρώην υπουργού η οποία έχει πάνω της τα βλέμματα και της κεντροαριστεράς ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με αφετηρία τις αυτοδιοικητικές.
Αναμφίβολα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμη και την ίδια του την τάση καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την απόφασή του να ανακοινώσει και εκείνος με δημόσια δήλωσή του και τη δική του υποψηφιότητα την Παρασκευή πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι που πίσω από αυτή την κίνηση του πρώην Υπουργού βλέπουν από τη μια πλευρά την πίεση που επιθυμεί να ασκήσει η αριστερή τάση στους οπαδούς της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού και από την άλλη να τρέξουν οι διαδικασίες με fast track διαδικασίες στην ΚΕ για εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου και οπωσδήποτε όχι μετά τις αυτοδιοικητικές.
Η επίσπευση από τον κ. Τσακαλώτο είναι και μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί και υπο το πρίσμα της κατεύθυνσης που αντιλαμβάνεται ότι θα δείξει η κα Αχτσιόγλου για το ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή.
Η παρακαταθήκη Τσίπρα
Φαίνεται ότι οι λέξεις κλειδιά για την παρουσίαση της κας Αχτσιόγλου για πολλούς είναι η ο «μετασχηματισμός» και η «διεύρυνση». Και οι δυο είναι οι βασικές παρακαταθήκες των αλλαγών που επέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και οι οποίες διεκόπησαν βίαια με τις εκλογές και με τις παλινωδίες και τα φάλτσα του τελευταίου εξαμήνου.
Στελέχη της κεντροαριστεράς έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνολική ήττα του χώρου στις διπλές εκλογές.
Για αυτό το λόγο έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν η κα Αχτσιόγλου ως υποψήφια θα επιλέξει να κρατήσει αυτή την παρακαταθήκη του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα ευρύτερης αναφοράς προς το κέντρο ή αν θα επιλέξει να διατηρήσει την πιο καθαρή ταυτότητα της Αριστεράς με τη διεύρυνση να συνεχίζεται με όρους κοινωνικής αναφοράς και όχι πολιτικής προσέγγισης προσώπων.
Στον αντίποδα ο Νίκος Παππάς που θα επιμείνει για την ώρα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην ΚΕ έχει το «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ ως βασική στρατηγική και μάλιστα στη λογική ακριβώς επειδή δεν προχώρησε εγκατέλειψαν και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι το κόμμα από την κάλπη.
Φωνές για συνεργασία στην κεντροαριστερά
Οι φωνές πάντως για συνεννόηση σε πρώτη φάση και δειλά για την ώρα για συνεργασία έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και από τα δυο κόμματα της κεντροαριστεράς. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ώρα πορεύονται αντιπαραθετικά ωστόσο στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης και Θόδωρος Μαργαρίτης ρίχνουν τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές.
«Να γίνει μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν οι προοδευτικές δυνάμεις» κάλεσε από το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Βυλευτής του ΠΑΣΟΚ, «να συνεννοηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κοινό υποψήφιοι» κάλεσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης της Ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.
Δυο κινήσεις που χαιρέτησε πρώτος ο Νίκος Μπίστης ο οποίος σημειωτέων τάσσεται με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Το επίδικο ουσιαστικό όπως το περιγράφουν στελέχη της κεντροαριστεράς δεν είναι άλλο από την ανάγκη ο χώρος συνολικά να ηγεμονεύσει.
Ενδιάμεσος σταθμός είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές οπου και τα δυο κόμματα δυσκολεύονται έντονα, ο ένας ίσως λιγότερο, να κατεβάσουν υποψήφιους στις μεγάλες Περιφέρειες και Δήμους. Τερματισμός σε αυτή την πορεία πολλοί βλέπουν τις ευρωεκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα.
Μια δεύτερη ήττα της κεντροαριστεράς και μάλιστα ευρεία ή ακόμη και μια οριακή βελτίωση των ποσοστών των δυο κομμάτων θα οδηγήσει νομοτελειακά στο μονόδρομο της συνεργασίας και της συνεννόησης...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου