Τα τείχη, οι τάφροι, τα συρματοπλέγματα, τα σύνορα γενικά, μόνο τη ροή των ανθρώπων που πέφτουν στην ανάγκη της μετοικεσίας μπορούν να εμποδίσουν, χωρίς πάντως να είναι ικανά να την ανακόψουν πλήρως.
Τα φυσικά φαινόμενα, αν... νοείται πια ως φυσική η ασφυξία που προκαλεί η «κανονικοποίηση» της κλιματικής ακρότητας, είναι διεθνή. Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών πλήττει όλες τις μεσογειακές χώρες. Οι δικοί μας μετεωρολόγοι τον ονόμασαν «Κλέωνα», θαρρείς και σκόπευαν να θέσουν σε δοκιμασία τις γνώσεις μας στη γραμματική.
Η λαθεμένη γενική «του Κλέοντος» ακούστηκε ακόμα και στην ΕΡΤ. Πιθανόν κατά το «του λέοντος». Κρίμα για τον αρχιδημαγωγό Κλέωνα. Με τόσους μιμητές του στην πολιτική σκηνή και να μας δυσκολεύει η κλίση του…
Δεν χάθηκε ο κόσμος βέβαια. Αλλοι λόγοι, εξαιρετικά σοβαροί, μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε, κατεπειγόντως, ότι κινδυνεύει να χαθεί. Οι λόγοι που οδήγησαν τους Ιταλούς μετεωρολόγους να δώσουν τα ονόματα «Κέρβερος» και «Χάρων» στους καύσωνες που καταταλαιπωρούν τη δική τους χώρα.
Φόβισαν άραγε περισσότερο τους συμπατριώτες τους, άρχοντες και αρχόμενους, με αυτήν την ονοματοδοτική επιλογή, που ηχεί σαν έσχατη προειδοποίηση; Δεν φαίνεται πιθανό. Η κλιματική κρίση εκδηλώνεται βαρύτατη στη Μεσόγειο, όπου η θερμοκρασία, στην ατμόσφαιρα και στη θάλασσα, αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της Γης, οικολογικό κίνημα ωστόσο με αξιοσημείωτη δύναμη μόνο στη Γαλλία καταγράφεται.
Οσον αφορά την περιβαλλοντική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αποκαλυπτική μια προ εβδομάδος ψηφοφορία στην Ευρωβουλή. Αντικείμενό της, η νομοθετική πρόταση για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της Ε.Ε., που τελικά πέρασε με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές.
Μπορεί 19 χώρες να υποστήριζαν το σχέδιο, μπορεί πάνω από 6.000 επιστήμονες να τάχθηκαν δημόσια υπέρ του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όμως αντιδρούσε σθεναρά, δημαγωγώντας φιλοαγροτικά. Ενα από τα «επιχειρήματά» του, ο κίνδυνος καταστροφής του… σπιτιού του Αη Βασίλη στη Φινλανδία, ισχυρισμός τόσο ευφυής που έπεισε τους ακροδεξιούς του «Κόμματος Ταυτότητας και Δημοκρατίας» να συστρατευτούν.
Με την Ε.Ε. βαθιά διχασμένη και στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, που θεωρητικά θα έπρεπε να κινητοποιεί προς την ίδια (ναυαγοσωστική πλέον) κατεύθυνση τους πάντες, ακόμα και «Αδης» ή «Αρμαγεδδών» να ονομαστεί κάποιος επόμενος καύσωνας, λίγα θ’ αλλάξουν. Δειλά και αργοπορημένα...
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου