Υπό την προϋπόθεση πάντα της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς όπως σημείωσε ο υπουργός «μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη».
Με εμφανή αισιοδοξία για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης...
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η βασική στόχευση της κυβέρνησης θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων. Μίλησε επίσης για φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, αρκεί να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα για κάθε θετικό αναπτυξιακό βήμα. Διότι, όπως σημείωσε «μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη».
Υπενθυμίζεται πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης –που καλλιεργούν προσδοκίες για όλους– εξαρτώνται από τις γενικές επιδόσεις της οικονομίας: πιο απλά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της υπό την προϋπόθεση ότι θα πάει καλά η οικονομία, θα αυξηθεί το ΑΕΠ, θα αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων κτλ.
Σημειώνεται επίσης πως πολλά από τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης, τα έχει εξαγγείλει και στο παρελθόν η Ν.Δ.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Κ. Χατζηδάκης έθεσε τα παρακάτω επτά σημεία, δηλώντας μεταξύ άλλων:
1. Ανάπτυξη - Δουλειές - Εισόδημα
Με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο -με άλλα λόγια, αν δεν έχουμε κάποιο ακραίο και μεγάλης κλίμακας γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο- τότε μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι στεκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων.
2. Δημοσιονομική σταθερότητα
Προϋπόθεση για κάθε θετικό αναπτυξιακό βήμα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη. Αξιόπιστη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική σημαίνει: Τήρηση των εθνικών δημοσιονομικών στόχων. Έμφαση στην επίτευξη λογικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Και συνεχής προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος οι στόχοι μας είναι:
Πρώτον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, η οποία θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας, θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα.
Δεύτερον, η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους ώστε, να βρεθεί αρκετά κάτω του 140% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2027, όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η απόφαση να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου!
3. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Δρομολογούμε έως και τους πρώτους μήνες του 2024:
Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
Συνεχίζουμε εντός του 2024 με ψηφιακά μέτρα όπως:
Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
Παράλληλα, προχωρούν:
Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.
4. Φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών
Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε προς ψήφιση εντός του Ιουλίου κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, να στηρίζουμε έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.
5. Τραπεζικό σύστημα - Κεφαλαιαγορά
Μία από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.
Μία δεύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό το λόγο, πρώτον, προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Δεύτερον, μελετούμε νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.
6. Ευρωπαϊκοί πόροι/Δημόσιες επενδύσεις
Σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς πόρους και τις δημόσιες επενδύσεις -που είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, καθώς έχουμε στη διάθεσή μας πόρους χωρίς προηγούμενο- αναφέρθηκε στην ομιλία του το μεσημέρι ο κ. Παπαθανάσης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι εκτός του ότι, στο Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο η προσπάθεια είναι εμπροσθοβαρής, θα κινηθούμε με τους πιο γρήγορους ρυθμούς για να αξιοποιήσει η Ελλάδα μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία!
7. Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας
Ως Υπουργείο, θα επιδιώξουμε μία ολιστική προσέγγιση που θα συνδυάζει τις δικές μας αρμοδιότητες με τις αρμοδιότητες της ΕΕΣΥΠ, σεβόμενοι πάντοτε το ρόλο της. Γι’ αυτό άλλωστε και ιδρύθηκε και χωριστή Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε τον ριζικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου. Θα το πετύχουμε με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούσιου χαρτοφυλακίου της, προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου