28.7.23

Θέλουμε ήρωες ή κράτος;...


Η τραγωδία με τις πυρκαγιές λαμβάνει χαρακτηριστικά εθνικού δράματος. Η συντριβή του Καναντέρ με τα δύο παλικάρια στην Κάρυστο μας συγκλονίζει όλους.

Οι πιλότοι που έπεσαν στο καθήκον, στην... προσπάθειά τους να σώσουν ζωές συνανθρώπων τους αλλά και να περιορίσουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, γίνονται πλέον συνώνυμοι των ηρώων. Ο 34χρονος Χρήστος Μουλάς, ο οποίος σε έξι μήνες θα γινόταν πατέρας αλλά δεν θα προλάβει να δει το παιδί του να γεννιέται. Ο 27χρονος Περικλής Στεφανίδης, ένα νέο παιδί γεμάτο όνειρα για το μέλλον… Μόνο ευγνωμοσύνη και σεβασμός για τους δύο αυτούς ανθρώπους.

Είναι όμως από τις στιγμές εκείνες αυτή, που τα λόγια στερεύουν. Και δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε. Η Πολιτεία οφείλει να τους τιμήσει. Δεν αναφέρομαι μόνο στις απαραίτητες υλικές τιμές προς τους συγγενείς τους, σε προτομές ή ανδριάντες που θα στηθούν για την ηρωική τους πράξη. Η έμπρακτη αναγνώριση θα επέλθει αν επιτέλους το πολιτικό σύστημα καθίσει σοβαρά και συνεννοηθεί για την πρόληψη, για την πυρόσβεση και τις πυρκαγιές.

Να βρούμε τι φταίει, να πάρουμε έγκαιρα μέτρα, να θωρακίσουμε όσους ρισκάρουν τη ζωή τους. Όχι όμως στα λόγια, όχι για το θεαθήναι.

Συνειδητά, οργανωμένα και με ειλικρίνεια. Εθνικός σχεδιασμός λέγεται με μια φράση. Για να μην μπορεί κανείς να λέει μετά δικαιολογίες και υπεκφυγές. Για να μην έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Καμένα δάση, καμένα σπίτια, αλλά και ανθρώπους νεκρούς. Για να αποκτήσουμε κράτος σοβαρό με υποδομές. Με ασφάλεια και μέριμνα για τους πολίτες του. Ιδού λοιπόν η Ρόδος... Κι ας είναι αυτοί οι τελευταίοι ήρωες που θυσιάζονται για την πατρίδα και το καλό της κοινωνίας...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: