21.7.23

Τι πηγαίνει τόσο λάθος;...


Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών οχημάτων στον κόσμο, με 3.700 χιλιάδες οχήματα και έναν υπερμεγέθη επίσης στόλο από 92 εναέρια μέσα. Ταυτόχρονα οι πόροι που δίνονται για την πρόληψη και τη διαχείριση των... δασικών οικοσυστημάτων είναι υποπολλαπλάσιοι.

Η Ελλάδα διαθέτει επίσης μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία. Όταν ξεσπάει μία πυρκαγιά οι μόνοι που δεν έχουν λόγο και συμμετοχή στο επιχειρησιακό σχέδιο για την κατάσβεσή της είναι αυτοί που γνωρίζουν το δάσος, δηλαδή η δασική υπηρεσία.   

Ψίχουλα στην πρόληψη, εκατομμύρια στην καταστολή

Από το 1998, που η ευθύνη των δασικών πυρκαγιών πέρασε στην Πυροσβεστική, στη χώρα υιοθετήθηκε ένα μοντέλο δασοπυρόσβεσης το οποίο βασίστηκε κατεξοχήν στην καταστολή και όχι στην πρόληψη. Οι δασικές υπηρεσίες εντάχθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και παραμένουν επί χρόνια υποστελεχωμένες, παρόλο που έχουν υπό την ευθύνη τους την προστασία  του δασικού και αγροτικού πλούτου της χώρας.

Την τελευταία 20ετία το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας μειώθηκε κατά 53% και οι πόροι που διατέθηκαν σε αυτήν κατά 80%. Η μερίδα του λέοντος των δημόσιων πόρων, τόσο των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών, κατανέμονταν στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και όχι στην πρόληψή τους.

«Με το εφαρμοζόμενο μοντέλο η Δασική Υπηρεσία έγινε παρατηρητής στην αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα που ζούμε: καταστροφές, καταστροφές και μόνο καταστροφές, αφανίζονται εκατομμύρια στρέμματα με δασικά οικοσυστήματα, χιλιάδες περιουσίες, και το τραγικότερο, θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες» λένε και ξαναλένε οι δασολόγοι.

Για την πενταετία 2016-2020 η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ανέφερε σε έκθεσή της ότι δαπανήθηκαν 577 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. 

Αντίστοιχα τα κονδύλια που δόθηκαν για τη δασοπροστασία και τα μέτρα πρόληψης, σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που ασχολούνται και έχουν κάποια αρμοδιότητα, ήταν μόλις 189 εκατ. ευρώ...

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: