10.7.23

Βιασύνη για ψήφο... νοσταλγών...


Στη συμπόρευση Δεξιάς και Ακροδεξιάς μέσα στο κοινοβούλιο ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να νομοθετήσει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος στη χώρα μας με «έναν νόμο και ένα άρθρο» -όπως ο ίδιος ανακοίνωσε- που θα αφορά την άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων από τον τόπο διαμονής τους.

Σήμερα αναμένεται η... κυβέρνηση να αναρτήσει το νομοσχέδιο αυτό στη δημόσια διαβούλευση, ενώ ο πρωθυπουργός φρόντισε να το ανακοινώσει όχι στην πρωτομιλία του, αλλά κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, δηλαδή πάνω στο σφύριγμα της λήξης της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έτσι ώστε να στερήσει και από την αντιπολίτευση τη δυνατότητα να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα.

Τι είπε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης; Οτι «αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας απ’ όπου κι αν κατοικούν».

Με άλλα λόγια να αρθούν οι περιορισμοί, που θεσπίστηκαν επί της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη με ευρύτατη διακομματική συναίνεση, και οι οποίοι απέτρεπαν τη δημιουργία μιας «φάμπρικας» μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ενός απροσδιόριστου αριθμού δυνητικών εκλογέων (που δεν έχουν σχέση με εκείνους που έφυγαν από τη χώρα μας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης), με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς, που ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της, ούτε βέβαια και ουσιαστική γνώση του εγχώριου πολιτικού σκηνικού.

Το παραπάνω ακροατήριο όμως μπορεί να αξιοποιήσει τις προβλέψεις του απαρχαιωμένου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, αφού ο Κώδικας αναγνωρίζει ελληνική ιθαγένεια σε όποιον μπορεί να αποδείξει σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος την καταγωγή του από Ελληνα ή Ελληνίδα πολίτη μέσω του «δικαίου του αίματος» (jus sanguinis).

Επομένως οι κυβερνητικές αναφορές για παροχή δυνατότητας ψήφου από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό σε όσους «είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» αποτελούν ένα «τρικ» αποσιώπησης του πραγματικού σχεδίου της, που είναι βέβαια η δημιουργία αυτής ακριβώς της «φάμπρικας» μαζικών εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ομογενών ακόμα και πέμπτης γενιάς, χωρίς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα. Και αυτό γιατί η Ν.Δ., που παραδοσιακά φλερτάρει με τη λεγόμενη ομογένεια, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα κατά βάση συντηρητικό και δεξιό (και άρα δικό της) ακροατήριο.

Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση βλέπει ότι με τη νέα Βουλή, που έχει πλεόνασμα ακροδεξιών κομμάτων και μορφωμάτων, μπορεί να βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να περάσει το σχέδιό της.

Και δεν διστάζει να στηριχτεί στη βιτρίνα του καταδικασμένου ναζιστή Κασιδιάρη «Σπαρτιάτες» και στην ακροδεξιά Νίκη. Πρόλαβε και το αποκάλυψε προ τριών ημερών ο νέος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ρωτήθηκε (Real FM, 7.7.2023) με αφορμή το γεγονός ότι «Σπαρτιάτες» και Νίκη έχουν την ίδια στάση με τη Ν.Δ. στο θέμα αυτό και έδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους εντάξει σε ένα κοινό μέτωπο μιας «ευρύτατης πλειοψηφίας», στην οποία τοποθετεί και την άλλη Ακροδεξιά του παλιού συνοδοιπόρου του στον ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου, χαρακτηρίζοντάς τον «νόμο αποκλεισμού και κοροϊδίας» (4.5.2023), ενώ ήδη η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει την επικείμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Διαβούλευση

Ετσι λοιπόν το πρώτο νομοσχέδιο επί νέας κυβερνητικής θητείας θα αναρτηθεί σήμερα προς διαβούλευση με στόχο να τεθεί προς ψήφιση πριν από το κλείσιμο της Βουλής, όπως ενημερώνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή πριν από τα τέλη Ιουλίου. Πληροφορίες θέλουν το προωθούμενο νομοσχέδιο να είναι στο πνεύμα της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, την άνοιξη του 2021.

Η -ουσιαστικά ενός άρθρου- τροπολογία επιχειρούσε να άρει όλους τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν με τον ν.4648/20219, ακόμη και την Ειδική Διακομματική Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση ενστάσεων επί τυχόν απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (η αρμοδιότητα για την αποδοχή ή απόρριψη κάθε αίτησης ανατίθετο στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών και μόνο). Δεν είχε συγκεντρώσει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 200 ψήφων (έλαβε 190 ψήφους από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση), με τον τότε νομοθετικό αιφνιδιασμό της Ν.Δ. να πέφτει στο κενό.

Προϋποθέσεις

Οι περιορισμοί, τους οποίους επιχειρεί εκ νέου η κυβέρνηση να καταργήσει, είναι οι δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό:

α) να έχει μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 ετών,

β) να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην ΑΑΔΕ το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (κάτι που προϋποθέτει την κατοχή ελληνικού ΑΦΜ).

Οι παραπάνω περιορισμοί είχαν συμφωνηθεί από τα πολιτικά κόμματα το φθινόπωρο του 2019 στη διάρκεια των πολυήμερων εργασιών της διακομματικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επί θητείας Τ. Θεοδωρικάκου. Αποτυπώθηκαν στον ν.4648/2019 και υπερψηφίστηκαν με ευρύτατη (και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα) πλειοψηφία 288 ψήφων.

Οι περιορισμοί αυτοί είχαν προταθεί από το ΚΚΕ, το οποίο στη διάρκεια των εργασιών της διακομματικής είχε ρόλο ρυθμιστή (ήταν αδύνατο να σχηματιστεί πλειοψηφία 200 εδρών χωρίς τη συμμετοχή του), και είχε επιμείνει στους περιορισμούς προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. χαρακτήριζε τον νόμο του 2019 «προϊόν συμβιβασμού» απολογούμενη στο ακροατήριό της και ειδικότερα σε κοινότητες της ομογένειας. Δεν είχε κρύψει τις προθέσεις της να καταργήσει τους περιορισμούς και επανέρχεται τώρα δριμύτερη, πάντα υπό το δόγμα Βορίδη για θεσμικές αλλαγές «για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία»...

Στέργιος Ζιαμπάκας, Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: