11.7.23

Νομοσχέδιο αλλοίωσης...


Η «τροπολογία Βορίδη» επανεμφανίζεται ως «νομοσχέδιο Νίκης Κεραμέως» και η κυβέρνηση με όμοια και απαράλλακτη... νομοθετική πρωτοβουλία με αυτήν του 2021 επανέρχεται στην άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού· περιορισμοί οι οποίοι είχαν ψηφιστεί το 2019 με ευρύτατη διακομματική συναίνεση.

Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. έχει προφανή στόχο να διευρύνει τη βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος στην κατεύθυνση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και προωθείται προς ψήφιση αμέσως μόλις η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι της αφήνουν το σχετικό περιθώριο οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε χθες προς δημόσια διαβούλευση (opengov.gr) όπου θα παραμείνει ανοιχτό για σχόλια έως το πρωί της Δευτέρας, 17 Ιουλίου. Στόχος να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη του μήνα.

Το νομοσχέδιο καταργεί τους δύο ισχύοντες περιορισμούς που είχαν θεσπιστεί με τον νόμο 4648/2019, δηλαδή τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος που είναι εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους προκείμενου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο διαμονής του στο εξωτερικό (α: να έχει μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 ετών, β: να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην ΑΑΔΕ το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος, κάτι που προϋποθέτει την κατοχή ελληνικού ΑΦΜ).

Περαιτέρω, το νομοσχέδιο επαναφέρει την πρόβλεψη της «τροπολογίας Βορίδη» για κατάργηση και της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο την εξέταση ενστάσεων επί τυχόν απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η αποδοχή ή η απόρριψη των αιτήσεων για εγγραφή στους προαναφερθέντες ειδικούς εκλογικούς θα γίνεται μόνο από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Η «τροπολογία Βορίδη» είχε κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη του 2021 συγκεντρώνοντας 190 ψήφους (από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση), δηλαδή 10 λιγότερες από την πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει στο κενό ο τότε νομοθετικός αιφνιδιασμός της Ν.Δ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επανέρχεται με την ίδια νομοθετική πρόταση με την έναρξη μιας νέας κοινοβουλευτικής θητείας, όπου τα τρία παραπάνω κόμματα συγκεντρώνουν 202 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του νόμου για την ψήφο των αποδήμων –στις 4 Μαΐου 2021 ο πρόεδρός του, Ν. Ανδρουλάκης, είχε μιλήσει για νόμο «αποκλεισμού και κοροϊδίας»–, ενώ η πρόσφατη δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή, ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία, ανεβάζει σε τουλάχιστον 210 τους βουλευτές που δυνητικά θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η άρση των περιορισμών «με έναν νόμο και ένα άρθρο» ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη δευτερολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις. Το θέμα είχε «ανοίξει» την περασμένη Παρασκευή από τον νυν υπουργό Επικρατείας, Μ. Βορίδη, ο οποίος ρωτήθηκε για την κοινή με την κυβέρνηση στάση των «Σπαρτιατών» και της Νίκης για το συγκεκριμένο θέμα και έδειξε ότι δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να τους εντάξει σε ένα κοινό μέτωπο μιας «ευρύτατης πλειοψηφίας» – αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση επανέρχεται στην άρση των περιορισμών ποντάροντας στη συμπόρευση Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

Περιορισμοί-ασφαλιστικές δικλίδες
Η κυβέρνηση μιλά για νομοσχέδιο διευκόλυνσης στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν μόνιμα (ή βρίσκονται την ημέρα των εκλογών) στο εξωτερικό. Πρόκειται όμως για ένα «τρικ» που αποσιωπά τις πραγματικές διαστάσεις των εξελίξεων. Οπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η «Εφ.Συν.», ο απαρχαιωμένος Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας αναγνωρίζει ιθαγένεια -και κατ’ επέκταση εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους- σε όποιον μπορεί να αποδείξει σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος την καταγωγή του από Ελληνα ή Ελληνίδα πολίτη μέσω του «δικαίου του αίματος» (jus sanguinis).

Επομένως, ανοίγονται περιθώρια μέχρι και μιας «φάμπρικας» μαζικών εγγραφών από ομογενείς, ακόμη και πέμπτης μεταναστευτικής γενιάς, χωρίς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους ή ουσιαστική γνώση του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Πρόκειται για ένα ακροατήριο κατά βάση συντηρητικό και δεξιό.

Εκτιμήσεις από την κυβερνητική πλευρά μιλούν για ένα πλήθος από 500.000 έως 800.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που θα διευκολυνθεί ως προς την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος με την άρση των περιορισμών. Αλλες εκτιμήσεις υπολογίζουν σε έως 3.000.000 τους ψηφοφόρους-συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς- που θα μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές μετά την άρση των περιορισμών. Είναι σαφές σε κάθε περίπτωση ότι το εκλογικό σώμα αλλάζει -έως και δραστικά- συγκριτικά με τις φετινές εκλογές.

Οι ισχύοντες -και προς κατάργηση- περιορισμοί είχαν προταθεί από το ΚΚΕ ακριβώς για να αποτραπεί μια «φάμπρικα» μαζικών εγγραφών. Είχαν υιοθετηθεί από τη διακομματική επιτροπή που συνεδρίαζε επί ημέρες για το θέμα της ψήφου των αποδήμων στο υπουργείο Εσωτερικών, το φθινόπωρο του 2019, επί υπουργικής θητείας Τ. Θεοδωρικάκου, καθώς χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ δεν συμπληρωνόταν η πλειοψηφία των 200 εδρών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 στη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης είχε προειδοποιήσει ξεκάθαρα ότι η «τροπολογία Βορίδη» -που επανέρχεται προς ψήφιση- «οδηγεί σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος».

Οι επιδιώξεις της Ν.Δ. με την ψήφο των αποδήμων έχουν αποκαλυφθεί με ωμό τρόπο από το 2011, από τον προσωπικό βιογράφο του Κ. Καραμανλή, Μ. Κοττάκη. Οπως έχει αναδειχθεί από την «Εφ.Συν.», στο βιβλίο «Καραμανλής off the record» (εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2011), ο κ. Κοττάκης εξηγεί ότι «ο πρώην πρωθυπουργός αποπειράθηκε να αλλάξει τους βασικούς συσχετισμούς της μεταπολίτευσης υπέρ της Κεντροδεξιάς με την ψήφο των αποδήμων».

Και λέει ρητά ότι «η χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας σε 30.000 ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο (όνειρο δεκαετιών) και η εξαγγελία της παροχής ψήφου στους αποδήμους κατά το ταξίδι του στην Αυστραλία (22/5/2007) υπηρετούσαν έναν μακροπρόθεσμο στόχο: να αλλοιώσει αθόρυβα και οριστικά τον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Κεντροδεξιάς». Δεν χωράνε λοιπόν αμφιβολίες για την πραγματική στόχευση της Ν.Δ...

Στέργιος Ζιαμπάκας

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: