2.7.23

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τοξική μικροψυχία με το βλέμμα στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ...



Οι δηλώσεις πολιτικής μικροψυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκάλεσαν δυσφορία και ερωτηματικά ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός, παραβιάζοντας τους... θεμελιώδεις κανόνες του πολιτικού πολιτισμού, επιχείρησε να ταυτίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την τοξικότητα, τον διχαστικό λόγο και την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα. Όσοι παρακολουθούν επί σειρά ετών τα γαλάζια δρώμενα διαπίστωσαν ότι η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει αναλλοίωτη από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στην κεφαλή της Ν.Δ. Μόλις προχθές αυτοπροσδιορίστηκε ως «λάθος άνθρωπος» (σε ερώτηση μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.) για να προβεί σε σχετικό σχολιασμό για την απόφαση του Αλ. Τσίπρα, δίχως να τροποποιήσει την αρχική του δήλωση. Οι σχετικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, με διακριτή τη διάσταση της προσωπικής εμπάθειας, θεωρήθηκαν αναντίστοιχες με το πολιτικό του αξίωμα αλλά και την εικόνα της ευρείας εκλογικής νίκης της Ν.Δ.


Μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. επισήμαναν (σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ της Κυριακής) πως αυτές οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι η παράταξη αντιμετωπίζει με φόβο τον Αλ. Τσίπρα ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία. Θεωρούν, μάλιστα, ότι ο Κ. Μητσοτάκης στοχεύει να ναρκοθετήσει το έδαφος της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που διαμορφώνουν η πολιτική παρακαταθήκη και κληρονομιά του Αλέξη Τσίπρα.
Αποκαλυπτήρια της κρυφής θατσερικής ατζέντας
Το πρωθυπουργικό άγχος πηγάζει από το γεγονός ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, που ξεκινά η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, θα ξεκινήσουν τα αποκαλυπτήρια της κρυφής ατζέντας της Ν.Δ. Οι ένοικοι του Μαξίμου επικαλούνται την πάγια αρχή ότι «δεν υπάρχει περίοδος χάριτος στη δεύτερη τετραετία κάθε κυβέρνησης». Σε αυτό το πλαίσιο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους έναντι της προοπτικής να σερφάρει ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ στο κύμα της κοινωνικής δυσφορίας και να υπερβεί παθογένειες και δυσλειτουργίες που θα καθυστερούσαν την ανασύνταξή του.

Ηδη, ισχυρά αποτυπώματα της θατσερικής σφραγίδας διακρίθηκαν από την πρώτη εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός φρόντισε να φωτίσει πτυχές του γαλάζιου σχεδιασμού στο σκέλος της δημόσιας Υγείας από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανακοίνωσε την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική. Μια ημέρα νωρίτερα είχε καταγραφεί ο θάνατος μιας γυναίκας σε παραλία της Θάσου, με το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού να φτάνει στο σημείο ύστερα από 50 λεπτά. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι οι 10.000 «προσλήψεις» στο ΕΣΥ που έχει εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης αποτελούν στην ουσία αναπληρώσεις των υγειονομικών που αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται. Άλλωστε, διαβεβαίωνε προεκλογικά -προφανώς στις Βρυξέλλες- ότι η κυβέρνησή του δεν θα ξεφύγει από τον «κανόνα-μπούσουλα του 1:1».


Αβάσιμες υποσχέσεις και πρώτα νομοσχέδια
Η πρωθυπουργική δέσμευση περί διαμόρφωσης του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας είναι ήδη στον αέρα. Η αύξηση μισθών κατά 25% συνδέεται πλέον με την επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης 3%. Τα τελευταία στοιχεία, ωστόσο, της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν ότι αυτός ο στόχος, αναφορικά με την μεγέθυνση του ΑΕΠ, είναι ουσιαστικά ανέφικτος. Ως γνωστόν, το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν κάνει νύξη στο καθολικό αίτημα περί επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Επιπλέον, «παγωμένες» θα παραμείνουν οι τριετίες στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσει το καθεστώς των τριετιών είναι το ποσοστό της ανεργίας -μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση- να πέσει κάτω από 10%. Η Κομισιόν -στις εαρινές προβλέψεις της για την Ελλάδα- προβλέπει αποκλιμάκωση κάτω από 10% από το 2027.

Παράλληλα, σε φορολογική επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες προσανατολίζεται το νέο οικονομικό επιτελείο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναθέσει στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης με την οποία θα επανεξέταζε το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με διεθνείς πρακτικές, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η έκθεση είναι έτοιμη, ωστόσο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα για προεκλογικούς λόγους. Ταυτόχρονα, σχεδόν έτοιμες είναι οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

* Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους και τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει, την προηγούμενη τετραετία, το «πάρτι» μετακλητών στο επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη.

* Το δεύτερο νομοσχέδιο περιλαμβάνει την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου. Σε αυτό το φόντο, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται ότι εξαναγκάζεται να συμμορφωθεί στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δέσμευση αυτή, ωστόσο, συναντά τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2023 με τον Νόμο 5037 για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) μετέφερε την εποπτεία των υπηρεσιών ύδρευσης εκτός του Δημοσίου.

* Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Θα ενσωματώνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη μείωση των τεκμηρίων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το ακίνητό τους και την αύξηση του αφορολόγητου. Ως γνωστόν, ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει την προοπτική μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα προκειμένου να τιθασευτεί η ακρίβεια.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.