Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ. ετοιμάζονται να ξεδιπλώσουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, κατά την τριήμερη συζήτηση, δηλαδή από την Πέμπτη 6 Ιουλίου μέχρι το Σάββατο 8 Ιουλίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η... ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το απόγευμα της Πέμπτης, αναφερόμενος ειδικότερα στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία σε όλους τους τομείς, καθώς και στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.
Με τη Ν.Δ. να αριθμεί 158 βουλευτές έπειτα από τη νωπή λαϊκή εντολή και την αντιπολίτευση κατακερματισμένη σε πολλά κόμματα, η ψήφος εμπιστοσύνης είναι δεδομένη για την κυβέρνηση. Αυτό που έχει σημασία είναι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει τόσο στον τομέα της οικονομίας (με την ακρίβεια να εξακολουθεί να «χτυπά» με μανία νοικοκυριά και επιχειρήσεις) όσο και σε ειδικότερους τομείς όπως είναι αυτοί της Υγείας και της Παιδείας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στους ιδιώτες, εις βάρος του Δημοσίου.
Ήδη, τα πρώτα δείγματα γραφής για το τι προτίθεται να πράξει στα επόμενα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση, έχουν δοθεί και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται το (προσωρινό) μέτρο της στελέχωσης των ασθενοφόρων με άνδρες της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Υγείας. Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία των υγειονομικών, το απώτερο σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη εδράζεται στη μόνιμη είσοδο του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας.
Σε μεταβατική φάση ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εισέρχεται στην πρώτη κοινοβουλευτική μάχη χωρίς να έχει τον Αλέξη Τσίπρα στον προεδρικό θώκο του. Το κόμμα της Κουμουνδούρου επιδίδεται σε... ασκήσεις ισορροπίας, προσπαθώντας να βρει τα πατήματά του σε αυτή τη μεταβατική φάση και με δρομολογημένα τα επόμενα βήματα (όπως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος εντός του Ιουλίου και η εκλογή νέου προέδρου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου).
Στο πλαίσιο αυτό, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος είναι πλέον ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος στην πρώτη του δήλωση με τη νέα του ιδιότητα, έστειλε το μήνυμα ότι τα στελέχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα και στην ευθύνη έναντι των μελών και των ψηφοφόρων, αλλά και έναντι της ελληνικής κοινωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί δραστικά στη νέα Βουλή και πλέον αριθμό μόλις 47 βουλευτές.
Πρώτα δείγματα γραφής
Με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος βρίσκεται πλέον στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. (με 32 βουλευτές στη Βουλή), οπότε αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις του. Σημειώνεται ότι το κόμμα βρίσκεται στη σκιά της αποχώρησης του Ανδρέα Λοβέρδου, με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να σχολιάζουν το γεγονός αυτό λέγοντας: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».
Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα; Για ΚΚΕ (21 βουλευτές) και Ελληνική Λύση (12 βουλευτές) η διαδικασία είναι μάλλον οικεία, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς κάτι ανάλογο για τους Σπαρτιάτες (12 βουλευτές) και τη Νίκη (10 βουλευτές) που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή. Βεβαίως, οι αρχηγοί τους έχουν δώσει δείγματα γραφής της ακροδεξιάς πολιτικής που θα ακολουθήσουν, με τον πρόεδρο των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα να «ξεπλένει» τον καταδικασμένο νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη και να επιδίδεται σε ομοφοβικό παραλήρημα, και τον επικεφαλής της Νίκης Δημήτρη Νατσιό να προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στο πανελλήνιο με όσα υποστήριξε για τις εκτρώσεις, το δημογραφικό και την «αγωγή της αγνότητας» στα σχολεία.
Όσο για την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας (8 βουλευτές), Ζωή Κωσταντοπούλου, είναι εξοικειώμενη με όλες τις σχετικές διαδικασίες εξαιτίας της θητείας της ως πρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – μια εμπειρία που, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η ίδια, πρόκειται να εκμεταλλευτεί στο έπακρον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δεν κατάφεραν να εκλέξουν αντιπρόεδρο στο Κοινοβούλιο...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου