Παρά τον καύσωνα των ημερών και το προχωρημένο θέρος, η «καυτή» δουλειά της αρμόδιας Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, με συντονιστή τον Κώστα Σκανδαλίδη, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Η οδηγία του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη... και του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου είναι μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν κλείσει οι «βαριές» εκκρεμότητες, αφού άλλωστε τα περιθώρια είναι ήδη περιορισμένα και μέχρι 31 Αυγούστου, βάσει νόμου, πρέπει να κατατεθούν επίσημα υποψηφιότητες και συνδυασμοί στα πρωτοδικεία.
Η έμφαση, ως γνωστόν, δίνεται στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα κ.ά. Στις περιπτώσεις αυτές θα δοθούν χρίσματα και θα επιλεγούν πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή με σαφές κεντροαριστερό στίγμα, τα οποία έχουν ισχυρά ερείσματα και μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερα προοδευτικά ακροατήρια, ώστε να επικρατήσουν των γαλάζιων αντιπάλων τους.
Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη ήταν και παραμένει η αυτόνομη κάθοδος στις μάχες με πολιτικά χαρακτηριστικά, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να υπάρξει καταγραφή δυνάμεων, να ενισχύσει περαιτέρω τα ποσοστά του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς μέχρι τις ευρωεκλογές. Υπό αυτό το πρίσμα, το κάλεσμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για γενικευμένο μέτωπο «προοδευτικών συνεργασιών» δεν γίνεται αποδεκτό.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, έχει υποστηρίξει την άποψη για υποψηφίους κοινής αποδοχής, σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, προκειμένου να υπάρξει ανατροπή, π.χ. στον Δήμο Αθηναίων. Σε ό,τι αφορά μικρούς δήμους, δεν πρόκειται να υπάρξει «άνωθεν» επιβολή και οι τοπικές κοινωνίες θα αφεθούν ελεύθερες να αποφασίσουν, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας τα διαχρονικά «καλά περάσματα» του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ονόματα
Σε επίπεδο προσώπων, η Επιτροπή Σκανδαλίδη βρίσκεται για την ώρα σε φάση επεξεργασίας και διαβουλεύσεων, χωρίς ακόμη να δημοσιοποιεί τις επιλογές της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έτοιμες υποψηφιότητες είναι τρεις: του συνδικαλιστή γιατρού, αυτοδιοικητικού παράγοντα και κομματικού στελέχους Χρήστου Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία, του «πράσινου» και σχεδόν «ισόβιου» περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία, η οποία είχε διεκδικήσει την περιφέρεια και το 2019.
Από εκεί και πέρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου φαίνεται να κλειδώνει ο Στέφανος Ζούμπας, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και στο παρελθόν περιφερειακός σύμβουλος και γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στον νομό.
Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του 32χρονου νέου επιχειρηματία Σπύρου Δαφνή, ο οποίος είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, μετά την ανακοίνωση του Κώστα Σημιτσή ότι δεν θα κατέβει εκ νέου, ετοιμάζεται νέα παράταξη που θα εκλέξει τον επικεφαλής της.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενδιαφέρον φέρεται να εκφράζει ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, στη Θεσσαλία ενδιαφέρον, πλην του νυν επικεφαλής Νίκου Τσιλιμίγκα, εκδηλώνουν ο δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου και η δικηγόρος Μαρία Γαλλιού. Τέλος, στην ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά Περιφέρεια Αττικής, αν δεν επιστρατευτεί πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής, θα στηριχθεί η δοκιμασμένη λύση του έμπειρου αυτοδιοικητικού από τα σπλάχνα της παράταξης Γιάννη Σγουρού.
Στους δήμους, για την Αθήνα, τα σενάρια που κυκλοφόρησαν αναφέρουν ως πιθανή μια υποψηφιότητα του Δημήτρη Μάντζου ή εναλλακτικά της Ρωξάνης Μπέη, στελεχών της νεότερης γενιάς που βρίσκονται δυναμικά στο προσκήνιο. Στον Δήμο Πειραιά, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, στην Πάτρα συζητείται ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Βασίλης Αϊβαλής, στον Βόλο ο δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος. Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου