Αλληλοαδειάσματα, κακοφωνία και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις προς την κοινωνία συνθέτουν την εικόνα της κυβέρνησης, τρεις εβδομάδες μετά την ευρεία εκλογική νίκη της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, αναγνώρισε τις αρρυθμίες. Επιχείρησε, ωστόσο, να υποβαθμίσει τις σχετικές ανησυχίες αποδίδοντας την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στον «μεγεθυντικό φακό» που υπάρχει πάνω στην κυβέρνηση. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι... ο κάθε νέος υπουργός αρχίζει τώρα να βρίσκει τα πατήματά του. Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θέτουν, ωστόσο, ερωτήματα για τη συνεκτικότητα του γαλάζιου σχεδιασμού. Τονίζουν, μάλιστα, ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει αφεθεί στις δάφνες του θριάμβου στις κάλπες και επιδεικνύει μία ακατάσχετη χαλαρότητα. Αφήνουν αιχμές κυρίως προς τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα που συντονίζει, εκπονεί τις κεντρικές πολιτικές και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς.
Τα πίσω μπρος με την πανεπιστημιακή αστυνομία
Το πρόσφατο διπλό «άδειασμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Νότη Μηταράκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την έφιππη αστυνομία επιβεβαίωσε την εικόνα αποσυντονισμού. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν υπήρξε τέτοια διατύπωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Φαίνεται, εντούτοις, ότι και κορυφαία στελέχη είχαν... παραπλανηθεί από τον Ν. Μηταράκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε τονίσει ότι συμφωνεί με την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ ο Κώστας Κυρανάκης παραδέχτηκε ότι «ο σχεδιασμός και η υλοποίησή της δεν ήταν αυτό που θέλαμε».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, άλλωστε, δεν είχε αφήσει περιθώρια για παρερμηνείες. Δήλωσε ότι οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς. «Δεν θα μπαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνουν τον θυρωρό» είχε συμπληρώσει εμφατικά.
Κατέβασε από το άλογο τον Μηταράκη
Επιπλέον, με την περιπαικτική φράση «τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο», ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το «άδειασμα» στον Νότη Μηταράκη για τις δηλώσεις του περί σύστασης έφιππου σώματος στην Ελληνική Αστυνομία.
Το γεγονός όμως ότι ο Νότης Μηταράκης είχε υπογράψει σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προκαλεί τις εξής σκέψεις στον κομματικό περίγυρο: Ότι ο Νότης Μηταράκης δεν ενήργησε αυτοβούλως στο δίπτυχο «πανεπιστημιακή αστυνομία-έφιππη αστυνομία» αλλά εξέφρασε τον σχεδιασμό του Μαξίμου. Μόλις διαπιστώθηκε όμως ότι αυτές οι αλλαγές-ανατροπές πυροδοτούσαν αντιδράσεις, τότε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προτίμησαν να εκθέσουν τον Ν. Μηταράκη ώστε να μείνει ο πρωθυπουργός στο απυρόβλητο. Η Ν.Δ., άλλωστε, τάισε το σκληροπυρηνικό κομματικό ακροατήριο με το δόγμα της ανομίας -εντός των ΑΕΙ- και από το 2019 ύψωσε τη σημαία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Οι αρρυθμίες
Αρρυθμίες, ωστόσο, έχουν εντοπιστεί και σε άλλα πεδία.
Οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών
Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι διαφωνεί με τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών μία ημέρα αφότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός -σε συνέντευξη στο Bloomperg- προανήγγειλε τη νομιμοποίησή τους!
Οι «προσωπικές απόψεις» Φλωρίδη
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε εκτός κυβερνητικής γραμμής γραμμής για το ζήτημα της ασυλίας των τραπεζιτών. Ο Γιώργος Φλωρίδης δεσμεύτηκε να καταργήσει την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα αλλαγής ποινικού κώδικα, που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Το Μαξίμου τον «άδειασε», θεωρώντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Οι «παρεμβάσεις» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αρχή της περασμένης εβδομάδας είχε προαναγγείλει «παρέμβαση» στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έκανε έκκληση στους ακτοπλόους να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Άκης Σκέρτσος να εκφράσει το παράπονο ότι όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στον βαθμό που επιθυμούσε η κυβέρνηση.
Η επιλογή Πτωχού για Πελοπόννησο και ο Σαμαράς
Τους «εκλεκτούς» της για τη μάχη των περιφερειακών εκλογών ανακοίνωσε η Ν.Δ. Η επιλογή, ωστόσο, του Δημήτρη Πτωχού για τη μάχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί αποτέλεσμα έντονων παρασκηνιακών διεργασιών. Ο Δ. Πτωχός φέρεται να επιβλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, σε βάρος του απερχόμενου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, που είχε εκλεγεί το 2019 με τη στήριξη του κόμματος. Ο νυν υποψήφιος της Ν.Δ. υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.Δ. Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι ο γιος του Αντώνη Σαμαρά θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Πολλοί εντός της παράταξης θεωρούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποχώρησε στις αξιώσεις Σαμαρά προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή του πρώην πρωθυπουργού μετά τις υποχωρήσεις που προανήγγειλε στην ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση.
Το ερώτημα που τίθεται στα γαλάζια στέκια είναι πώς θα αντιδράσει ο Π. Νίκας μετά το «άδειασμα» που υπέστη. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι δεν θα αποτολμήσει ένα «αντάρτικο» και θα επιδείξει κομματικό πατριωτισμό, ήτοι θα αποσυρθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθερία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον περιφερειάρχη ενώ αυτός βρισκόταν σε εκδήλωση στην Κόρινθο και του ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Δημήτρη Πτωχό.
Η Ν.Δ. θα στηρίξει επίσης τους Γιώργο Πατούλη (Αττική), Νεκτάριο Φαρμάκη (Δυτική Ελλάδα), Γιώργο Κασαπίδη (Δυτική Μακεδονία), Απόστολο Τζιτζικώστα (Κεντρική Μακεδονία), Κώστα Αγοραστό (Θεσσαλία), Γιώργο Χατζημάρκο (Νότιο Αιγαίο), Φάνη Σπανό (Στερεά Ελλάδα), Αλέκο Καχριμάνη (Ήπειρο) Ρόδη Κράτσα (Ιόνια Νησιά), Χρήστο Μέτιο (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), Αλκιβιάδη Στεφανή (Βόρειο Αιγαίο), Ρόδη Κράτσα (Ιόνιο), Σταύρο Αρναουτάκη (Κρήτη).
Κώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου