Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ηγέτες που επανεξελέγησαν πρόσφατα, μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να κάνουν βήματα «προς θετική κατεύθυνση».
Σύμφωνα με... το πρακτορείο Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι από τα πιο σημαντικά θέματα που συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, «σχετίζονταν με τη Δυτική Θράκη, το ζήτημα των μουφτήδων».
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα θέσει στον Ερντογάν πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά της με αναφορά συγκεκριμένα στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη υπονοώντας ότι το τουρκικό προξενείο παρενέβη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε χρησιμοποίησε τα εθνικά θέματα για προεκλογική κατανάλωση.
Στην συνέντευξη της Πέμπτης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ για τη Ροδόπη. «Το είπατε;», τον ρώτησαν. «Ναι», απάντησε, αλλά συμπλήρωσε «Χωρίς να μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες, επαναλαμβάνω, το ζήτημα αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Αφορά Έλληνες πολίτες».
Οι δημοσιογράφοι επέμειναν: «Ικανοποιηθήκατε από τα όσα σας απάντησε στο συγκεκριμένο θέμα ο τούρκος Πρόεδρος;».
«Νομίζω ότι η ερμηνεία της Λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Από την άλλη οι απόψεις του τούρκου Προέδρου για τα ζητήματα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστές, τις έχει εκφράσει δημόσια. Αλλά τονίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την εσωτερική έννομη τάξη, αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες», χωρίς να δώσει ξεκάθαρα τι συζήτησε με τον Ερντογάν, ειδικά αν αναφέρθηκε στο τουρκικό προξενείο.
Ομως το τουρκικό πρακτορείο στο δημοσίευμα για τις θέσεις του Ερντογάν τονίζει ότι στην ελληνική Θράκη ζει μια «εδραιωμένη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 150.000 ατόμων». Επιπλέον γράφει ότι «τα δικαιώματα των Τούρκων είναι εγγυημένα από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, με την Ελλάδα να αρνείται να αναγνωρίσει θρησκευτικούς ηγέτες ή μουφτήδες που εκλέγονται από τη μειονότητα».
Ετσι φαίνεται ότι αντί να ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν να σταματήσει το τουρκικό προξενείο τις κατ’ αυτόν παρεμβάσεις, βρήκε ευκαιρία ο τούρκος πρόεδρος να μιλήσει για τους μουφτήδες.
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου