Αν σε κάτι επιδόθηκε μετ’ επιτάσεως ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ήταν να κρύψει κάτω από το χαλί την άγρια λιτότητα που κατάφεραν να επιβάλουν οι βόρειες χώρες απορρίπτοντας τα «διμερή δημοσιονομικά συμβόλαια». Αυτή η άγρια λιτότητα θα... αποτυπωθεί πλήρως το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν και θα ανακοινωθεί το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας των χωρών-μελών της ΕΕ.
Ετσι λοιπόν ο Κ. Χατζηδάκης, που βλέπει τον εαυτό του ως «σούπερμαν» της οικονομίας, για να καλλιεργήσει το έδαφος και να σκεπάσει την αποτυχία του, σε ομιλία του στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Ξέχασε, ωστόσο, να αναφέρει ότι αυτό που επέβαλαν οι βόρειες χώρες και για την Ελλάδα σημαίνει άγρια λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα και καταστροφή των εναπομεινασών δομών του κοινωνικού κράτους (κυρίαρχα δημόσια υγεία και παιδεία) με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη τετραετία φρόντισε να το αυξήσει κατά περίπου 50 δισ. (από 356 δισ. το 2019, στα 410 δισ. ευρώ το 2023).
Ομως ο Κ. Χατζηδάκης περιέγραψε πώς μες στην επόμενη τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να καταστρέψει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Αναλυτικότερα αναφέρθηκε:
• Στην ανακατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου. «Θα το επιδιώξουμε μέσα από κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και μεγέθυνση των επιχειρήσεων (μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων)» ανέφερε σχετικά. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες, επικαλούμενες τα τραπεζικά κριτήρια, θα δανειοδοτήσουν περί τις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 1,5 εκατ. επαγγελματικών ΑΦΜ προκύπτει σαφώς ότι η μεγέθυνση των επιχειρήσεων περνά μέσα από την καταστροφή των μικρών.
• Στη διεύρυνση της προσφοράς του εργατικού δυναμικού με άρση των εμποδίων για μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ως υπουργός Εργασίας καθιέρωσε το καλοκαίρι του 2021 το ελαστικό οκτάωρο με το οποίο καταπόντισε τις ετήσιες αποδοχές (δωρεάν υπερωρίες), με αποτέλεσμα από εκείνο τον Ιούλιο να έχουν αρχίσει να καταγράφονται υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες κενών θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο, στους εργάτες γης και στον τουρισμό.
• Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας» επισήμανε. Αυτό σημαίνει ότι θα στήσουν μέχρι το 2025 τον «μεγάλο αδερφό» που με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής θα παρακολουθεί όλους τους Ελληνες και θα ελέγχει τις καταναλωτικές συνήθειες.
• Στη μετάβαση του τραπεζικού συστήματος στην επόμενη φάση, με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουν τις τράπεζες ανεξέλεγκτες να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών, ενώ θα πουλήσουν τις μετοχές των τραπεζών έναντι πινακίου φακής με αποτέλεσμα να φανεί η ζημιά των 50 δισ. ευρώ που θα χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο.
• Στην προσέλκυση επενδύσεων.Ο Κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε επίσης νέα γενιά παραχωρήσεων στις οποίες περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, η Αττική οδός κ.ά. Είναι προφανές ότι ο τσάρος της οικονομίας ετοιμάζεται να πουλήσει με όρους ζημιάς για το ελληνικό δημόσιο το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη και το υπόλοιπο 25% που κατέχει το Υπερταμείο μπορεί να πουληθεί. Τέλος στη βιτρίνα έχει μπει και το 35,5% του δημοσίου στα πρώην ΕΛΠΕ...
Τζώρτζης Ρούσσος
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου