6.7.23

Το «νέο κύμα» ζυγίζει την «καυτή πατάτα»...


Μια πολύ σύνθετη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά το διπλό σοκ των εκλογών και κυρίως μετά το σοκ της παραίτησης Τσίπρα. Η τελευταία ειδικά έφερε το κόμμα με αιφνιδιαστικό τρόπο μπροστά από δύσκολα ζητήματα όπως αυτό της διαδοχής, για την οποία ακόμη και εκείνοι που πίστευαν πως ο Τσίπρας θα έπρεπε να... αποχωρήσει μετά την διπλή ήττα, είχαν στο μυαλό τους σενάρια μόνο στη θεωρία. Επομένως καμία προετοιμασία δεν υπήρχε.

Πλέον οι περισσότεροι μέσα στο κόμμα και ιδίως οι φερόμενοι ως υποψήφιοι ακόμα «μεταβολίζουν» το σοκ. Οι δεύτεροι, δε, έχουν πέσει, ταυτόχρονα, στα βαθιά αναγκαζόμενοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια φάση που ορίζεται από έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο που κλείνει ύστερα από μια εκκωφαντική ήττα και την αποχώρηση του ιστορικού του ηγέτη με το κόμμα να βρίσκεται σε κλυδωνισμό. Τα «αλληλομαχαιρώματα» κάνουν την εμφάνισή τους και στο παρασκήνιο μαίνεται ακόμη πιο σκληρή η μάχη για το ποιοι θα πάρουν το πάνω χέρι την επόμενη μέρα, ενώ επισείεται ακόμη και ο κίνδυνος διάσπασης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με πολύ δύσκολο το στοίχημα της σύνθεσης και της ενότητας και με τον εκλογικό κύκλο ακόμη ανοιχτό (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) προφανώς είναι πολύ μεγάλο το βάρος για να το σηκώσει μέσα σε λίγες μέρες ο οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον στελέχη από τη νέα γενιά, που με βάση τα παραπάνω πρέπει να υπολογίζουν τον κίνδυνο να «καούν» πάρα πολύ γρήγορα και να χρεωθούν και πράγματα για τα οποία ουσιαστικά δε θα φταίνε.

Τα πρόσωπα της διαδοχολογίας

Η εικόνα που διαμορφώνεται προς ώρας, σε ό,τι έχει να κάνει με την μάχη της διαδοχής, έχει να κάνει ως εξής:

Η Κίνηση Μελών εξακολουθεί να μην έχει βρει υποψηφιότητα κι επιπλέον τελεί υπό «πολυδιάσπαση» καθώς τα στελέχη που ως σήμερα γνωρίζαμε ως ηγετικό πυρήνα της τάσης δείχνουν να ακολουθούν χωριστούς δρόμους και στρατηγικές ή εν πάση περιπτώσει καταγράφονται διαφωνίες. Έτσι κοινής αποδοχής υποψηφιότητα αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει βρεθεί, ενώ την ίδια ώρα ο Νίκος Παππάς έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Επίσης, ο Παύλος Πολάκης συγκαταλέγεται σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν υποψηφιότητα (πάντως για τον Πολάκη είχε ακουστεί εδώ και πολύ καιρό ότι δεν συμπορεύεται πλέον με τα ηγετικά στελέχη της τάσης). Η Ρένα Δούρου φέρεται ενδιαφερόμενη ωστόσο η δικαστική εκκρεμότητα (δίκη για το Μάτι) που υπογραμμίστηκε με το αίτημα του Δικαστηρίου για την άρση της ασυλίας της, θεωρείται ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Μένει να αποδειχθεί.

Σε ό,τι αφορά την Ομπρέλα, την εσωκομματική μειοψηφία με βάση τους συσχετισμούς του πρόσφατου συνεδρίου, είναι η μόνη πλευρά που δεν έχει κατασταλάξει μεν αλλά έχει στο τραπέζι πιθανές υποψηφιότητες. Από τη μία εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ( ο οποίος πάντως είναι σαφές πως δεν συγκαταλέγεται στη νέα γενιά) και από την άλλη υπάρχει επικοινωνία με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τυχόν υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν θα σημάνει ότι έχει υποχωρήσει η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς όπως λέγεται από στελέχη της τάσης, αυτές οι δύο υποψηφιότητες θα είναι «ανταγωνιστικές» ακόμη και στην περίπτωση που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρήσει στον δεύτερο γύρο οπότε θα στηρίξει την κ. Αχτσιόγλου. 

Από την άλλη, διαζευκτικά μπαίνει το θέμα για Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση καθώς οι δυο τους βρίσκονται σε συνεννόηση με σκοπό αν κατέβει ο ένας να μην κατέβει ο άλλος. Μέχρι στιγμής πάντως οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην τομεάρχη Ανάπτυξης και βουλευτή Μεσσηνίας, να είναι ο πλέον διστακτικός για υποψηφιότητα...

Μαρία Μητσοπούλου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: