10.7.23

Ο Λοβέρδος έφυγε, ο γρίφος του Κέντρου για το ΠΑΣΟΚ μένει...


Η αποτυχία του Ανδρέα Λοβέρδου να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι ψηφοφόροι του έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ... πριν από εκείνον. Το ερώτημα που τίθεται εμφατικά μετά την απόφασή του να παραιτηθεί και να αποχωρήσει από το κόμμα είναι αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τους προσελκύσει ξανά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου, περιορίστηκαν σε ένα λιτό σχόλιο ότι καθένας κρίνεται για τις επιλογές του και δεν θέλησαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τη συζήτηση. Η στάση του πρώην υπουργού, που επίσης δεν τροφοδότησε με περισσότερα σχόλια την απόφασή του να παραιτηθεί, βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι δρόμοι του κ. Λοβέρδου και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είχαν από καιρό αποκλίνουσες πορείες. Ηταν σαφές ότι ο πρώην υπουργός διαφωνούσε με τη στρατηγική ίσων αποστάσεων που είχε επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχε διατυπώσει τη διαφωνία του και την προτίμησή του σε μια επιλογή προσανατολισμένη πιο κοντά προς τη Ν.Δ. Ανθρωποι που συνομιλούν μαζί του τακτικά αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος πίστευε πως αυτή ήταν η ορθή επιλογή για να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις στον χώρο του πολιτικού Κέντρου. Οτι αυτή ήταν μία από τις βασικές ενστάσεις που σταθερά διατύπωνε, φαίνεται και από την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη μετά την παραίτησή του. Εσπευσαν να επισημάνουν ότι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των exit polls της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, ψήφισαν σε ποσοστό 35,8% Ν.Δ. και σε ποσοστό 31,7% ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 12,5%.

Αυτά τα ποσοστά, ωστόσο, δείχνουν να επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό εκείνων που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναχαιτίσει τη διείσδυση της Ν.Δ. στον χώρο του Κέντρου εάν πραγματικά επιδιώκει να αυξήσει τα ποσοστά του και να επανέλθει σε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Το 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φυλλορροεί στη δεξαμενή των ψηφοφόρων που κατά κοινή ομολογία κρίνουν το προς τα πού θα γείρει κάθε φορά η εκλογική πλάστιγγα. Ακόμη χειρότερα, η απίσχνανση των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκτόξευσε τα ποσοστά από το 2012 και μετά παίρνοντας κατά κύριο λόγο δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τα πενιχρά εκλογικά οφέλη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, δείχνει ότι σημαντικό μερίδιο πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον εγκατέλειψαν, αλλά προσπέρασαν το ΠΑΣΟΚ, για να κατευθυνθούν προς άλλες επιλογές. Και μία από αυτές ήταν σίγουρα η Ν.Δ., όπως φαίνεται από τη δική της ενίσχυση.

Η Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιώξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ δεύτερη δύναμη πανελλαδικά.

Η αλήθεια είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη που διατυπώνουν αυτούς τους προβληματισμούς. Μπορεί μεμονωμένα η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου να μην προκάλεσε κραδασμούς, καθώς ήταν το προδιαγεγραμμένο τέλος μιας από καιρό «προβληματικής» συνύπαρξης, ωστόσο η συζήτηση για το πώς το κόμμα θα απευθυνθεί πιο πειστικά στους ψηφοφόρους που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του κεντρώου φάσματος έχει ανοίξει. Αλλωστε, όπως παρατηρεί έμπειρο στέλεχος, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιοριστεί στο 17,83%. Ακόμα και όλο αυτό το ποσοστό να μπορούσαμε να πάρουμε –κάτι που δεν είναι εφικτό–, πάλι θα βρισκόμασταν οριακά κάτω από 30%. Το ερώτημα, λοιπόν, για το ΠΑΣΟΚ και η πρόκληση, σύμφωνα με μερίδα στελεχών του, είναι αν το κόμμα μπορεί και με ποιον τρόπο να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που επέλεξαν Ν.Δ. και να τους διεκδικήσει πειστικά.

Ο επόμενος κάβος
Η δημόσια τοποθέτηση της Ζέφης Δημαδάμα με αφορμή την αποχώρηση Λοβέρδου, ότι «η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού, αλλά προβληματισμού», δίνει το κλίμα που επικρατεί σε κάποια στελέχη. Μάλιστα εκτιμάται ότι το προσεχές διάστημα και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι κρίσιμο για να φανεί αν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση επανασυσπείρωσης και έχει αποκτήσει δυναμική για να προσελκύσει και να στηρίξει ισχυρές υποψηφιότητες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, ή αν θα δοκιμαστεί από μετακινήσεις αυτοδιοικητικών στελεχών.

Κεντρικά η Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιώξει, αξιοποιώντας και την καλύτερη σε σχέση με τις εθνικές εκλογές πορεία του κόμματος στις αυτοδιοικητικές του 2019, να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ δεύτερη δύναμη πανελλαδικά. Θεωρείται ότι αυτός ο στόχος διευκολύνεται και από τον εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας, που καθυστερεί την προετοιμασία για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, όμως, ήδη ακούγονται πληροφορίες για στελέχη που συμπορεύθηκαν με το κόμμα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και τα οποία τώρα ετοιμάζονται να αλλάξουν στρατόπεδο και να υποστηρίξουν υποψηφίους της Ν.Δ., ακριβώς διότι θεωρούν ότι το εκλογικό σώμα έχει μετατοπιστεί προς τα εκεί...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: