Η μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την Κυριακή θεωρείται ιστορική, μιας και πρόκειται για την πρώτη χωρίς τη... συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα. Μετά από έξι και πλέον ώρες στο κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου, στην αίθουσα «Λεωνίδας Κύρκος», βγήκε εντέλει «λευκός καπνός», με τα στελέχη του κόμματος να θέτουν επί τάπητος τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα του κόμματος, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαφωνίες.
Ο οδικός χάρτης ανασυγκρότησης και αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς κόμβους με βάση την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στις 15 και 16 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να επικυρώσει τον οδικό χάρτη της Π.Γ. Εκεί θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, μετά το πέρας της Κ.Ε. δεν θα υπάρχει δυνατότητα άλλων υποψηφιοτήτων. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο και στις 10 Σεπτεμβρίου, πριν από την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Εφόσον υπάρξουν περισσότερες των δύο υποψηφιοτήτων, θα υπάρξει και πρώτος γύρος στις 3 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα εντός του Νοεμβρίου, όπου θα υπάρξει εκτενής διάλογος για την πορεία και την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
Αντιθέσεις
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις από τις τάσεις και τα στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Κίνησης Μελών προέκριναν αρχικά για τις δύο από τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τον Νίκο Παππά και την Κατερίνα Νοτοπούλου, με τη βουλευτή Θεσσαλονίκης να αρνείται τη θέση. Στο τραπέζι υπήρξε και πρόταση για τη Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στελέχη της Ομπρέλας πρότειναν μεταξύ άλλων τον Γιώργο Ψυχογιό, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τη Σία Αναγνωστοπούλου. Στη συνέχεια υπήρξε πρόταση και για τον βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη. Την πρόταση φαίνεται πως αρνήθηκε ο Γιώργος Ψυχογιός λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας στην Κόρινθο όπου εκλέγεται βουλευτής. Από την πλευρά τους, οι «6+6» προέκριναν για τις συγκεκριμένες θέσεις τον βουλευτή Α’ Αθήνας Νάσο Ηλιόπουλο, τον βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη και τη βουλεύτρια Αχαϊας Σία Αναγνωστοπούλου. Τελικά, κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, απέναντι στη Θεοδώρα Τζάκρη αντιπροτάθηκε η Σία Αναγνωστοπούλου, πρόταση που μειοψήφησε. Ιδιαίτερες διαφωνίες δεν φαίνεται πάντως πως υπήρξαν αναφορικά με τις θέσεις του γραμματέα και του διευθυντή της Κ.Ο., καθώς και της θέσης του αντιπροέδρου της Βουλής, όπως και για τη θέση του μεταβατικού προέδρου της Κ.Ο., με τον Σωκράτη Φάμελλο να ψηφίζεται ομόφωνα. Δική του πρόταση για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κατέθεσε και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο ίδιος πρότεινε ένα τετραμελές «αντι-προεδρείο» αποτελούμενο από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό.
Πρόταση Πολάκη
Ο Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του ότι θα καταθέσει πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή για αλλαγή γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ξεδίπλωσε τις προσωπικές του θέσεις για τις αιτίες της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Βέβαια, ο ίδιος δέχτηκε σφοδρή κριτική για τα λεγόμενά του.
Παραίτηση Σπίρτζη
Μειοψήφησε η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη που προέβλεπε την εκλογή νέων γραμματέων και Πολιτικής Γραμματείας κατά τις διαδικασίες των ψηφοφοριών. Ο ίδιος εξερχόμενος του κτηρίου συνομίλησε με δημοσιογράφους υποστηρίζοντας ότι θα παραιτηθεί από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της Π.Γ., καθώς η σύνθεση του οργάνου δεν απηχεί τους συσχετισμούς μετά την παραίτηση Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χ. Σπίρτζης είχε προκρίνει τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου και εκλογής νέας ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πλατφόρμα Τεμπονέρα
Δική του πρόταση για τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε και ο μέχρι πρότινος συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του κόμματος Διονύσης Τεμπονέρας. Ο ίδιος προέταξε ένα συνέδριο «απολογισμού, ταυτότητας, θέσεων, πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής» μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ δήλωσε «παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου», που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές του. Στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε την εκτίμηση ότι η εκλογή ηγεσίας πρέπει να γίνει μετά το φθινόπωρο.
Την ερχόμενη Τετάρτη, πάντως, αναμένεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να διευκρινιστούν τα ακριβή βήματα για τις επερχόμενες διαδικασίες του κόμματος.
Νέα σελίδα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Ομόφωνα ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το νέο της προεδρείο, με τον Σωκράτη Φάμελλο να αναλαμβάνει τη θέση του μεταβατικού προέδρου, τον Διονύση Καλαματιανό τη θέση του γραμματέα και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο τη θέση του διευθυντή. Οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, με βάση και την απόφαση της Π.Γ., θα είναι οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη. Κατά την έναρξη της κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ως διευθυντής της Κ.Ο., ανέφερε «Πρόεδρε Αλέξη Τσίπρα, σε ευχαριστούμε για όλα», γεγονός το οποίο προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων για αρκετή, μάλιστα, ώρα. Σημειωτέον, στη συνεδρίαση έλαβε μέρος και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Τιμή και ευθύνη
Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο ίδιος σε δήλωσή του ευχαρίστησε την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για την πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του προεδρείου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, έβαλε σε πρώτο πλάνο τη συντροφικότητα και τη δημοκρατία, μιλώντας για την ευθύνη που έχουν απέναντι στα μέλη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως και απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του κόμματος για τη στήριξή τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και δεσμεύτηκε ότι η Κ.Ο. θα τιμήσει την ψήφο των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι θα συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος, προκειμένου αυτό να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας απέναντι στις πολιτικές της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος, μίλησε για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συνεχίσει να αγωνίζεται για μία κοινωνία προόδου με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία. Τόνισε δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να υψώσει τείχος απέναντι στις σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις της Ακροδεξιάς που βρήκαν εκ νέου χώρο στη Βουλή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος και στην πρόσφατη αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία χαρακτήρισε οδυνηρή. «Μας καλεί να συνεισφέρουμε όλοι και όλες στο επόμενο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που οφείλει να είναι νικηφόρο, και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα είναι δίπλα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαιτείται συνοχή
Προσερχόμενη στη Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών, η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι σε μία τόσο κρίσιμη και σύνθετη περίοδο «η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει με την καλύτερη, δυνατότερη εκπροσώπηση από όλες τις θέσεις», για να συμπληρώσει ότι «ο ρόλος του αντιπροέδρου της Βουλής επίσης θα είναι κρίσιμος. Είμαι παρούσα». Ξεκαθάρισε δε ότι μετά την αποχώρηση Τσίπρα, ο καθένας οφείλει «να ταιριάξει το μπόι με τον ίσκιο του και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό έργο»...
Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου