Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει μετά τις εκλογές είναι του υπουργείου Εσωτερικών με... τίτλο «Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού». Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου και το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.
Η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. Πρώτον, είναι σαφές πως αίρει μια αδικία, καθώς το προηγούμενο σχέδιο νόμου περισσότερο έβαζε εμπόδια σε κάποιον που ήθελε να ψηφίσει στις εκλογές, παρά του «έλυνε τα χέρια». Συγκεκριμένα, για να εγγραφεί κάποιος στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού θα έπρεπε α) να έχει διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών και β) να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αποτέλεσμα ενός κακού νόμου ήταν να γραφτούν τελικά μόλις 25.000 Ελληνες του εξωτερικού και να ψηφίσουν τελικά μόλις 17.000. «Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου στους εκλογείς του εξωτερικού, το έχουν ήδη. Εμείς τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος» λένε κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Η αντιπολίτευση
Ο δεύτερος στόχος είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να βρεθούν προ των ευθυνών τους», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή. «Καλούμε και τους 300 βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό το ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα σεβασμού στον απανταχού Ελληνισμό», λένε οι ίδιες πηγές, στέλνοντας πολιτικό μήνυμα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής: στον ΣΥΡΙΖΑ να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος με την προηγούμενη θητεία, όπου έβαλε πολλά εμπόδια στο δικαίωμα της ψήφου. Στο ΠΑΣΟΚ να μην ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «και να συμβάλει σε ένα δίκαιο αίτημα» των Ελλήνων του εξωτερικού και βεβαίως στα δεξιά κόμματα να δείξουν «εάν ο πατριωτισμός εξαντλείται σε ευχολόγια ή πράξεις». Με βάση τα παραπάνω διαμορφώνεται ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης.
Αποτέλεσμα του προηγούμενου, πολλαπλά προβληματικού, νόμου ήταν να ψηφίσουν τελικά μόλις 17.000 Eλληνες του εξωτερικού.
Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της θέλουν να ιχνηλατήσουν αντιδράσεις κομμάτων και να δουν πώς και από ποιες πλευρές μπορούν να υπάρξουν οι μίνιμουμ συναινέσεις για τις οποίες μίλησε ο κ. Μητσοτάκης ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις.
Τέταρτον, ένα θέμα με έντονο «πατριωτικό συμβολισμό» σαν αυτό αποτελεί την ιδανική εκκίνηση για την κυβέρνηση και συμβολοποιεί αυτό που είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή περί «κυβέρνησης όλων των Ελλήνων». Υπενθυμίζεται πως το 2021 η Ν.Δ. κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών που υπήρχαν στον νόμο του Δεκεμβρίου 2019, το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε καθώς δεν υπερψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της Ολομέλειας της Βουλής, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο άρθρα και αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την ψήφο Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος και αφορά τόσο τους εκλογείς που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού όσο και τους εκλογείς που τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών.
Στις κάλπες θα προστεθούν 200.000 ψήφοι
Παρά την αύξηση τους τελευταίους δύο μήνες στις εγγραφές, οι Ελληνες του εξωτερικού στη συντριπτική τους πλειονότητα γύρισαν την πλάτη στον πολύ δύσκολο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, που έβαζε πάρα πολλά εμπόδια στη δυνατότητα να ψηφίσουν. Τελικά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, από τους μόλις 25.500 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 17.300, με τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει ποσοστό 43,23%, δηλαδή πάνω από το πανελλαδικό της ποσοστό, και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 16,61%, δηλαδή κάτω από το πανελλαδικό του. Εκπληξη πως τρίτο κόμμα είναι το ΜέΡΑ25, που τελικά δεν μπήκε στη Βουλή με 12,01%, ενώ το ΚΚΕ έλαβε 11,92%. Πέμπτο κόμμα με μόλις 6,91% το ΠΑΣΟΚ, πολύ κάτω από το πανελλαδικό του ποσοστό.
Σε όλες τις χώρες πρώτευσε η Νέα Δημοκρατία, με εξαίρεση τρεις: την Ισπανία και την Πορτογαλία στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπου πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,3% και 33,33% αντίστοιχα και τη Δανία όπου πρώτευσε το ΚΚΕ με 25% έναντι 22,71% της Ν.Δ. Σε όλες τις άλλες χώρες η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στις ΗΠΑ, όπου έλαβε 67,36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10,15%, ενώ στη Σαουδική Αραβία η Ν.Δ. έλαβε 70,83% με δεύτερο κόμμα το ΜέΡΑ25 με 16,67% και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Ν.Δ. πήρε 80% και ο ΣΥΡΙΖΑ 6,9%.
Περί τις 800.000
Στο Μαξίμου σημειώνουν πως όσοι έφυγαν από την Ελλάδα λόγω κρίσης έχουν διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά από εκείνους που μετανάστευσαν παλαιότερα.
Στην κυβέρνηση θεωρούν το καθολικό δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της διασποράς ζήτημα ηθικής τάξεως απέναντι στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι κάτι που είχε προαναγγελθεί ήδη πριν από τις εκλογές. Από εκεί και πέρα οι Ελληνες της διασποράς κάθε άλλο παρά ενιαίο σώμα αποτελούν. Οι νεαρότεροι σε ηλικία μετανάστες που έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους περασμένων δεκαετιών, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Απόδειξη πως ΗΠΑ και Αυστραλία ψήφισαν περισσότερο Ν.Δ. από την Ευρώπη που ήταν πιο επιφυλακτική, καθώς οι Ελληνες της Γηραιάς Ηπείρου έζησαν κατά κανόνα την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Οσον αφορά στον αριθμό, οι εγγεγραμμένοι Ελληνες στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό υπολογίζονται περί τις 800.000.
Κυβερνητικός παράγοντας που έχει χειριστεί το θέμα από την προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε στην «Κ» πως εάν από αυτές τις 800.000 ψήφιζαν 200.000 θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Εάν πάντως η Νέα Δημοκρατία με τη ρύθμιση την οποία θα φέρει πετύχει να φτάσει έναν τέτοιο αριθμό ψηφοφόρων από το εξωτερικό, δεν θα πρόκειται για καθόλου αμελητέο αριθμό, αφού θα προστεθεί μία μεγάλη πόλη στο εκλογικό σώμα...
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου