Θα «χορτάσουμε» ομιλίες πολιτικών αρχηγών το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων! Αυτό είναι το δεύτερο σίγουρο δεδομένο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με πρώτο φυσικά το ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ούτε μία, ούτε δύο μα 14 φορές θα ακουστούν τοποθετήσεις επικεφαλής κομμάτων. Με το... πρώτο κύμα την Πέμπτη μετά την ομιλία Μητσοτάκη και το δεύτερο το Σάββατο το απόγευμα από τις 16.00 έως αργά το βράδυ. Αυτά συμβαίνουν στα πολυκομματικά κοινοβούλια.
Στην πραγματικότητα θα ακουστούν 16 ομιλίες πολιτικών αρχηγών. Όμως αφήνουμε έξω το νεοναζιστικό κόμμα των «Σπαρτιατών». Που καλό είναι ο λόγος του ούτε να ακούγεται, ούτε να αναπαράγεται. Για λόγους που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε.
ΠΑΡΘΕΝΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
Αν το καλοσκεφτεί κανείς στην πραγματικότητα μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας κι ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι τα πρόσωπα που έχουμε δει σε αυτό τον ρόλο. Όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν στην πραγματικότητα «παρθενική ομιλία» αρχηγού.
Αυτό ισχύει και για τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον Σωκράτη Φάμελλο και το ΠΑΣΟΚ από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δύο ομιλίες που πολλοί θα προσέξουν για εντελώς διαφορετικούς λόγους.
Σύμφωνα με τους άτυπους κοινοβουλευτικούς κανόνες στις «παρθενικές ομιλίες» υπάρχει κάποιο είδος ανοχής και συγκατάβασης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν θα ισχύει. Άπαντες θα κριθούν αυστηρά. Κι αυτό είναι μάλλον θετικό γιατί αναμένεται μία πολύ απαιτητική κοινοβουλευτική περίοδος.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ
Η Νέα Δημοκρατία όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές επαίρονταν για το μέγεθος του νομοθετικού της έργου. Φρόντισε να ενημερώσει πως κατά την διάρκεια της θητείας της ψήφιστηκαν 423 νομοσχέδια, από τα οποία 153 ήταν διεθνείς συμβάσεις. Τόνιζε μάλιστα πως ξεπέρασε την πιο παραγωγική νομοθετικά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δηλαδή την περίοδο Σημίτη 2000-2004 που ψήφισε 408 νομοσχέδια.
Μια απλή διαίρεση μας δείχνει πως η Ν.Δ «περνούσε» από την Βουλή 9,4 νομοσχέδια ανά μήνα. Ένας απλός πολλαπλασιασμός μας λέει πως το επόμενο 6μηνο, δηλαδή έως τα Χριστούγεννα θα έχει ψηφίσει 60 νομοσχέδια να προσθέσουμε και τον προϋπολογισμό. Δίχως να υπολογίσουμε τυχόν τροπολογίες και «ερανιστικά» νομοσχέδια που είναι 3 σε 1.
Αυτά ως υπόμνηση σε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι υπάρχει …χρονική άνεση να κάνουν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και συνέδρια επί συνεδρίων ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ακόμη και τον επόμενο Φεβρουάριο.
ΤΟ 2019
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίεργα αν συνυπολογίσει κανείς πως αυτοί που τάσσονται τώρα υπέρ των χρονικά χαλαρών διαδικασιών, η ακόμη και της παραίτησης γραμματέων και οργάνων, όπως π.χ ο Χρήστος Σπίρτζης, είναι οι ίδιοι που έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά το 2019.
Τότε (με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πάρει 31,5%) δήλωναν πώς δεν υπάρχει χρόνος για πολλά – πολλά και ότι το κόμμα τους πρέπει να δρομολογήσει «φυγή προς τα εμπρός». Παρά το ότι είχε προηγηθεί μια ήττα με περίπου 10 μονάδες στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Στοιχείο που μάλλον δείχνει πως δεν είναι η «προσήλωση» στις αρχές του διαλόγου, ή η συστηματικότητα που αποτελεί κριτήριο για κάποιες (όχι όλες) από τις προτάσεις που γίνονται. Αλλού είναι το «μυστικό».
ΔΙΣΤΑΓΜΟΙ
Δισταγμούς βλέπουμε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όταν (πραγματικά «όταν» γιατί δεν συμβαίνει συχνά) ρωτώνται για το ποια ακριβώς θα είναι η σχέση τους με την ακροδεξιά. Σπεύδουν να πάρουν απόσταση από τους «Σπαρτιάτες» αλλά μέχρι εκεί.
Όταν είναι να μιλήσουν για την «Νίκη» και την «Ελληνική Λύση» αρχίζουν τα «ίσως», «μπορεί», «θα δούμε» και «δεν ξέρω». Το γιατί αντιδρούν έτσι το ξέρουν οι ίδιοι. Ίσως και η πρακτική αριθμητική. Αυτή που λέει πως 158 +12 (Νίκη) + 10 (Βελόπουλος) μας κάνουν 180. Δηλαδή τα 3/5 της Βουλής.
Ίσως ο Μάκης Βορίδης ως αρμόδιος επί των κοινοβουλευτικών (και των … ζητημάτων ακροδεξιάς λόγω ειδικότητας) να πρέπει να δώσει πιο σαφή γραμμή...
Επισυνδέσεις
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου