Τραγικός ήταν ο επίλογος για τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο Titan, με τις επίσημες ανακοινώσεις της ακτοφυλακής το βράδυ της Πέμπτης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι αρχές αποδίδουν το δυστύχημα σε μία "καταστροφική ενδόρρηξη'.
Mε τον όρο αυτό... περιγράφεται μία "κατάρρευση προς τα μέσα" του σκάφους εξαιτίας της μεγάλης πίεσης την οποία υφίστατο στο βάθος που βρισκόταν. Δεν είναι σαφές σε τι βάθος έλαβε χώρα η ενδόρρηξη του titan, γνωρίζουμε όμως ότι το ναυάγιο του Τιτανικού, προς το οποίο κινείτο, κείται σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.
Η κατάδυση μέχρι εκεί διαρκεί περίπου δύο ώρες και το υποβρύχιο βρισκόταν "καθ οδόν" για μία ώρα και 45 λεπτά όταν χάθηκε η επικοινωνία. Στα βάθη του Τιτανικού η πίεση είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια, αναφέρει το CNN.
Μία "καταστροφική ενδόρρηξη" λαμβάνει χώρα σε κλάσματα δευτερολέπτου, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο πρώην αξιωματικος του αμερικανικού ναυτικού. "Ολόκληρο το υποβρύχιο θα διαλύθηκε πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να καταλάβουν καν ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για έναν ανώδυνο θάνατο σε σχέση με άλλους". Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απίθανο να εντοπιστούν πτώματα.
Η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι θα συνεχίσει την έρευνα προκειμένου να ανακτήσει ό,τι μπορεί, προειδοποίησε όμως ότι το περιβάλλον στον βυθό της θάλασσας είναι "ανελέητο".
Κυβερνήτης υποβρυχίων βαθέων υδάτων «αποκρυπτογραφεί» την τραγωδία
Ο Ofer Ketter, πρόεδρος της SubMerge, η οποία παρέχει συμβουλές για την ασφάλεια των υποβρυχίων, δήλωσε στο Newsweek ότι η επαναλαμβανόμενη πίεση από τα ταξίδια στο ναυάγιο του Τιτανικού σε ένα κύτος κατασκευασμένο από μη συμβατικό υλικό σήμαινε ότι το σκάφος «δεν σχεδιάστηκε για να αντέξει την πίεση στην οποία κατέβηκε».
Μοναδική εξήγηση το μηχανικό σφάλμα
“Σε αυτή την περίπτωση αυτής της ακραίας, καταστροφικής κατάρρευσης, υπάρχει μόνο μία εξήγηση – και αυτή είναι ένα μηχανικό σφάλμα”, δήλωσε ο Ketter, ο οποίος έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια κάνοντας ταξίδια σε περίπου 1.600 πόδια κάτω από την επιφάνεια.
Εξήγησε ότι οι νόμοι της φυσικής "είναι γνωστοί" και "δεν αλλάζουν", προσθέτοντας: "Αυτό σημαίνει, από μηχανική και επιχειρησιακή άποψη, ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανακαλυφθεί".
“Εμείς, ως βιομηχανία και ως ανθρωπότητα, έχουμε φτάσει τρεις φορές βαθύτερα από το βάθος του Τιτανικού, στο Challenger Deep, στα βαθύτερα σημεία όλων των ωκεανών. Εχουμε καταδυθεί επανηλλειμένες φορές με ασφάλεια" δήλωσε ο πιλότος με έδρα την Κόστα Ρίκα.
Το Challenger Deep, μέρος της τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το το πιο βαθύ γνωστό σημείο κάτω από τη θάλασσα και εξερευνήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Έχει βάθος σχεδόν 36.000 πόδια.
Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται περίπου 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας – πολύ χαμηλότερα από ό, τι μπορούν να ταξιδέψουν τα περισσότερα υποβρύχια.
Το υποβρύχιο δεν άντεξε την πίεση
"Έτσι, αυτό μας αφήνει μόνο με την επιλογή: ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο απλά δεν σχεδιάστηκε για να αντέξει την πίεση στην οποία κατέβηκε", δήλωσε ο Ketter.
"Αυτό είναι μόνο το συμπέρασμα που υπάρχει για αυτό το σενάριο".
Γύρω από το ναυάγιο, η θάλασσα ασκεί περίπου 400 bar πίεσης. Κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, βιώνεται μόνο ένα bar πίεσης.
Τα κατασκευαστικά λάθη
Άλλοι έχουν παρατηρήσει τον αντισυμβατικό σχεδιασμό του Τιτάνα. Ο Tom Shugart, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και πρώην διοικητής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε στο Newsweek την Πέμπτη ότι ήταν «πολύ ασυνήθιστο» να υπάρχει ένας κύλινδρος από ανθρακονήματα για το κύτος του, ενώ άλλα υποβρύχια βαθέων υδάτων τείνουν να κατασκευάζονται από μεταλλικές σφαίρες.
Οι προειδοποιήσεις
Ο Ketter συμφώνησε, προσθέτοντας ότι ενώ η βιομηχανία δεν ήταν αντίθετη στην καινοτομία, η OceanGate, ιδιοκτήτρια του Titan, είχε λάβει "προειδοποιήσεις" σχετικά με τον καινοτόμο σχεδιασμό της.
Ένας από τους πρώην υπαλλήλους της εταιρείας μήνυσε την εταιρεία για θέματα ασφάλειας το 2018, ενώ οι New York Times ανέφεραν ότι η επιτροπή επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων της Marine Technology Society είχε προειδοποιήσει την OceanGate να μην επιτρέψει ανεξάρτητες δοκιμές του σκάφους.
Η εταιρεία δήλωσε το 2019 ότι η εισαγωγή μιας εξωτερικής οντότητας ήταν "ανάθεμα για ταχεία καινοτομία". Ο ιστότοπός του αναφέρει ότι ο Τιτάνας σχεδιάστηκε για βάθη άνω των 13.000 ποδιών και είχε ένα σύστημα παρακολούθησης της υγείας του κύτους σε πραγματικό χρόνο που παρείχε "απαράμιλλη ασφάλεια".
Η "κούραση" του υλικού και η πιθανή ανάπτυξη μικροσκοπικών ρωγμών
Ωστόσο, το ταξίδι της Κυριακής δεν ήταν το πρώτο του Τιτάνα. Το υποβρύχιο είχε κάνει ταξίδια μέχρι το ναυάγιο το 2021 και το 2022 και αρκετοί άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτό στο παρελθόν έχουν μιλήσει για την εμπειρία τους από την εξαφάνισή του.
Ο Ketter πρόσθεσε ότι ένας «πολύ, πολύ σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό ενός βαθιού υποβρύχιου» ήταν «πώς το υλικό αντιδρά σε επαναλαμβανόμενους κύκλους».
«Είναι άλλο πράγμα να το κάνεις μία φορά, εντελώς άλλο πράγμα να έχεις την ίδια δομή πίεσης και το ίδιο υλικό να ανεβοκατεβαίνει μέσα από τις πιέσεις και να αντέχει τις ακραίες αλλαγές», είπε.
Ο Ketter ανέφερε την πιθανότητα ανάπτυξης μικροσκοπικών ρωγμών στο κύτος καθ ‘όλη τη διάρκεια των ταξιδιών του και πρότεινε ότι το τελευταίο ταξίδι του Τιτάνα ήταν ακριβώς όταν η πίεση έγινε υπερβολική για τη δομή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου