15.6.23

Tα τρία επίπεδα...


...της εκλογικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου...

Σε τρία επίπεδα ξεδιπλώνεται η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου: στο πρόγραμμα και την αναλυτική θεματική παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος, στην προσπάθεια να ασκήσει έντονη εκλογική πίεση στους όμορους χώρους και τα μικρά κόμματα με την στρατηγική της... «χαμένης ψήφου» και στην αποδόμηση των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο της οικονομίας σε συνδυασμό με την «αποκάλυψη» της «κρυφής ατζέντας» ιδιαιτέρως στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.

Στο επίπεδο της εκλογικής στρατηγικής ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να αναβαθμίσει το «πρέσινγκ» προς τα μικρότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Πλεύση) για να αποτρέψει νέες διαρροές και να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους που στην κάλπη της 21ης Μαΐου έφυγαν προς κάθε κατεύθυνση (αν και μάλλον δεν ευελπιστεί ότι θα επιστρέψουν ψηφοφόροι που έφυγαν προς τη ΝΔ).

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας (κατά τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη) και πιο έντονα από την Κρήτη, όπου πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία από τις αρχές της εβδομάδας (και αναμένεται να επιστρέψει την ερχόμενη, τελευταία εβδομάδα) ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε «στροφές» στη στρατηγική της χαμένης ψήφου, σημειώνοντας ότι «όποια προοδευτική ψήφος δεν κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στα μικρότερα κόμματα αντικειμενικά ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία».

Συνεχίζει να επιρρίπτει μεγάλο βαθμό ευθυνών για το στρατηγικό ναυάγιο της απλής αναλογικής σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, με ιδιαιτέρως επιθετικές αναφορές όπως «την ώρα που εμείς απλώναμε το χέρι εκείνοι κοίταζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι και πώς θα κάνουν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενάντια στον Μητσοτάκη και στην ΝΔ που κυβερνάει».

Προτεραιότητα πάντως φαίνεται πως είναι η συγκράτηση των ποσοστών, ενώ ό,τι λάβει από εκεί και πάνω μάλλον θα θεωρηθεί «επιτυχία» (τηρουμένων των αναλογιών) ή εν πάση περιπτώσει θα εκπέμψει ένα σήμα ότι ανακόπτεται η πτώση και διατηρείται η θέση του δεύτερου πόλου στο πολιτικό σκηνικό, έστω και με σημαντική αποδυνάμωση.

Το μήνυμα περί της ανάγκης συγκράτησης των ποσοστών με αύξηση της συσπείρωσης «στέλνουν» και οι δημοσκόπησεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Την Τρίτη παρουσιάστηκαν τρεις δημοσκοπήσεις, καταγράφοντας μια διακύμανση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από 18 έως 19,2% και συγκεκριμένα

· Στην πρόθεση ψήφου της Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 18% έναντι 39% (διαφορά 21 μονάδες) και καταλαμβάνει 52 έδρες (έναντι 163 της ΝΔ).

· Στην πρόθεση ψήφου της Marc ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 18,2% έναντι 38,5% της ΝΔ (διαφορά 20,3 μονάδες) και 54 έδρες (έναντι 161 της ΝΔ)

· Στην πρόθεση ψήφου της Metron Analysis o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 16,6% έναντι 34,8% της ΝΔ, ενώ στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 19,2% έναντι 40,3% η ΝΔ. Με βάση την εκτίμηση ψήφου η εταιρεία υπολογίζει 51 έδρες για τον ΣΥΡΙΖΑ, 157 έδρες για την ΝΔ (με οκτακομματικη Βουλή)

· Η δημοσκόπηση της Alco (δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα) καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18,2% και τη ΝΔ 39,9% (διαφορά 21,7 μονάδες).

Για την αύξηση των ποσοστών του η Κρήτη είναι μια περιφέρεια στην οποία επενδύει συνολικά και ειδικά στο Ρέθυμνο όπου μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον δεύτερο (ΠΑΣΟΚ), μόλις 215 ψήφοι και θεωρείται ότι η έδρα μπορεί να ξαναπεράσει στα χέρι του και τον Ανδρέα Ξανθό.

Εξ ου και η υποψηφιότητα Τσίπρα στην συγκεκριμένη περιφέρεια, για να δοθεί ώθηση, όπως εξ αρχής έχει επισημανθεί. Επενδύει και στην Αττική και συγκεκριμένα στην Δυτική Αθήνα και τη Β’ Πειραιά απ’ όπου ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία. Στο μεταξύ, παρά τη θύελλα των ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει περιθώρια για απώλειες στη Ροδόπη.

Προγραμματικό «μπαράζ»

Σε ό,τι αφορά την προβολή του προγράμματος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε τρεις θεματικές εκδηλώσεις:

1.Μία για το συνολικό οικονομικό πρόγραμμα υπό τον γενικό τίτλο «7 βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους» (ουσιαστικά περιλαμβάνει όλους τους τομείς) με το «πακέτο» δεσμεύσεων και προτάσεων για το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, την ενίσχυση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, την εργασία, το κοινωνικό κράτος (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Προστασία), την στέγη και την πρώτη κατοικία.

2.Για την Δημόσια Υγεία και το νέο ΕΣΥ με προτάσεις για την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης με 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας και παροχή μισθολογικών κινήτρων (εισαγωγικός μισθός στις 2.000 ευρώ) ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, κατάρτιση νέου Χάρτη Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, σχέδιο για την σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΤΕπ, κλπ.

3.Για τον τουρισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια νέα εθνική στρατηγική με στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης με βασικό χαρακτηριστικά την μεγαλύτερη εξειδίκευση με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας και την διασύνδεση με κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας, από τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την αγροτική παραγωγή ως την μεταποίηση, τον πολιτισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...

Μαρία Μητσοπούλου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: