23.6.23

Eπιστροφή στην ασυδοσία...


Τη δυσφορία τους ως προς τα ρυθμιστικά μέτρα στην προμήθεια ρεύματος που θα ισχύσουν για τα οικιακά, ουσιαστικά, τιμολόγια από την 1η Οκτωβρίου και προτείνει... η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) εκφράζουν οι προμηθευτές, επικαλούμενοι ενδεχόμενη «υπερρύθμιση» στα προϊόντα και στην ενημέρωση των καταναλωτών. Αντίθετα, ισχυρή προστασία του καταναλωτή ώστε να μην επαναληφθεί η προηγούμενη ασυδοσία κυρίως μέσω της ανεξέλεγκτης ρήτρας ζητούν καταναλωτικοί φορείς-οργανώσεις.

Χθες η ΡΑΑΕΥ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης επί των ρυθμιστικών μέτρων που εισηγήθηκε για τη μετάβαση στην «κανονικότητα» μετά την άρση των έκτακτων μηχανισμών στις αγορές.

Υπερρύθμιση και ανταγωνισμός
Στην ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε δυσανάλογης υπερρύθμισης αναφέρονται οι περισσότεροι προμηθευτές, ενώ ειδικότερα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας ζητά διασφαλίσεις ως προς τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό της εφαρμογής και δημοσιοποίησης κυμαινόμενων τιμολογίων με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα, αναφερόμενος ιδίως στις διαφορετικές συνθήκες για τον δεσπόζοντα παίκτη (ΔΕΗ), κάτι που μπορεί να πλήξει τον υγιή ανταγωνισμό.

Καθιστά δε σαφές ότι οι προτάσεις της διαβούλευσης εκλαμβάνονται ως κατευθύνσεις της Αρχής.

Κατά τη ΔΕΗ, η επιβολή υπό τις παρούσες περιστάσεις ρυθμιστικών μέτρων και όρων ως προς τον χρόνο προγνωστοποίησης των τροποποιήσεων αλλά και περιεχόμενο αυτής «δεν είναι άνευ ετέρου πρόσφορη για την επίτευξη του στόχου της ομαλής μετάβασης, εγκυμονεί δε σημαντικούς κινδύνους στρέβλωσης του ανταγωνισμού και πρόκλησης σύγχυσης στο καταναλωτικό κοινό».

Βασικές διαφωνίες
Γενικότερα, περιορισμούς και προβλήματα διαπιστώνουν οι προμηθευτές ως προς τη διαμόρφωση κυρίως των κυμαινόμενων τιμολογίων και της ρήτρας, λόγω αστάθειας της αγοράς, προτείνοντας διάφορες εναλλακτικές μέχρι και για τα σταθερά (π.χ. τρίμηνης διάρκειας).

Παράλληλα, ζητείται επανεξέταση των υποχρεώσεων των προμηθευτών ως προς τη διαδικασία ενημέρωσης των καταναλωτών για αλλαγές στους όρους των συμβάσεων ώστε να μην είναι επιβαρυντικές, που κυρίως αφορούν:

- Το κόστος και το χρόνο αποστολής (από Ιούλιο) εγγράφων (επιστολών) ενημέρωσης-προγνωστοποίησης όρων και τιμών στους καταναλωτές.

- Την υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας σε περίπτωση μετάπτωσης σε διαφορετικό/καινούργιο πρόγραμμα.

Αντιπροτείνονται εναλλακτικοί τρόποι συναίνεσης και ενημέρωσης (e-mail ή link στον ιστότοπο, ψηφιακή/ηλεκτρονική υπογραφή κ.λπ.), καθώς και να γίνεται αποδεκτή σιωπηρή συναίνεση/αποδοχή ή δήλωση βούλησης του πελάτη για τις αλλαγές, αντί νέας σύμβασης, άλλως επισημαίνεται ο κίνδυνος παύσης εκπροσώπησης και μετάπτωσης του καταναλωτή στην (ακριβή) καθολική υπηρεσία.

Προστασία του καταναλωτή
Στον αντίποδα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, θυμίζοντας την ασυδοσία με την εφαρμογή της ρήτρας, τονίζει ότι οι προμηθευτές δεν εφαρμόζουν πάντοτε το κανονιστικό πλαίσιο, αλλά κατά το δοκούν ερμηνεύουν ειδικά τις κανονιστικές πράξεις της Αρχής ως «γενικές κατευθύνσεις», προς τις οποίες διατηρούν την επιλογή να μην συμμορφώνονται αν δεν εξυπηρετούνται η τιμολογιακή πολιτική ή οι πρακτικές πωλήσεών τους. Το μείζον ζήτημα, επισημαίνει, είναι να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών και τον διαφανή προσδιορισμό της ρήτρας, θεωρώντας ότι «αυτή τη φορά» η εφαρμογή τους πρέπει να είναι συνεπέστερη και ο έλεγχος άμεσος, όπως και η επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα).

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπογραμμίζει ότι απουσιάζει παντελώς η αναφορά στον Νόμο 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή, που πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα στις υπηρεσίες προμήθειας, προκαλώντας προβληματισμό και εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα (π.χ. ως προς τη μονομερή τροποποίηση σύμβασης).

Θεωρεί ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής κάθε 1η του μήνα δίνουν το ελεύθερο στους προμηθευτές να μην εξασφαλίζουν προσιτές τιμές, να μετακυλίουν οποιαδήποτε εσφαλμένη εκτίμησή τους στους καταναλωτές καταδικάζοντάς τους σε αιώνιες αυξήσεις ενώ αυξάνουν στη διάρκεια της σύμβασης το περιθώριο κέρδους τους, απουσία οποιουδήποτε μηχανισμού εκκαθάρισης.

Αναφέρεται και στην παντελή απουσία οποιουδήποτε ελέγχου ως προς τα όρια εύρους διακύμανσης στη μεθοδολογία αναπροσαρμογής (ρήτρα) που τίθενται διαχρονικά σε εξωπραγματικές σε σχέση με την αγορά ενέργειας τιμές.

Το ΙΝΚΑ σημειώνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη διαλόγου για άμεση υιοθέτηση «πλαφόν χρέωσης στη λιανική αγορά»...

Aντιγόνη Ζούντα

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: