«Μέσα στον χρόνο -τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε- θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα» δήλωνε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2019.
Λίγους μήνες μετά, η πανδημία χτύπησε την... Ευρώπη και τη χώρα μας αναγκάζοντας τους οπαδούς των ιδιωτικοποιήσεων να βάλουν στην άκρη της ιδεοληψίες τους. Εξάλλου, η σημασία των ισχυρών δημόσιων συστημάτων Υγείας ήρθε στο επίκεντρο με βίαιο τρόπο και με χαμένες ανθρώπινες ζωές.
Παρά τα πικρά και ξεκάθαρα συμπεράσματα που προέκυψαν από την Covid-19, για τη Ν.Δ. οι ΜΕΘ έγιναν «πεταμένα λεφτά», ενώ αυτό που κατάλαβαν είναι ότι αν προσλάβουμε μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, θα «κάθεται». Το 2022, και ενώ σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις στρέφονται σε πολιτικές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων εθνικών συστημάτων Υγείας, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου τον στόχο:
«Το ΕΣΥ να αποτελεί τον πυλώνα για την παροχή Υγείας που θα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικό τρόπο λειτουργίας». Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Ν.Δ. για αθέτηση υποσχέσεων όσον αφορά το θέμα της Υγείας, αφού ήδη από το προεκλογικό πρόγραμμα του 2019 η αναφορά ήταν ρητή και σαφής: «Εισάγουμε επαγγελματικό management στα δημόσια νοσοκομεία».
Ο καθηγητής Ιατρικής και τέως βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ. Σπύρος Πνευματικός τον περασμένο Απρίλιο δήλωνε: «Θα πρέπει ίσως να κάνουμε τα νοσοκομεία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία θα έχουν δικό τους ισολογισμό», με τους «διοικητές να γίνουν CEO, δηλαδή μάνατζερ».
Ο Πνευματικός δεν αποσύρθηκε από τα γαλάζια ψηφοδέλτια επειδή δεν είπε τη γραμμή ή κινήθηκε εκτός των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. «Φαγώθηκε» γιατί είπε ανοιχτά τη θέση και τον πυρήνα της σκέψης της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς του Μητσοτάκη για το ΕΣΥ.
Σε ένα σύστημα Υγείας που λειτουργεί με όρους αγοράς, άρα βασισμένο στη σχέση κόστους-οφέλους, προφανώς ένας βαριά ασθενής, ένας καρκινοπαθής με κακή πρόγνωση δεν δικαιούται περίθαλψης και φροντίδας γιατί κοστίζει. Ρωτήστε όποιον CEO θέλετε. Ο Πνευματικός μαρτύρησε απλώς την αλήθεια και δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από καθρέφτη του Μητσοτάκη.
Το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η Ν.Δ. το επιβεβαιώνει, αφού προβλέπεται μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της Υγείας.
Και τίποτα δεν θα εμποδίσει μια παντοδύναμη κυβέρνηση να το κάνει πράξη. Θα τους αφήσουμε;...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου