Την παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και των κυβερνήσεων πέντε ακόμα ευρωπαϊκών χωρών, στον νέο Ευρωπαϊκό Νόμο Ελευθερίας των Μέσων, ώστε να επιτραπεί η παρακολούθηση δημοσιογράφων για «λόγους εθνικής ασφάλειας», αποκάλυψε ρεπορτάζ του Reporters United σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ομάδες Investigate Europe, Netzpolitik και Follow The Money.
Όπως... αναφέρει το ρεπορτάζ που υπογράφουν ο Alexander Fanta και η Ευρυδίκη Μπερσή, η πρόταση για τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό ελευθερίας του Τύπου παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όμως στο προσχέδιό του με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2023, έχει συμπεριληφθεί «εξαίρεση που κατοχυρώνει το δικαίωμα των κρατών να παρακολουθούν δημοσιογράφους με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, ακόμη και με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού. Δικλείδες ασφαλείας οι οποίες θα εμπόδιζαν την κρατική αυθαιρεσία δεν περιλαμβάνονται.»
Σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που παρουσιάζει το ρεπορτάζ του Reporters United, και το οποίο προέρχεται από τη γερμανική ομάδα εργασίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η εξαίρεση αυτή είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών πιέσεων έξι κυβερνήσεων ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη — της Γαλλίας (που διατύπωσε την προσθήκη), της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας.
«Έτσι», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, «ένας νόμος που προτάθηκε με στόχο να προστατέψει δημοσιογράφους και ΜΜΕ από τον ασφυκτικό έλεγχο κυβερνήσεων και ιδιοκτητών σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία κινδυνεύει αντιθέτως να νομιμοποιήσει τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον όλων των δημοσιογράφων της Ευρώπης.»
Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ των Reporters United εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου