Με νευραλγικής σημασίας αλλαγές, η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την ατζέντα των δυτικών επαφών. Η «πρεμιέρα» των συνομιλιών περιελάμβανε τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεγκ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας που χθες ανέλαβαν και... επίσημα τα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι εικασίες για τη νέα θητεία του Ερντογάν είναι πολλές, όπως και πολλά είναι τα δημοσιεύματα με αναλύσεις για τη σημειολογία των κινήσεων του Τούρκου προέδρου και το αντίκρισμά τους στη διεθνή κοινότητα.
Με το «δεξί χέρι» του, όπως αποκαλούν τον νέο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε ο Ερντογάν με τον ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μαζί τους και ο πολύπειρος αξιωματούχος σε θέματα Άμυνας, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, που ανέλαβε το αντίστοιχο υπουργείο.
Ο Στόλτενμπεργκ πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει στις τελευταίες επικοινωνίες με τον Ερντογάν, έθεσε ξάνα την αναγκαιότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας ξεκάθαρα ότι η σκανδιναβική χώρα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία που σημαίνει ότι έχει αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.
Με αγωνία αναμένεται, την ίδια στιγμή, το αποτέλεσμα της τριμερούς με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στις 12 Ιουνίου, καθώς η Άγκυρα εμποδίζει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της Κούρδους μαχητές.
Μένει, παράλληλα, να φανεί εάν οι αρχικές εκτιμήσεις των διεθνών ΜΜΕ για νέα ολίσθηση της Τουρκίας στην απολυταρχία θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν. Το ερώτημα εάν ο Ερντογάν θα βγάλει από το «συρτάρι» την βαθιά ισλαμιστική ατζέντα μένει να απαντηθεί όπως και θέμα χρόνου είναι να αποδειχθεί εάν θα υπάρξει πιο έντονο φλερτ με τις αξίες που προκρίνει η δυτική κοινότητα.
Ο τρόπος διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής αναμένεται δε καθοριστικής σημασίας, από τη στιγμή που ο Ερντογάν ίσως επιλέξει ένα νέο, πιο σύγχρονο αφήγημα αντί να υπόσχεται πλουτισμό από ενεργειακούς πόρους.
Για τον λόγο αυτό, η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου «τσάρου» της οικονομίας δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί. Με καριέρα στις πιο γνωστές τράπεζες της Δύσης, ανοίγει μια χαραμάδα για ενδεχόμενη αλλαγή όσον αφορά στην πολιτική των επιτοκίων εν μέσω έντονου πληθωρισμού. Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια αντί να τα αυξάνει, η νευρικότητα στις αγορές πιθανότατα να συνεχιστεί.
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, αναλυτές εκφράζουν αισιοδοξία για κάποιας μορφής μετατόπιση από τις σκληροπυρηνικές τοποθετήσεις, καθώς ο πρώην αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, θεωρείται ένα πρόσωπο με μεγάλη κατάρτιση σε θέματα διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, κάτι που δημιουργεί μια ζώνη ελπίδας για αποφυγή κινήσεων απότομης όξυνσης.
Ενδεικτικό της προσπάθειας του Ερντογάν να στείλει ένα μήνυμα που συνοδεύεται από υπόσχεση για αλλαγές είναι το γεγονός ότι άλλαξαν 16 υπουργοί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μόνο δυο υπουργοί από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο παρέμειναν στη θέση τους: ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Σχολιάστηκε δε η επιλογή της Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας, που γεννήθηκε το 1982 στις Βρυξέλλες, στη θέση της υπουργού Εργασίας...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου