Κλιματική κρίση: 115 εκατ. άνθρωποι σε ΗΠΑ και Καναδά πνίγονται από τον καπνό...
Περισσότεροι από 115 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά βρέθηκαν την Τετάρτη υπό προειδοποιήσεις για ακραία ποιότητα αέρα, καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται στο βόρειο Κεμπέκ έφτανε μέχρι τις νοτιότερες αμερικανικές πολιτείες του Τέξας και της Φλόριντα.
Οι... εξαιρετικά ξηρές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες που πηγάζουν από την καπιταλιστική ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει στο ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών στον Καναδά από τις αρχές Μαΐου. Ο Καναδάς ήταν τον μήνα Μάιο η περιοχή του πλανήτη με τη μεγαλύτερη θερμοκρασιακή ανωμαλία — σε μεγάλα κομμάτια του βόρειου Καναδά η θερμοκρασία ήταν μέχρι και πάνω από 8°C μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.
Οι συνεπακόλουθες πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μία γιγαντιαία κρίση δημόσια υγείας. Πληθυσμοί στον βόρειο Καναδά έχουν επηρεαστεί άμεσα, με περισσότερους από 11 χιλιάδες ανθρώπους να αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους, ενώ οι φωτιές έχουν κάψει περισσότερα από 4.600 τετρ. χιλιόμετρα, σπάζοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε περισσότερα από 30 χρόνια — και η περίοδος των πυρκαγιών δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Νοτιότερα, ο καπνός από τις πυρκαγιές επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στο Μόντρεαλ, την Οτάβα και το Τορόντο στον Καναδά, αλλά και στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπεργκ στις ΗΠΑ. Στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην περιοχή της Γουόλ Στριτ, ο Δείκτης Ποιότητας Αέρα (Air Quality Index – AQI) εκτινάχθηκε πολύ πάνω από το 400. Αυτό σημαίνει πως την Τετάρτη η Νέα Υόρκη είχε τη χειρότερη ποιότητα αέρα μεγάλης πόλης σε ολόκληρο τον πλανήτη — η ένδειξη αυτή είναι η χειρότερη για την πόλη από το 1999 που η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ξεκίνησε τις σχετικές μετρήσεις.
Όπως σημειώναμε και σε κείμενό μας προ δύο ετών, «Η βεβαιότητα των αστών (και με τις δύο σημασίες του όρου) ότι ζουν σε έναν ασφαλή θύλακα που θα τους προστατεύσει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πνίγεται σε ένα σύννεφο καπνού».
Με τις φωτογραφίες από τον βαθύ πορτοκαλί ουρανό της Νέας Υόρκης να κάνουν τον γύρο του κόσμου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (Federal Aviation Agency – FAA) εξέδωσε απαγόρευση απογειώσεων από το αεροδρόμιο ΛαΓκουάρντια. Όμως, ενώ οι συνέπειες της εισπνοής των μικροσωματιδίων καπνού από πυρκαγιές είναι ευρέως γνωστές, προκαλώντας κρίσεις άσθματος, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, οι αρχές στη Νέα Υόρκη δεν εξέδωσαν καμία προειδοποίηση ή αργία εκτάκτου ανάγκης — δεν πρότειναν ούτε το ελάχιστο μέτρο ασφαλείας, τη χρήση μάσκας Ν95 από όσους πρέπει να βγουν σε εξωτερικό ή μη επαρκώς φιλτραριζόμενο εσωτερικό χώρο, κάτι που οι ειδικοί υγείας πρότειναν ανεπιφύλακτα.
Τα παιδιά στη Νέα Υόρκη στάλθηκαν κανονικά στα σχολεία τους την ώρα που αυτά γέμιζαν με καπνό, και οι εργάτες σε χωράφια, κατασκευές, κήπους και εργοστάσια σε όλες τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ δούλεψαν κανονικά, παρά τις δυσμενείς για την υγεία τους συνθήκες.
Η πλήρης αδιαφορία του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος για τις ζωές των ανθρώπων που εκμεταλλεύεται, σημαίνει τη θυσία τους στον βωμό του συνεχιζόμενου κέρδους σε συνθήκες είτε της πανδημίας COVID-19 είτε της κλιματικής κρίσης.
Για να επιστρέψουμε στο παλιότερο κείμενό μας, γράφαμε «Ο καπνός στις μητροπόλεις του αναπτυγμένου κόσμου είναι ένα από τα τελευταία σήματα συναγερμού που εκπέμπει η φύση. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα ο κόσμος μας δεν θα τελειώσει ούτε με κρότο ούτε με λυγμό, όπως προέβλεπε ο Τόμας Έλιοτ, αλλά με έναν ξερό βήχα». Αυτό που θα έπρεπε να συμπληρώσουμε είναι πως ο ξερός αυτός βήχας θα ακούγεται από τις μάζες της εργατικής τάξης στους δρόμους αυτών των μητροπόλεων, την ώρα που η εξουσιαστική τάξη θα παρακολουθεί από τα κλιματιζόμενα διαμερίσματα ουρανοξυστών με φόντο τον πορτοκαλί ουρανό.
info-war.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου