20.6.23

Ποιος θυμάται το Φαρμακονήσι;...


Τον Ιανουάριο του 2014 πλοιάριο με πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βυθίζεται ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Έντεκα (11) άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μητέρες με μικρά παιδιά, πνίγηκαν. Οι 16 επιζώντες κατήγγειλαν ότι το Λιμενικό ρυμούλκησε το σκάφος τους προς την Τουρκία χρησιμοποιώντας και βία. Μια... επαναπροώθηση που προκάλεσε το ναυάγιο. 

Οι αρχικές καταθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα έμοιαζαν «περίεργες». Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο διερμηνέας που χρησιμοποιήθηκε δεν μιλούσε τη γλώσσα των διασωθέντων, ενώ καταγγέλθηκε παραποίηση και απόκρυψη όσων κατέθεσαν οι ίδιοι. Προέκυψε δε ότι η ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων και η παρέμβαση για τη διάσωση έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ο εισαγγελέας αρνήθηκε να διερευνήσει την καταγγελία για επαναπροώθηση.
 
Όταν οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, κατήγγειλαν κλίμα τρομοκρατίας και στενής παρακολούθησής τους. Το 2014, απαντώντας στις σχετικές καταγγελίες, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας της κυβέρνησης Σαμαρά, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνιζε πως το περιστατικό δεν πρέπει να «αποτελεί αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης» και ότι «κανείς δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλο στη χώρα». Σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση και την επίσημη γραμμή του Λιμενικού Σώματος, όλα ήταν καλώς καμωμένα.

Οκτώ χρόνια μετά η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου -330.000 ευρώ επιδικάστηκαν- για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, για παραλείψεις και αμέλειες στις διαδικασίες που ακολούθησαν οι ελληνικές Αρχές μετά το ναυάγιο, καθώς «δεν διεξήγαγαν ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα για τις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας».

Στο ναυάγιο της Πύλου η διαχείριση από τις ελληνικές Αρχές είχε από την πρώτη στιγμή κενά και αντιφάσεις. Οι παλινωδίες στις επίσημες εκδοχές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο, τη μη διάσωση, τη ρυμούλκηση που καταγγέλλεται από τους επιζώντες ότι επιχειρήθηκε προκαλούν σύγχυση και γεννούν σοβαρά ερωτήματα. 

Τα δημοσιεύματα του BBC και οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως, η αντίφαση για τα ναυτικά μίλια που διένυσε το πλοιάριο ανάμεσα στη δικογραφία και στην εκδοχή του Λιμενικού γεννούν ευλόγως αμφιβολίες. Η χώρα μας έχει, με ευθύνη της Ν.Δ., αρνητικό προηγούμενο. 

Η υιοθέτηση του δόγματος αποτροπής και επαναπροώθησης ως απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα αναιρεί τα κροκοδείλια ανθρωπιστικά δάκρυα. Οι εκατοντάδες νεκροί δεν θα γυρίσουν πίσω. Μόνη δικαίωση, ο σεβασμός και η αλήθεια...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: