Η πρόσφατη υπόθεση με το Protagon και τους «αρθρογράφους» του κατέδειξε, μεταξύ άλλων, το λάθος της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργηθεί το Μητρώο Online Media (ν. 4339/ 2015). Το συγκεκριμένο μητρώο αποτελούσε ουσιαστικά την... πρώτη ρύθμιση για τα διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Λειτούργησε θετικά τόσο ως προς την αποφυγή κρατικής χρηματοδότησης ή ιδιωτικής διαφήμισης σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες δίχως απασχολούμενους δημοσιογράφους όσο και ως προς την ενίσχυση της διαφάνειας στο πεδίο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, καθώς προβλεπόταν διασταύρωση των αιτήσεων ένταξης στο Μητρώο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Με την ίδια λογική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέσπισε και διαμόρφωσε και το ηλεκτρονικό Μητρώο για τον Περιφερειακό Τύπο (ν. 4487/2017), το οποίο θα αποτελούσε και τον βραχίονα της εφαρμογής του προγράμματος ενίσχυσης των εφημερίδων, με μοναδικό κριτήριο τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Μετά τις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά τροποποίησε με φωτογραφικό τρόπο και στη συνέχεια κατήργησε τα προγράμματα διάσωσης και ενίσχυσης των εφημερίδων.
Μετά από τριάμισι χρόνια, όπου έγινε κανόνας η πρακτική της «λίστας Πέτσα» από διάφορα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς –κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων–, ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου, ο απελθών αρμόδιος υπουργός Γιάννης Οικονόμου, αξιοποιώντας τη συναίνεση της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), θεσμοθέτησε εκ νέου το Μητρώο Online Media.
Φρόντισε βέβαια να το παρουσιάσει ως κάτι πρωτοποριακό και κάτι που γίνεται για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, αλλά ισχύει εδώ και χρόνια! Η τελευταία παράταση για την υποβολή των στοιχείων στο υπό συγκρότηση Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓΕΕ λήγει στις 14 Ιουλίου 2023...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου