Με την αυτοδυναμία να θεωρείται σχεδόν διασφαλισμένη – και να «παίζεται» μόνο το αν θα μεταφράζεται σε όσους βουλευτές είχε εκλέξει το 2019 ή περισσότερους – η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ετοιμάζονται για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες τους, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την... παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση η νέα κυβέρνηση δεν προτίθεται να… ανεβάσει νομοθετικό πυρετό, αφού φαίνεται ότι προέχουν οι διακοπές και η ξεκούραση ύστερα από μια μακρά προεκλογική περίοδο.
Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι το επιτελείο του Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες θεωρείται ότι δεν μπορούν να περιμένουν να περάσει η περίοδος με τα «μπάνια του λαού» για να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Τετραγωνισμός του κύκλου
Μάλιστα, ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει φροντίσει σε διάφορες συνεντεύξεις του να βάλει στην προμετωπίδα των πρωτοβουλιών / νομοσχεδίων αυτών την… αναβάθμιση του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί κεντρική επιλογή του ίδιου και των στενών συνεργατών του για τη λειτουργία και τον συντονισμό της κυβέρνησης, καθώς και τη στοχοθεσία και παρακολούθηση της υλοποίησής της από το κάθε υπουργείο (οι γνωστοί μπλε φάκελοι τους οποίους ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι θα παραλάβουν στην πρώτη συνεδρίαση τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου).
Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι ένας από τους στόχους το νέου νομοσχεδίου περί επιτελικού κράτους είναι ο… τετραγωνισμός του κύκλου: δηλαδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου να έχουν ακόμα πιο ισχυρό ρόλο στη λειτουργία της κυβέρνησης και τον έλεγχο των υπουργών και υφυπουργών, αλλά, ταυτόχρονα, να δημιουργηθεί μια καλύτερη buffer zone για την προστασία του πρωθυπουργού από δυσλειτουργίες, λάθη ή και… απρόοπτα, όπως, για παράδειγμα, η υπόθεση των παρακολουθήσεων, για την οποία η αντιπολίτευση «έδειχνε» ως κύριο υπεύθυνο τον ίδιο τον Μητσοτάκη.
Το πώς θα επιτευχθεί αυτό αναμένεται πως θα φανεί όταν θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Ταυτόχρονα ετοιμάζονται πυρετωδώς και τα Προεδρικά Διατάγματα για τα νέα χαρτοφυλάκια για τα οποία έχει μιλήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η δομή του Μαξίμου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους πολύ στενούς συνεργάτες του Μητσοτάκη, και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες και ρόλο – κλειδί, θα προστεθεί και ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος, άλλωστε, ήδη είχε αναλάβει κάποια καθήκοντα κατά το διάστημα πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
Έμφαση στην οικονομία
Από εκεί και πέρα, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα απαντούν στα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση σχετικά με το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και τους πόρους για την υλοποίησή του.
Να σημειωθεί πως στελέχη του κόμματος έχουν παραδεχθεί ότι κάμποσα από τα μέτρα που το κόμμα ευαγγελίζεται ότι θα λάβει δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε προεκλογικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι το κοστολογημένο πρόγραμμά της είναι πολύ πιο… ισχνό από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.
Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως και από το βήμα της ΔΕΘ ο Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε δύο κρίσιμα νομοσχέδια, τα οποία θεωρούνται κομβικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.
● Το πρώτο είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο αναμένεται να περιλαμβάνονται και νέες φοροελαφρύνσεις, όπως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις.
● Το δεύτερο νομοσχέδιο αναμένεται να αφορά στη δημιουργία ακόμα πιο ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις στη χώρα, με έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη χορήγηση κινήτρων διαφόρων ειδών στους επενδυτές.
Κάπου εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Ν.Δ. επικρατεί προβληματισμός για τα στοιχεία από τον τουρισμό, που δείχνουν μείωση των κρατήσεων από χώρες που παραδοσιακά παρέχουν τους περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες στην Ελλάδα.
Ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι «δεν πάει πολύ καλά η σεζόν. Είχαμε βάλει τον πήχη στον ουρανό.
Ενώ δεν είναι κακή σεζόν καθεαυτή, όμως είναι χαμηλότερη από αυτό που περιμέναμε. Για διάφορους λόγους, όπως η ακρίβεια, αλλά και ο καιρός, δεν μας βοήθησε ο καιρός».
Με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί σχεδόν το 30% του ΑΕΠ, αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες των… ιθαγενών για απλησίαστες τιμές, στην Πειραιώς εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον θα περιμένουν για να… γίνει ταμείο.
Τα κρίσιμα νομοσχέδια
Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι – αν δεν υπάρξει κάποιο εκλογικό… απρόοπτο – η νέα κυβέρνηση αναμένεται να «τρέξει» μια σειρά νομοσχέδια που θεωρεί εμβληματικά, όπως:
● αυτό για την αναμόρφωση της λειτουργίας του Δημοσίου και την εφαρμογή αξιολόγησης παντού,
● το νομοσχέδιο για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου από το Υπερταμείο, βάσει και της σχετικής απόφασης του ΣτΕ,
● αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης (για τον εκσυγχρονισμό του τομέα αυτού, αλλά και την ταχύτερη απονομή της, κάτι για το οποίο παγίως πιέζει και η Ε.Ε. την Ελλάδα) και της Υγείας (ο Κ. Μητσοτάκης, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, θέτει την αναβάθμιση του ΕΣΥ ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησής του)...
Δημήτρης Χρυσικόπουλος
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου