Το μήνυμα ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα» εξέπεμψε στην πανηγυρική του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζοντας για την... υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης ατζέντας του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να πείσει ότι η παράταξή του έχει το σχέδιο για να κάνει πράξη την αύξηση μισθών, τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της δημόσιας Υγείας. Από τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβούλιου θα απορρέει, άλλωστε, έντονο άρωμα θατσερισμού αν επαληθευτούν τα σενάρια που μετέδιδαν οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. Σαφής θα είναι, εξάλλου, και η εκπροσώπηση του εκσυγχρονιστικού μπλοκ.
Τα νευραλγικά υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναμένεται να αναλάβουν οι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνης Γεωργιάδης αντίστοιχα. Για το υπουργείο Υγείας προαλείφεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ο Νίκος Δένδιας ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να πάρει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα της Νίκης Κεραμέως και για το υπουργείο Παιδείας του Κυριάκου Πιερρακάκη. Επικρατέστερος για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ στο υπουργείο Υποδομών αναμένεται να μετακινηθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας. Η φημολογία για την τοποθέτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη, ακραίου φιλελεύθερου και έμπιστου του Κ. Μητσοτάκη, στο υπουργείο Ενέργειας προκαλεί συζητήσεις. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης ενδεχομένως να παραλάβει ο Κ. Σκρέκας.
Για το υπουργείο Μετανάστευσης προορίζεται ο Δημήτρης Καιρίδης, που πέρσι είχε προχωρήσει σε διαχωρισμό των προσφύγων από την Ουκρανία κάνοντας λόγο για «λευκούς χριστιανούς που προέρχονται από εμάς» και όχι για αλλόθρησκους από τα βάθη της Αφρικής. Οι Γιώργος Φλωρίδης και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου θεωρούνται οι επικρατέστεροι για το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Υπουργοί Επικρατείας θα αναλάβουν, εκτός απροόπτου, οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης. Για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ακούγεται το όνομα του Βασίλη Κικίλια, ενώ η Λίνα Μενδώνη θα διατηρήσει το υπουργείο Πολιτισμού. Αίσθηση προκαλεί η πιθανή επανάκαμψη της Όλγας Κεφαλογιάννη σε κυβερνητικό σχήμα, καθώς συζητείται έντονα το όνομά της για το υπουργείο Τουρισμού. Οι τελικές ανακοινώσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα.
Τα πρώτα νομοσχέδια
Στον σχεδιασμό της εβδομάδας περιλαμβάνεται η έκδοση των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων για την αλλαγή στη δομή των υπουργείων (ίδρυση υπουργείου Οικογένειας, μεταφορά αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο κ.ά.). Την Πέμπτη ή την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το σαββατοκύριακο αναμένεται να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Εντός Ιουλίου, όπως ανέφεραν χθες συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, θα κατατεθούν τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης. Η αρχή θα γίνει με το «λίφτινγκ» του επιτελικού κράτους. Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορούν την οργάνωση της Κεντρικής Διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρξουν μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.
Ειδικότερα, προβλέπεται το «σπάσιμο» του υπουργείου Εργασίας και η δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου για ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική αλλά και τη στεγαστική πολιτική. Επιπλέον, θα μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας (με αναπληρωτή υπουργό) και στόχος είναι να συνδεθεί πιο στενά και με τον σχολικό αθλητισμό. Υπό συζήτηση είναι αν θα υπάρξει ένα υπερυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, ενώ θεωρείται πιθανό να ανατεθεί σε ένα πρόσωπο η διαχείριση όλων των κοινοτικών πόρων (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ).
Μέσα στον Ιούλιο θα ψηφιστεί ακόμα ένα κομβικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από το 2024, οι πολιτικές για τα τεκμήρια από το 2025 και η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την κατάργησή του εντός τετραετίας.
Τέλος, μέσα στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν θα είναι και αυτό που θα προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης εξαναγκάζεται σε συμμόρφωση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας...
Κώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου