Ας πάμε στο Πέραμα. Εκεί που -ακόμα- ένας εργάτης την περασμένη Δευτέρα δεν γύρισε το μεσημέρι στο σπίτι του και στα παιδιά του. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 57 εργαζόμενοι έφυγαν για τη δουλειά, μα δεν επέστρεψαν. Η γεμάτη κυνισμό εξουσία της Ν.Δ. απαντά μειδιώντας:
Ο κόσμος στο... Πέραμα ψήφισε Ν.Δ., εμείς δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας. Πάμε παρακάτω. Οι «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» που υπόσχεται η Πειραιώς μεταφράζονται σε ανασφάλεια, σε άθλιες συνθήκες δουλειάς, σε μεροκάματα του τρόμου.
Αυτή η τραγωδία δεν είναι φυσικό φαινόμενο ή τυχαίο γεγονός. Το πλαίσιο που έχει φέρει η πολιτική Μητσοτάκη συνίσταται στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, στη μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Ένα νομοθετικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών. Υπάρχει άλλος δρόμος; Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε ασφυκτικές συνθήκες μνημονιακών περιορισμών. Κι όμως, στάθηκε με κάθε τρόπο στο πλευρό του κόσμου της εργασίας.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές και ξεκάθαρο: άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και συχνοί και τακτικοί έλεγχοι. Διότι η «ανάπτυξη» δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με την τήρηση κανόνων, της εργασιακής νομοθεσίας, με τα εργασιακά δικαιώματα και τη δικαιοσύνη. «Ανάπτυξη» δεν μπορεί να σημαίνει εργασιακή ανασφάλεια και εργασιακή ζούγκλα. Κι εδώ υπάρχει προηγούμενο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2015-2019 έγιναν περισσότεροι από 230.000 έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 146 εκατ. ευρώ, 50 εκατ. δεδουλευμένα πληρώθηκαν στους εργαζόμενους μέσα από τη διαδικασία των εργατικών διαφόρων. Η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας μειώθηκε από το 19,17% στο 8,94%.
Στον αντίποδα, από το 2019 με τον νόμο Χατζηδάκη το ΣΕΠΕ υποβαθμίστηκε και ουσιαστικά, αφού προηγουμένως είχαν μειωθεί σε εξευτελιστικό επίπεδο τα πρόστιμα. Για παράδειγμα, μεγάλη τράπεζα το 2017 είχε αναγκαστεί να πληρώσει 1,630 εκατ. ευρώ για παραβάσεις αδήλωτης υπερωρίας. Για τις ίδιες παραβάσεις με το νέο καθεστώς το πρόστιμο θα ανερχόταν σε 109.000 ευρώ.
Γι’ αυτό χαμογελά στο Πέραμα η Ν.Δ. Αν είναι ικανοποιημένοι οι εργοδότες, η πολιτική Μητσοτάκη έχει πετύχει. Οι απώλειες λογίζονται ως παράπλευρες στην ανάπτυξή τους...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου