27.6.23

Βουτιά Μητσοτάκη στα βαθιά του Αιγαίου...


Με την επιλογή του Γ. Γεραπετρίτη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε σήμα προς την Αγκυρα ότι η Αθήνα... είναι έτοιμη να πέσει στα βαθιά ενός νέου ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Πλάι στον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό (ειδικών αποστολών και εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού) τοποθετήθηκε ως υφυπουργός η έως πρότινος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Α. Παπαδοπούλου, διπλωμάτης με εμπειρία και γνώση των ελληνοτουρκικών, επιλογή που δίνει άλλο ένα σήμα για την ταχύτητα που θα κινηθούν τα πράγματα.

Ο Κ. Μητσοτάκης ακολούθησε την τακτική του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και ανέθεσε την εξωτερική πολιτική σε δύο μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, απολύτου εμπιστοσύνης του και χωρίς εκλογικές-πολιτικές δεσμεύσεις. Στην Τουρκία το ασυμβίβαστο συνιστά συνταγματική επιταγή, ενώ στην Ελλάδα εξαίρεση. Ο νέος ΥΠΕΞ θα έχει απέναντί του τον Χ. Φιντάν, ο οποίος ως επικεφαλής της ΜΙΤ επί 13 χρόνια ήταν δίπλα στον Τ. Ερντογάν σε όλες τις συναντήσεις κορυφής και παράλληλα ασκούσε εξωτερική πολιτική μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το ερώτημα είναι τι διαφορετικό θα έχει ο νέος ελληνοτουρκικός διάλογος, που και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει πριν από τις εκλογές, μαζί με το άτυπο moratorium. Από τις προκαταρκτικές συνομιλίες Α. Μπούρα-Ι. Καλίν τον περασμένο Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και εντεύθεν, έχει γίνει σαφής η πρόθεση και των δύο πλευρών για διάλογο σε πολιτικό επίπεδο, με την Αθήνα να επιμένει ότι θα αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και την Αγκυρα να μιλάει για πακέτο διαφορών.

Η βούληση κάθε πλευράς αναμένεται να αποσαφηνιστεί εκ πρώτης στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, 11-12 Ιουλίου. Φαίνεται πως μέσω του διαύλου Μπούρα-Καλίν (ο οποίος έχει μεταπηδήσει στη ΜΙΤ) έχουν καταλήξει σε νέο πλαίσιο, που θα ορίζει τον στόχο και τα ενδιάμεσα στάδια, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα είναι σφικτό. Οι διερευνητικές (διπλωματικές) επαφές θεωρούνται λήξασες. Οι δε συζητήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο θα συνεχιστούν διμερώς με τον ρόλο του ΝΑΤΟ να περιορίζεται και άλλο.

Συμβουλευτικό ρόλο στην πορεία του διαλόγου αναμένεται να έχουν ΗΠΑ και Ε.Ε., εφόσον διαφανεί σύγκλιση, αν και η Αγκυρα επιμένει ότι δεν χρειάζεται εμπλοκή τρίτων. Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου συνιστά μία καμπή για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και θα φανεί εάν θα οδηγήσει σε διευθέτηση της διαφοράς (για τις θαλάσσιες ζώνες) ή σε νέα αδιέξοδα με τις συνεχείς τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε μετά την επανεκλογή του ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη για τους εξοπλισμούς (εξοπλιστικά προγράμματα και νησιά του ανατολικού Αιγαίου). Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης έχει προαγγείλει ότι θα θέσει ζήτημα ως προς τη δράση του τουρκικού προξενείου της Ροδόπης.

Εάν η συζήτηση ξεκινήσει έτσι, η ατζέντα ανοίγει περαιτέρω. Η ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον Γ. Γεραπετρίτη δηλοί ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει την πολιτική διαπραγμάτευση αντί των διπλωματικών διαδικασιών και αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για το υπό διαμόρφωση πλαίσιο συνομιλιών και διαδικασιών διευθέτησης. Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν αναμένεται να έχουν την πρώτη τους επικοινωνία με την ευκαιρία της ανταλλαγής ευχών για την ανάληψη των καθηκόντων τους...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.