13.6.23

Συμμάχους στην Αθήνα αναζητά η Πολωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις...



Ημερίδα με θέμα: «Η Δικαιοσύνη μετά την σύγκρουση: Άνοιγμα των νομικών οδών» σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Την... ημερίδα τη συνδιοργάνωσαν το  υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Το «παρών» έδωσε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος και απ' τη μεριά της Πολωνίας παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αρκάντιους Μούλαρτσικ.  Επίσης, παρευρέθηκαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων όπου οι Ναζί κατακτητές διέπραξαν σφαγές πολιτών.

«Οι χώρες, μεμονωμένα, απέτυχαν να βρουν δικαιοσύνη για τα θύματα... Ως εκ τούτου, πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αναζητήσουμε δικαιοσύνη», είπε ο Μούλαρτσικ απ' την ημερίδα. «Η ζημιά και οι απώλειες είναι αδιαμφισβήτητες», είπε. «Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. ... 5,2 εκατομμύρια Πολωνοί σκοτώθηκαν. Μετά τον πόλεμο, ο πληθυσμός της Πολωνίας μειώθηκε κατά 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους και 2,1 εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες χρησιμοποιήθηκαν ως δούλοι».


Η Πολωνία ζήτησε επισήμως πέρυσι αποζημίωση 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - ποσό κοντά στο μέγεθος του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της - ενώ η Ελλάδα αξιώνει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για ζημιές απ' τους Γερμανούς ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι οι αξιώσεις ζημιών διευθετήθηκαν μετά τον πόλεμο, αλλά ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ, υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του στη Βαρσοβία θα συνεργαστεί με άλλες χώρες που υπέφεραν από τη ναζιστική κατοχή.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι οι ελληνικές αξιώσεις αναζωπυρώθηκαν μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, υποστηρίζοντας ότι η μεταπολεμική διαίρεση της Γερμανίας είχε αναφερθεί ως λόγος για τον περιορισμό των αποζημιώσεων.

«Φυσικά, η Γερμανία ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειές της, ενεργώντας με ακεραιότητα», είπε ο κ. Παυλόπουλος. «Γερμανοί αξιωματούχοι παρευρίσκονται πάντα σε εκδηλώσεις για τις θηριωδίες των Ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό είναι αξιέπαινο, αλλά δεν αναιρεί τις αξιώσεις για αποζημίωση. Αυτές οι αξιώσεις υπάρχουν».


Επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη της Ιστορίας, προκειμένου το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά» να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν την «συγγνώμη» τους αποδίδοντας και στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει.  Πράγμα που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει, στο ακέραιο, τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της οφείλει, αμέσως, να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο, το οποίο επιβάλλει τόσον η Ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός».

Οι αξιώσεις της Ελλάδας ανανεώθηκαν επίσημα το 2019 υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο καιρό ο Άκης Σκέρτσος, που είναι πια εκπρόσωπος της Ν.Δ. δήλωσε ότι το θέμα αφορά το παρελθόν και πως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω, προκαλώντας φυσικά θύελλα αντιδράσεων, υπό την οποία αναγκάστηκε να κάνει κυβίστηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: