Βυθισμένες στο νερό ολόκληρες περιοχές, επιχειρήσεις διασώσεων, άνθρωποι που αναμένουν βοήθεια πάνω σε δέντρα ή σε στέγες σπιτιών, ζώα που τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους των πόλεων. Οι εικόνες αυτές παραπέμπουν σε φυσική καταστροφή, παρά σε αποτέλεσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο ενός πολέμου.
Κι όμως, η ανατίναξη του φράγματος του γιγαντιαίου, σοβιετικής κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος... στη Νόβα Καχόβκα (νωρίς το πρωί της Τρίτης), στέλνοντας χείμαρρους νερού σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, φέρεται να οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι και αποτελεί μια αναμφισβήτητη τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, ενώ συνιστά ταυτόχρονα μια τεράστια οικολογική καταστροφή.
Η συνέπεια της ενέργειας αυτής ήταν να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της επαρχίας της Χερσώνας και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου (η μία πλευρά ελέγχεται από τη Ρωσία, η άλλη από την Ουκρανία).
Η στάθμη του νερού
Με τη στάθμη του νερού να είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η μαζική απομάκρυνση κατοίκων. «Η πιο δύσκολη κατάσταση επικρατεί στην περιοχή Κοραμπέλνι στην πόλη της Χερσώνας. Μέχρι στιγμής το επίπεδο το νερού ανέρχεται στα 3,5 μέτρα, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει», ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Κουλέμπα. «Σε αυτό το στάδιο έχουν πλημμυρίσει 24 κοινότητες στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.
Έως και 100 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη υπό ρωσικό έλεγχο πόλη Νόβα Καχόβκα και χιλιάδες άγρια ζώα έχουν σκοτωθεί μετά την κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο διορισθείς από τη Μόσχα δήμαρχός της, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Βλαντίμιρ Λεοντίεφ πρόσθεσε ότι διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.
Πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού διαρρέουν κάθε δευτερόλεπτο από τον ταμιευτήρα του φράγματος που τα συγκρατούσε και η πόλη κινδυνεύει από μολύνσεις λόγω των πλημμυρών, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου. Η στάθμη των υδάτων σε ορισμένα τμήματα της περιφέρειας της Χερσώνας που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων προβλέπεται να συνεχίσει να είναι υψηλή για τρεις με δέκα μέρες μετά την καταστροφή, μετέδωσε επίσης το TASS.
Από την πλευρά του ο Κουλέμπα δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει πως η στάθμη των νερών θα σταματήσει να αυξάνεται ως το τέλος της σημερινής ημέρας, αφού έφτασε γύρω στα 5 μέτρα στη διάρκεια της νύχτας.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε παράλληλα, επικαλούμενο και αυτό τον διορισθέντα από τη Μόσχα δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα Λεοντίεφ, ότι «χιλιάδες ζώα» στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Νιζνεντνιπρόφσκι έχουν σκοτωθεί και ότι η κλίμακα της καταστροφής είναι «τεράστια».
Απομακρύνθηκαν πάνω από 2.700 άνθρωποι
Πάνω από 2.700 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από ζώνες που έχουν πλημμυρίσει μετά την καταστροφή του φράγματος, δήλωσαν σήμερα οι δύο πλευρές, οι ουκρανικές αρχές και οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες ελέγχουν καθεμία από μία όχθη του Δνείπερου στην περιφέρεια αυτή.
«Πάνω από 1.450 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί» από τις εστίες τους, δήλωσε στα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο εκπρόσωπος των ουκρανικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ολεξάντρ Χορουνέτζιι.
Οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές, τις οποίες επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσαν ότι έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής 1.274 ανθρώπους.
Πόσιμο νερό
Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. «Η ύψιστη προτεραιότητα τώρα είναι η παροχή νερού στις περιφέρειες που πλήττονται από τη ρωσική τρομοκρατική επίθεση», τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.
Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας προειδοποίησε παράλληλα για ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία λόγω παρουσίας χημικών στο νερό και κάλεσε τους κατοίκους να πίνουν μόνον εμφιαλωμένο ή άλλο νερό που είναι ασφαλές και να χρησιμοποιούν νερό από ασφαλείς πηγές στο μαγείρεμα.
Το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στη νότια Ουκρανία και θα μπορούσε να μετατρέψει σε "έρημο" τουλάχιστον 5 εκατομμύρια στρέμματα που θα μείνουν χωρίς άρδευση.
Η καταστροφή του φράγματος άφησε χωρίς νερό το 94% των συστημάτων άρδευσης της Χερσώνας, το 74% αυτών της Ζαπορίζια και το 30% αυτών στην Ντνίπρο, υπογράμμιζε.
Λέκκας: Ολοκληρωτική καταστροφή πανίδας και χλωρίδας σε μήκος 400 χλμ
Για καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου, από τη Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό, είναι από τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα φέρει η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι η ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Χερσώνα θα επηρεάσει καταλυτικά την ευρύτερη περιοχή στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και αποτελεί μία καταστροφική για το περιβάλλον ενέργεια. Ειδικότερα, το φράγμα Νόβα Καχόβκα, μήκους σχεδόν 4 χιλιομέτρων διακρίνεται σε δύο τμήματα: το πρώτο που αποτελεί ένα φράγμα βαρύτητας με αδιαπέρατο πυρήνα και αδρόκοκκα υλικά εκατέρωθεν που παρέχουν υποστήριξη στον αργιλικό πυρήνα, και ένα δεύτερο με οπλισμένο σκυρόδεμα, στο κορυφαίο τμήμα του οποίου είναι κατασκευασμένοι οι υπερχειλιστές. Η ανατίναξη έγινε σε αυτό ακριβώς το τμήμα, λόγω της μεγάλης του τρωτότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:
• Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου σε ένα μήκος της τάξεως των τετρακοσίων χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό και σε πλάτος της τάξεως των 50, περίπου, χιλιομέτρων.
• Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών ιζημάτων, ενδεχομένως ρυπασμένων με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων, τα οποία θα διαχυθούν και σε περιοχές, οι οποίες παρουσίαζαν ήδη μεγάλη επιβάρυνση.
• Βίαιη αλλαγή στο καθεστώς των υπόγειων υδάτων και των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και ειδικότερα των ποιοτικών και των ποσοτικών χαρακτηριστικών τους.
• Μόνιμη κάλυψη αγροτικών και αστικών περιοχών από στρώμα λάσπης πάχους έως και 2 μέτρων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα τροφίμων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή λόγω του πολέμου.
• Μόνιμες αλλαγές στο μικροκλίμα των περιοχών κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, με επίδραση σε ευρύτερες περιοχές και ενίσχυση των καταστροφικών φαινομένων που συνθέτουν την κλιματική κρίση.
«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως είναι μόνο μία από τις κατηγορίες επιπτώσεων που αποφέρει αυτή η καταστροφή, καθώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι επίσης μεγάλες, δεδομένου ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν άμεσα σε πιο ασφαλείς περιοχές», καταλήγει ο κ. Λέκκας.
Οι αλληλοκατηγορίες και η παρέμβαση Ερντογάν
Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτό τον πόλεμο, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες, αν και το χτύπημα φέρεται να έχει ουκρανικό «αποτύπωμα».
Στο παιχνίδι των ευθυνών, «έβαλε» η Ρωσία το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα. Πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε άμεσα την Ουκρανία για εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς στο φράγμα με στόχο να αποκόψει από τον υδάτινο αυτόν πόρο την χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, και να αποσπάσει την προσοχή από μια «παραπαίουσα» αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Από την πλευρά της, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διέπραξε ένα σκόπιμο έγκλημα πολέμου ανατινάσσοντας το υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόβκα.
Μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε παρέμβαση, προτείνοντας στους προέδρους της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τη σύσταση «διεθνούς επιτροπής έρευνας».
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, «ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι μπορεί να συσταθεί επιτροπή με την συμμετοχή ειδικών προερχόμενων από τις εμπόλεμες πλευρές, τα Ηνωμένα Εθνη και την διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Η επιτροπή αυτή θα είχε ως αποστολή την διεξαγωγή «εις βάθος έρευνας» για την καταστροφή του φράγματος, διευκρινίζει η Αγκυρα.
Ο Ερντογάν, ο οποίος μίλησε στη συνέχεια με τον Πούτιν, θέλει αυτή η έρευνα να επιτρέψει «να αρθεί οποιαδήποτε υπόνοια», αναφέρεται σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου