Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ευρώπη ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ. Αρχικός του σταθμός είναι η Γερμανία: μια επιλογή που αποτυπώνει το βάρος που θέλει να ρίξει το Πεκίνο στη σχέση του με το Βερολίνο...
Η Κίνα αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, η ταχεία κινεζική ανάπτυξη και η ζήτηση για γερμανικά αυτοκίνητα και μηχανήματα, τροφοδότησε την ανάπτυξη της ίδιας της Γερμανίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2016 και αποτελεί βασική αγορά για κορυφαίες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen, η BASF και η BMW.
Ωστόσο, η σχέση των δύο χωρών βρίσκεται πλέον υπό τη σκιά ανησυχιών στη Δύση, που αφορούν τον αυξανόμενο έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κινεζική κοινωνία και οικονομία, τον σκληρό εμπορικό ανταγωνισμό και τις εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, καθώς επιδιώκει αφενός να διατηρήσει καλούς δεσμούς με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, αφετέρου να συμμορφωθεί με τη δέσμευση της G7 για «απομάκρυνση» από το Πεκίνο.
Αναλυτές στο Βερολίνο ανέφεραν ότι η κινεζική αντιπροσωπεία πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση (ενδεχομένως μέσω των μεγάλων επιχειρήσεων), προκειμένου στη συνέχεια να «πειστεί» η Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην προχωρήσει σε «ρύθμιση» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κίνα.
Προφανώς, στο παραπάνω πλαίσιο, ο Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θέτει υπό εποπτεία όλες τις εξαγωγές προς την Κίνα. «Έχουμε φτιάξει τώρα μια ολόκληρη σειρά νόμων με τους οποίους μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια της οικονομίας μας», δήλωσε Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας πως «είναι σαφές ότι δεν πρέπει τώρα να υποβάλουμε ολόκληρη τη διαδικασία εξαγωγής σε έρευνα από τις κρατικές αρχές».
→ Ο Λι Τσιανγκ βρίσκεται στο Βερολίνο επικεφαλής αντιπροσωπείας υπουργών της Κίνας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν την Τρίτη στις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με τους Γερμανούς ομολόγους τους και τον καγκελάριο Σολτς. Ο καγκελάριος παραθέτει το βράδυ της Δευτέρας δείπνο στον προσκεκλημένο του στην καγκελαρία, η επίσημη υποδοχή του ωστόσο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.
Συνάντηση με Σταϊνμάιερ
Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το παγκόσμιο πολιτικό της βάρος και να επηρεάσει τη Ρωσία προκειμένου να εργαστεί για την ειρήνη, δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υποδεχόμενος τον κινέζο πρωθυπουργό στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της προεδρίας Κέρστιν Γκάμελιν, ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε στον συνομιλητή του ότι η συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της σε προϊόντα, παραμένει σημαντική, αλλά έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. «Η Κίνα είναι ένας εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ανταγωνιστή και αντίπαλο στο πολιτικό πεδίο», ανέφερε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, με τον κ. Σταϊνμάιερ να τονίζει την ιδιαίτερη σημασία των σχέσεων των δύο χωρών για την παγκόσμια ασφάλεια και συνεργασία και να απευθύνει έκκληση για «ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου