17.6.23

Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου...



Επείγουσα και αποφασιστική δράση ζητά ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο και μεταφέρει ανησυχητικές μαρτυρίες -αν επιβεβαιωθούν- για την τραγωδία με τη βύθιση του αλιευτικού.

Ο... Βίνσετ Κότσετελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, αναφέρει με σαφήνεια πως οι επιβαίνοντες θα έπρεπε να είχαν διασωθεί και δεν κρύβει την ανησυχία του για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι Αρχές το συμβάν.

«Γνωρίζουμε ότι ένα εμπορικό πλοίο πλησίασε το σκάφος και οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν βοήθεια. Όμως, οι συνθήκες της βύθισης, σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες, δείχνουν ότι υπήρξε μανούβρα από το ελληνικό Λιμενικό Λιμενικό προκειμένου να βγει το σκάφος από τα ελληνικό SAR και να συνεχίσει την πορεία του σε άλλη χώρα», αναφέρει ζητώντας παράλληλα ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Οι ζώνες SAR (έρευνας και διάσωσης) στη Μεσόγειο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ παρενέβησαν για τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους σημειώνοντας την «υποχρέωση να διασώζονται χωρίς καθυστέρηση οι άνθρωποι που κινδυνεύουν στη θάλασσα» καθώς «είναι θεμελιώδης κανόνας του διεθνούς ναυτικού δικαίου».

Οι δύο οργανισμοί ζητούν «επείγουσα και αποφασιστική δράση» για να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας.

Στο μεταξύ, η Save the Children, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η Oxfam και άλλες σημαντικές ΜΚΟ ζητούν «πλήρη έρευνα, ιδίως για τον ρόλο των κρατών μελών της ΕΕ και την εμπλοκή της Frontex».

Καλούν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «να πάρει επιτέλους σαφή θέση για το νεκροταφείο ψυχών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης» και καλούν τα κράτη μέλη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: