Δυο-τρεις μέρες μετά τις εκλογές φημολογήθηκε ότι οι ετεροδημότες που ψήφισαν στη γενέτειρά τους στις 21.5, θα μπορούσαν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις 25.6, αν το ήθελαν.
Ε, λέω, ψηφιακό κράτος έχουμε, όλα είναι εφικτά. Για να το εξακριβώσω, επισκέφθηκα την... ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Χρειάστηκε πρώτα, να την πω την αμαρτία μου, να δώσω τόπο στην οργή, στη θλίψη μάλλον, που προκαλεί το πολιτικό μητρώο του μέχρι προχθές υπουργού κ. Βορίδη. Εφερα στο νου μου ένα από τα λιγότερο γνωστά αξιώματα του Ευκλείδη, «στο κέντρο πας από παντού, άρα και από τα ακροδεξιά», και κάπως τα βόλεψα.
Μπήκα λοιπόν στο https://www.ypes.gr/kep/eterodimotes/ και είδα το από καιρό αναρτημένο κείμενο. Αντιγράφω: «Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς…» Οπα, λέω μέσα μου, προσφεύγοντας σ’ ένα επιφώνημα που πλέον θεωρείται ισοδύναμο της ελληνικής ταυτότητας. Τι έχουμ’ εδώ; «Ενεργείς αιτήσεις»; Νέα κλίση; Ο ενεργός – του ενεργέως;
Ναι, το ξέρουμε, η δημοτική έχει τα ζητηματάκια της με τα θηλυκά (όχι μόνο τα επαγγελματικά) και ο σχετικός διάλογος είναι πολλαπλώς ωφέλιμος. Ποιο το «σωστό» θηλυκό τού «πρόεδρος» λ.χ. ή του «ενεργός»; Την κ. Δέσποινα Στυλιανοπούλου τη λέμε «προεδρίνα» στη φερώνυμη ταινία, την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου όμως θα τη λέγαμε; Λεξικογραφικά, το θηλυκό του «ενεργού» παραδίδεται σε δύο εκδοχές: «η ενεργή» και «η ενεργός».
Αν διαλέξουμε το «ενεργή», η ονομαστική του πληθυντικού είναι «οι ενεργές» (όπως «η τομή / οι τομές»). Κι αν προκρίνουμε το «η ενεργός», θα πούμε αναπόφευκτα «οι ενεργοί», όπως «η οδός / οι οδοί». Πόθεν λοιπόν η λαθεμένη λέξη «οι ενεργείς [αιτήσεις]»; Μάλλον κρατάει από τον έρωτα της γραφειοκρατίας για κάποια επιπολής καθαρεύουσα, λόγω «επισημότητας», που όμως δεν τον υποστηρίζουν οι γνώσεις των γραφειοκρατών και η μνήμη τους.
Υπάρχουν πάντως και ελαφρότερα λαθάκια στο υπουργικό κείμενο. Ενα νι που λείπει («στο τόπο»), ένα λάμδα που περισσεύει, και μάλιστα δις: «Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει…» Συγχωρητέα.
Τα συγχωρεί η φιλότιμη προσπάθεια των συντακτών να σπάσουν το ρεκόρ των αλλεπάλληλων γενικών. Ιδού, έξι στη σειρά: «κατόπιν υποβολής αίτησης μεταβολής στοιχείων επικοινωνίας εκλογέα». Πάλι έξι: «κατόπιν υποβολής αίτησης διόρθωσης διεύθυνσης διαμονής εκλογέα». Γενικώς, εξάρες...
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου