Παντελής Μπουκάλας
Στο σχολείο του Νέου Κόσμου όπου κατέθεσα τον οβολό μου στη δημοκρατία, πρόσεξα έναν πολιτικό χάρτη της Ελλάδας που κάλυπτε το ένα τρίτο του τοίχου. Με το γνωστό τετράγωνο κάτω δεξιά, να περικλείει την Κύπρο. Ρουτινιέρικη, γραφειοκρατική αναπαραγωγή μιας χαρτογραφικής κίνησης που δεν ξέρω πότε εγκαινιάστηκε, για να παριστάνει τη σκέπη της «μητέρας πατρίδας». Ενα... «δεν ξεχνώ», που πια ξεχάστηκε από την πλειονότητα των Ελλαδιτών, ίσως και των Κυπρίων.
Το όνομα των γειτονικών χωρών με μεγάλα γράμματα: Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία. Σκόπια; Υπάρχει ακόμη χώρα «Σκόπια», πέντε χρόνια αφότου συνομολογήθηκε η συμφωνία των Πρεσπών, Ιούνιο του 2018; Θα υπάρχει φαίνεται.
Το λέει ο χάρτης που βλέπουν τα παιδιά στο σχολείο, και ο οποίος δεν συμφωνεί με τον χάρτη της Βικιπαίδειας, λ.χ., ή τον επίσημο χάρτη της Ε.Ε., του ΟΗΕ, της ίδιας της Ελλάδας. Το λένε και οι πινακίδες της τροχαίας κοντά στη Θεσσαλονίκη, όσες δείχνουν προς Αλβανία (όχι Τίρανα), Βουλγαρία (όχι Σόφια), Τουρκία (όχι Κωνσταντινούπολη) και Σκόπια. Οχι Βόρεια Μακεδονία, όχι.
Πριν από τις εκλογές του 2019, αρκετοί κορυφαίοι νεοδημοκράτες ορκίζονταν δύο τινά: Πρώτον (αυτό το τήρησαν), ότι αυτοί δεν θα πουν ποτέ των ποτών «Βόρεια Μακεδονία», που να πέσει κεραυνός να τους τσουρουφλίσει. Και δεύτερον (αυτό το ξέχασαν), ότι θα αμφισβητούσαν τη συμφωνία των Πρεσπών και θα απαιτούσαν την αναθεώρησή της. Ηταν προδοτική, έλεγαν, ένα άθλιο προϊόν μιας χυδαίας συναλλαγής: την υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει από τις Βρυξέλλες, σαν αντάλλαγμα, τις συντάξεις.
Αν θυμάμαι καλά, αυτό το περί συναλλαγής το είχε ισχυριστεί και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντα ανελέητος πολέμιος της τοξικότητας και του διχαστικού λόγου. Νωρίτερα, στα Λουτρά Πόζναν, είχε πει το αμίμητο, πως αν διπλώσεις τον χάρτη της Ελλάδας στα δύο, η Κρήτη θα πέσει πάνω στη Μακεδονία, άρα…
Θα ξέμεινε ο ανενημέρωτος χάρτης στο σχολείο (ή γενικώς στα σχολεία, δεν το ξέρω). Οπως έχουν ξεμείνει οι πινακίδες στις εθνικές. Τι να προλάβεις σε τέσσερα χρόνια. Ούτε καν να φέρεις στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία δεν πρόλαβες. Θα έρθουν στη νέα Βουλή;
Με τέσσερα κόμματα να χρωστάνε και στην προδοτολογία το ποσοστό τους, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας; Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές πολύ κοντά και τις ευρωεκλογές όχι πολύ μακριά; Ασε, καλύτερα το 2027...
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου