2.6.23

Καβάλα στο καλάμι της εξουσίας...


Η εβδομάδα που ολοκληρώνεται ήταν αυτή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ξανά τις περιοδείες, και ενδέχεται ειδικά το ταξίδι στην Κρήτη και το πανηγυρικό κλίμα να τον… παρέσυρε να πει κάποιες κουβέντες παραπάνω. Όμως μεταξύ αισιοδοξίας και οίησης υπάρχει χάσμα, το οποίο φαίνεται πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν... διστάζει να δρασκελίζει, ανάλογα με το ακροατήριό του.

«Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερο το βάρος, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη να είμαι ακόμα πιο προσεκτικός σε θέματα που αφορούν την συμπεριφορά μου και να μην επιτρέψω στον εαυτό μου ούτε ψήγμα αλαζονείας ή αυταρέσκειας. Το ίδιο, προφανώς, αφορά και όλα τα υπόλοιπα στελέχη».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την έκανε στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Μπορεί από τότε να έχουν περάσει μόλις εννέα ημέρες, όμως ήταν παραπάνω από αρκετές για να αποδείξει πως κάθε άλλο παρά τα εννοούσε. Μπορεί μία από τις φράσεις του που «έπαιξαν» τις προηγούμενες ημέρες στα κανάλια να ήταν πως «δεν είμαι πρωθυπουργός, πρέπει να με ψηφίσετε για να ξαναγίνω», όμως στην τελευταία του συνέντευξη είπε και άλλα.

Αρχικά, περιέγραψε το υπουργικό του συμβούλιο, αναφέρθηκε στις περισσότερες γυναίκες που σκοπεύει να επιλέξει, στο σπάσιμο ή στη συνένωση υπουργείων, ακόμα και στη δημιουργία νέου. 

Μόλις το προηγούμενο 24ωρο παρουσίαζε στους Κρητικούς την Ειρήνη Αγαπηδάκη ως πρόσωπο «με ρόλο» στην επομενη κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, ενώ στις παραπολιτικές στήλες και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ονόματα στελεχών του -μεταξύ των οποίων και εκλεκτοί του- προαλείφονται για συγκεκριμένα υπουργεία. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης για υπουργός Εξωτερικών, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης για το Ενέργειας ή για κομβικό υπουργείο για την οικονομία, η Δόμνα Μιχαηλίδου για υπουργείο κοινωνικής πολιτικής, και σειρά άλλων ονομάτων.

Δεν έμεινε όμως στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε και στα πρώτα του δύο νομοσχέδια, τα οποία όπως έχει γραφτεί τα έχει ήδη έτοιμα ο Γ. Γεραπετρίτης. Πρώτο προανήγγειλε ένα νέο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει «αλλαγές και στην οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου. Ένα καινούργιο υπουργείο τουλάχιστον, το υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. 

Θα υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων. Επομένως, αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο». Το δεύτερο, το περιέγραψε ως «οικονομικού χαρακτήρα στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής μας πολιτικής», κρατώντας τον κρυφό την ώρα που ο μιντιακός βραχίονας του Μοσχάτου επιτίθεται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις φορολογικές τους εξαγγελίες.

Ακόμα πιο προκλητικά, όχι μία αλλά δύο φορές, προδίκασε επί της ουσίας τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και το εύρος του. Αφενός, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η διαφορά μεταξύ του κόμματός του και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μικρότερη από 20 μονάδες, έσπευσε να το απορρίψει τονίζοντας «δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτό». 

Αφετέρου, παρά τη συστολή που επιχειρεί να δείξει ως προς τη λαϊκή ετυμηγορία, σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως υπάρχει ενδεχόμενο να μην επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου απάντησε εξίσου αφοπλιστικά «δεν το πιστεύω ότι θα γίνει».

Μέχρι τις εκλογές μένουν σχεδόν τρεισήμισι εβδομάδες, δεκάδες σταθμοί ανά την επικράτεια και αρκετές συνεντεύξεις. Είναι προφανές πως ο αέρας της επικράτησης του Μαΐου θα διαπνέει τους λόγους και τις δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα μάλιστα που η αντιμετώπιση των αντιπάλων του από τον ίδιο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι στη λογική της «μάχης της αντιπολίτευσης».

Όμως εάν συνεχίσει έτσι, τότε την επόμενη εβδομάδα μπορεί να τον ακούσουμε να προχωράει και σε προγραμματικές δηλώσεις...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.