Με σύντομες αναδρομές στη θητεία του στο τιμόνι της χώρας ως πρωθυπουργός αλλά και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζουν την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Ο... πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάποτε εξόργισε τους ευρωπαίους ηγέτες και έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, παραιτήθηκε από το κόμμα του, αφού το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές της Κυριακής έπεσε κάτω από το ήδη χαμηλό αποτέλεσμα του Μαΐου», γράφει το Bloomberg.
Αναφερόμενο στην πρωθυπουργία του το οικονομικό πρακτορείο αναφέρει: «Ο Τσίπρας προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των προγραμμάτων που κράτησαν τη χώρα όρθια και μάλιστα έκανε δημοψήφισμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους (2015). Στη συνέχεια αγνόησε τα αποτελέσματα, τα οποία απέρριψαν συντριπτικά τη λιτότητα εν μέσω του κλεισίματος των τραπεζών της χώρας για περίπου ένα μήνα, και συμφώνησε σε ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».
«Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Τσίπρας ήταν ο ηγέτης που έκλεισε μια συμφωνία με τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας που την οδήγησε να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το θέμα εκκρεμούσε για δεκαετίες και η κίνηση βοήθησε τη Βόρεια Μακεδονία να κερδίσει την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Τσίπρας κέρδισε διεθνή έπαινο για τη συμφωνία, αλλά υπέστη εσωτερική κριτική που του κόστισε ψήφους στις εκλογές του 2019 όταν έχασε την εξουσία».
Το Politico σημειώνει ότι ήταν πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια «κάποιων από τα πιο ταραχώδη χρόνια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη... Η κακή (σ.σ. εκλογική) απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ και η παραίτηση Τσίπρα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η θέση του ως κύρια αντιπολίτευση θα μπορούσε τώρα να αμφισβητηθεί από το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ», σχολιάζει το περιοδικό.
Το Reuters, έχει τίτλο «Ο Έλληνας αριστερός ηγέτης Τσίπρας παραιτείται από ηγέτης του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα» και εξηγεί ότι η απόφασή του ελήφθη μετά την «βαριά εκλογική ήττα». Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους: «Ο Αλέξης Τσίπρας, που εισέβαλε στην εξουσία με μια ατζέντα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα το 2015, αποχώρησε από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος την Πέμπτη...». Φιλοξενεί και την άποψη πολιτικών αναλυτών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές επειδή «απέτυχε να δει την προθυμία του εκλογικού σώματος να απομακρυνθεί από τα χρόνια της κρίσης».
Το BBC σχολιάζει ότι «ανέβηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. για να ξεπεράσει τη μαζική κρίση χρέους της Ελλάδας. Αλλά αρνήθηκε αυτές τις δεσμεύσεις αμέσως μετά, και πολλοί Έλληνες τον θυμούνται ως πολιτικό που παραλίγο να διώξει τη χώρα από την ευρωζώνη».
Το Associated Press αναφέρεται στις δηλώσεις του Αλέξης Τσίπρα και στην επόμενη ημέρα στο κόμμα. Στο ρεπορτάζ σημειώνει ότι κανένα από τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δε ζήτησαν την παραίτηση Τσίπρα για την εκλογική ήττα. «Ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον είχε προτρέψει να συλλογιστεί τα αποτελέσματα και να "προβεί στις απαραίτητες ενέργειες’"».
Σύμφωνα με το πρακτορείο η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου έχει λάβει στήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της.
Από την πλευρά του, ο Guardian κάνει μια αναδρομή στην πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Ο Τσίπρας υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2015 έως το 2019 σε πολιτικά ταραχώδη χρόνια, καθώς η χώρα πάλευε να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τερματίσει μια σειρά διεθνών προγραμμάτων διάσωσης".
Εστιάζει επίσης, στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου