Το αρνητικό αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου με τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την παντοδυναμία Μητσοτάκη και τη... δυναμική εμφάνιση της Ακροδεξιάς στην πολιτική σκακιέρα εκ των πραγμάτων δημιουργεί δυσμενείς συσχετισμούς για τον προοδευτικό πόλο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας, ένας ιστορικός πολιτικός κύκλος κλείνει. Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι πολλά, ο χρόνος λίγος και οι κοινωνικές απαιτήσεις μεγάλες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να δηλώνει «παρών» στην επόμενη ημέρα του κόμματος, προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές.
Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο απολογισμός και η εις βάθος αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα μονοπωλήσουν τον εσωκομματικό διάλογο. Πέρα από τον έβδομο της Κουμουνδούρου, οι διεργασίες και οι εσωκομματικές συζητήσεις φαίνεται πως έχουν ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον άτυπα. Εξάλλου, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εξαγγελία περί ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού του κόμματος και την εκπόνηση μίας νέας νικηφόρας πολιτικής στρατηγικής δεν αποτελούν μια εύκολη εξίσωση. Αρκεί κανείς να λάβει υπόψη τους δεδομένους χρονικούς περιορισμούς που προκύπτουν λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου συνυπολογίζουν ότι μπροστά μας υπάρχουν αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές. Η δεύτερη μάχη αποτελεί δε, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, σημείο καμπής για τη δυναμική ανάκαμψη-επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κεντρικά στελέχη, πάντως, του κόμματος επισήμαναν ότι το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο που διαμορφώνεται, ειδικότερα μετά την άνοδο της Ακροδεξιάς, απαιτεί γενναίες αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στην κοινωνία και στις ανάγκες της, μακριά από γραφειοκρατικές ισορροπίες και ιδιοτέλειες. Πρόκειται, όπως λένε, για μια νέα κατάσταση που ορίζει και νέα καθήκοντα για την Αριστερά και τους προοδευτικούς πολίτες.
Ανασυγκρότηση
Το ζήτημα της ανασυγκρότησης του κόμματος μπαίνει σε προτεραιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με δεδομένη μια «ασύλληπτη στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά», ο αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να βρει γρήγορα απαντήσεις στο πώς θα απευθυνθεί στην κοινωνία και θα γεννήσει εκ νέου ελπίδα. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα φανούν τα κενά της πολιτικής του, διατυπώνοντας παράλληλα τη θέση ότι ο πυρήνας της Δεξιάς που εκπροσωπεί η σημερινή Ν.Δ. είναι βαθιά συντηρητικός. Οι απαντήσεις, λοιπόν, πρέπει να δοθούν άμεσα, με τον αναπληρωτή γραμματέα να επιμένει ότι η συζήτηση στο εσωκομματικό επίπεδο πρέπει «να γίνει πολιτικά, χωρίς ανθρωποφαγία».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αναμετρηθεί με τα λάθη του και πρόσθεσε ότι η Αριστερά είναι «μία παράταξη με διάρκεια και προοπτική». Αναφερθείς στον Αλ. Τσίπρα, έκανε την εκτίμηση ότι «έχει πολλά να δώσει και στην Αριστερά και στην παράταξη και στη χώρα».
Για την ανάγκη ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα μίλησε ο Δημήτρης Βίτσας, «ξεκινώντας από τη ηγεσία». Σημείωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν ευθύνες «που πρέπει να αναδείξει, να αναλάβει και να ακούσει την κριτική ο ίδιος ο πρόεδρος». Επιπλέον, μίλησε για τις διαδικασίες ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού, προτάσσοντας ένα δημοκρατικό συνέδριο όπου θα συζητηθούν όλα. Στο μεταξύ, τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που δεν θα είναι συνέδριο κραυγών και ανταλλαγής χαρακτηρισμών ούτε συνέδριο «fast track» εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο λόγος στα όργανα
Οι πληροφορίες θέλουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συγκαλούνται υπό τον Αλ. Τσίπρα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πρώτα απ’ όλα θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Γραφείο και στη συνέχεια η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα βήματα του νέου οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνουν τον τρόπο και τον προσανατολισμό που θα έχει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι στο τραπέζι θα «πέσουν» το ζήτημα της διεξαγωγής ενός έκτακτου συνεδρίου, όπως και η διαδικασία εκλογής προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι το συνέδριο πρέπει να λάβει χώρα το φθινόπωρο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι διαβουλεύσεις, πάντως, θα συνεχιστούν. Μεταξύ των στελεχών επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις, οι οποίες, όπως σημειώνουν όλες οι πλευρές, πρέπει να γίνουν με πολύ προσεκτικά βήματα. Τον πρώτο, πάντως, και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα μέλη του κόμματος...
Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου