4.6.23

ΗΠΑ: Έπεσαν οι υπογραφές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας...


Tιτλοι τέλους, έστω και προσωρινά, στον κίνδυνο χρεοκοπίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με την υπογραφή του Τζο Μπάιντεν στο νόμο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους με περικοπές των δημόσιων δαπανών...

Έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επικύρωσε τον νόμο, αποτρέποντας τη στάση πληρωμών.


Τα δύο σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν αυτήν την εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο, αφού ο Μπάιντεν κατέληξε σε συμφωνία με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Κέβιν Μακάρθι, έπειτα από τεταμένες, πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

Ο νόμος αυτός αναστέλλει για δύο χρόνια, μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και καθορίζει επίσης ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει ότι θα υπέγραφε τον νόμο αμέσως μόλις έφτανε στο γραφείο του, επισημαίνοντας ότι «τίποτα δεν θα ήταν πιο ανεύθυνο, πιο καταστροφικό» από τη χρεοκοπία των ΗΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του μετά τις 5 Ιουνίου, εφόσον δεν υπήρχε μέχρι τότε κάποια συμφωνία στο Κογκρέσο.

Όπως πρόσφατα έγραφε η ΕΦ.ΣΥΝ. (Το χρέος και ο... ελέφαντας), το 2000, το χρέος των ΗΠΑ ήταν 3,5 τρισ. δολάρια και αναλογούσε στο 35% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, πέρυσι, άγγιξε τα 24 τρισ. δολάρια και ήταν ίσο με το 95% του ΑΕΠ. Αν η αναλογία χρέους/ΑΕΠ είχε παραμείνει στο μέτριο 35% των αρχών του αιώνα, τότε το σημερινό χρέος θα ήταν 9 τρισ. δολάρια αντί για 24 τρισ. δολάρια.

Την απάντηση στο γιατί οι ΗΠΑ χρεώθηκαν με επιπλέον 15 τρισ. δολάρια σε αυτά τα 22 χρόνια δίνει μια ανάλυση του Ινστιτούτου Watson του Πανεπιστημίου Brown. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το κόστος των πολέμων στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ από το οικονομικό έτος 2001 έως το οικονομικό έτος 2022 ανήλθε στο επιβλητικό ποσό των 8 τρισ. δολαρίων.

Ηταν δηλαδή πάνω από το μισό του επιπλέον χρέους των 15 τρισ. δολαρίων σε αυτήν την περίοδο. Τα υπόλοιπα 7 τρισ. δολάρια προέκυψαν σύμφωνα με την ανάλυση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα που προκάλεσαν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 (και η διάσωση των τραπεζών) και η πανδημία Covid-19 (και ο άκρατος πλουτισμός των φαρμακοβιομηχανιών).


Δεν υπάρχουν σχόλια: