26.6.23

Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ...


Με χαμηλούς τόνους -ούτε λόγος για πανηγυρισμούς, μια και το εκλογικό αποτέλεσμα  δεν το επιτρέπει παρά την οριακή... ποσοστιαία αύξηση – υποδέχτηκε η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, δεν περνά απαρατήρητο ότι προφανώς το 11,85% της κάλπης του Ιουνίου του 2023 μόνο σαν επιβεβαίωση της εκλογικής ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ η οποία είχε καταγραφεί στις εκλογές του Μαΐου 2023 (11,46% από 8,10% το 2019).

Πάντως, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο των προσδοκιών της Χαριλάου Τρικούπη που είχε θέσει σαν στόχο να αποτυπώσει η κάλπη εμφατικά τον στόχο να καταστεί το ΠΑΣΟΚ  ισχυρή αντιπολίτευση και να αποτελέσει τον πολιτικό φορέα που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάδειξη της σύγχρονης Κεντροαριστεράς ως την πραγματική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει κριτική εσωκομματικά για τον χειρισμό της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, ιδιαίτερα όσον αφορά  κυρίως για το ότι «παρασύρθηκε» σε μια τακτική που βασίστηκε περισσότερο στα πυρά κατά των πολιτικών αντιπάλων και υποβάθμισε τις προγραμματικές θέσεις στο δημόσιο διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο έχει πρόσθετη σημασία, η κατακλείδα  στην τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, το βράδυ της Κυριακής των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023: «Από αύριο το πρωί, ξεκινά ένα νέο ταξίδι για τη δημιουργία ενός ρεύματος κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, για μια ισχυρή Ελλάδα. Την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρωταγωνιστή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε αυτή την πορεία θα είμαστε όλοι μαζί».    

Παράλληλα, επίδικο για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα είναι  η αντιπολιτευτική του τακτική,  με δεδομένο ότι στη Χαριλάου Τρικούπη  υπάρχουν στελέχη που επιζητούν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και άλλα που επιζητούν περισσότερο τη νομοθετική συναίνεση και τη στήριξη κυβερνητικών νομοσχεδίων.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως επέλεξε στις πρώτες δηλώσεις του να δώσει έμφαση στο ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει  μάχη «για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον σεβασμό των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάδειξη ενός νέου , βιώσιμου και ανθεκτικού μοντέλου παραγωγής, που θα δώσει προοπτική στη νέα γενιά».

Παράλληλα, υπάρχει προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη για την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών μορφωμάτων και ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης προέβαλε ότι διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ «ήταν δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα».  Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στη σημασία που έχει ότι στη
διπλή εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ αύξησε την εκλογική και κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 50%. Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Δράμας, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Ρεθύμνης, Χαλκιδικής, Χίου.  Τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις (τέταρτη θέση) είχε σε 10 εκλογικές περιφέρειες; Α΄Αθηνών, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, β2΄Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β2 Νοτίου τομέα Αθηνών, Α΄Πειραιώς, Β΄Πειραιώς , Β΄Δυτικής Αττικής, Α΄Θεσσαλονίκης, Κεφαλληνίας, Σάμου.

Το ΠΑΣΟΚ κατέκτησε 32 έδρες (τον Μάϊο  είχε λάβει 41 έδρες). Σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2023 το ΠΑΣΟΚ χάνει τις έδρες στις εκλογικές περιφέρειες Β΄Πειραιά (Δημήτρης Διαμαντίδης), Β΄Θεσσαλονίκης (Αθανάσιος Γλαβίνας),  Σερρών ( Μιχάλης Τζελέπης ), Τρικάλων ( Γιώργος Οικονόμου ), Φθιώτιδας (Νικόλαος Τσώνης), Πέλλας (Ραχήλ Αλεξανδρίδου), Μεσσηνίας (Παναγιώτης Αδαμόπουλος), Κορινθίας (Αικατερίνη Ταγαρά), Καρδίτσας (Σωτήρης Παπαγεωργίου).

Βουλευτές επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλέγονται ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Δημήτρης Μάντζος.  Στο βόρειο Τομέα Αθηνών τη μία έδρα λαμβάνει η Μιλένα Αποστολάκη ( ο πρώην υπουργός  Ανδρέας Λοβέρδος δεν εκλέγεται), στην Α΄Αθήνας εκλέγεται ο Παύλος Γερουλάνος, (ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν εκλέγεται), στον Δυτικό Τομέα εκλέγεται η Νάντια Γιαννακοπούλου, στην Ανατολική Αττική ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Στην Αχαΐα εκλέγεται ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην Ηλεία ο Μιχάλης Κατρίνης, στην Αιτωλοακαρνανία  εκλέγεται η Χριστίνα Σταράκα, στην Αργολίδα ο Ανδρέας Πουλάς, στην Αρκαδία ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στη Βοιωτία ο Γιώργος Μουλκιώτης, στη Δράμα ο Τάσος Νικολαΐδης, στην εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσων ο Γιώργος Νικητιάδης, στην Εύβοια η Αικατερίνη Καζάνη.  Στη Λάρισα εκλέγεται η Λίτσα Λιακούλη, στη Χαλκιδική ο Απόστολος Πάνας, στα Ιωάννινα ο Γιάννης Τσιμάρης, στην Κέρκυρα ο Δημήτρης Μπιάγκης , στο Κιλκίς ο Στέφανος Παραστατίδης, στην Κοζάνη ο Πάρις Κουκουλόπουλος, στην Ξάνθη ο Μπαράν Μπουρχάν, στη Ροδόπη ο Αχμέτ Ιλχάν. Στη Λακωνία εκλέγεται η Νάγια Γρηγοράκου, στο Λασίθι η Κατερίνα Σπυριδάκη, στη Λέσβο ο Παναγιώτης Παρασκευΐδης, στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνης ο Εμμανουήλ Χνάρης και στη Χίο ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Στο Ηράκλειο Κρήτης όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει  επίσης υποψηφιότητα εκλέγεται η Βατσινά Ελένη ενώ στη  Α΄Θεσσαλονίκης, τρίτη εκλογική περιφέρεια στην οποία επίσης έχει θέσει υποψηφιότητα ως αρχηγός κόμματος Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να είναι υποψήφιος στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες, όπως και τον Μάιο: στην Α΄Θεσσαλονίκης όπου εάν την κρατήσει δεν θα εκλεγεί ο Χάρης Καστανίδης, στο Νότιο Τομέα όπου εκλέγεται ο Παύλος Χρηστίδης και στο Ηράκλειο όπου και πάλι το ΠΑΣΟΚ κατέκτησε δυο έδρες (στη μια εκλέγεται η Ελένη Βατσινά και στην άλλη εφόσον και πάλι δεν την κρατήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο  Φραγκίσκος Παρασύρης)...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: