Σε αποδόμηση των «προεκλογικών πυροτεχνημάτων», κοινώς των υποσχέσεων και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τον τόνο στη νέα εκλογική μάχη με το σύνθημα «επιτρέπεται να πέσεις επιβάλλεται να σηκωθείς».
Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που... σήμερα το πρωί θα βρεθεί στο Βύρωνα επιχειρεί να τονώσει την κλονισμένη ψυχολογία μελών και ψηφοφόρων του κόμματος στέλνοντας το μήνυμα ότι η ενίσχυση του στην κάλπη κόντρα στα σχέδια της ΝΔ όχι μόνο είναι εφικτή αλλά θα αποτρέψει και την κοινωνική λεηλασία.
Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου μπαίνουν οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για αύξηση μισθών αλλά και το γαλάζιο πρόγραμμα για τη φορολογία.
Στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat δείχνουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα: τρίτη από το τέλος στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης). Από την άλλη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4% το 2022 ενώ με βάση το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού έχει φτάσει μέχρι το 40% για τα νοικοκυριά που βγαζουν έως και 750 ευρώ.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης τάζει «1.500 ευρώ μέσο μισθό μέσα στην τετραετία», όμως όπως λένε ανάμεσα στις γραμμές των στοχευμένων λέξεων, αναδύονται τα τεράστια ερωτήματα και τα κενά της πολιτικής της ΝΔ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξηγούν ότι στο μέγεθος του «μέσου μισθού» συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μεγάλοι μισθοί όσο και οι μικροί σχολιάζοντας πως δεν γίνεται σαφές τι ακριβώς προβλέπει η υπόσχεση της ΝΔ για τους μισθούς που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό; Ως εκ τούτου αδυνατούν να κατανοήσουν τι μπορεί να σημαίνει η πρόταση της ΝΔ για την αγοραστική δύναμη καθώς εάν οι όποιες αυξήσεις είναι μικρότερες της αύξησης της πληθωρισμού, τότε ο πραγματικός μισθός θα μειώνεται.
Συγχρόνως αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει πώς θα γίνει η αύξηση του μέσου μισθού χωρίς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την οποία έχει αποκλείσει η ΝΔ. Και επιπλέον να διευκρινίσει πώς θα γίνει η αύξηση του μέσου μισθού χωρίς την επαναφορά των τριετιών την οποία έχει αποκλείσει η ΝΔ αλλά το κυριότερο με ποιον μηχανισμό θα πετύχει την αύξηση των μισθών.
«Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει πώς θα προστατευτεί η αγοραστική δύναμη χωρίς σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό;» διερωτώνται στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Στον αντίποδα των ασαφειών της ΝΔ παραθέτουν την προγραμματική πρότασή του κόμματός τους για την αύξηση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για το 2023
-Υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό
-Αύξηση του μισθού δημοσίων υπαλλήλων 10% για το 2023, με δημοσιονομικό κόστος 1,4 δις
-Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
-Ξεπάγωμα των τριετιών
- Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και των απλήρωτων υπερωριών.
Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου πιέζουν τη ΝΔ για το θέμα της φορολογίας, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών που έχει συντελεστεί την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό όπως αναφέρουν συνέβη μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Και χρησιμοποιούν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το καλάθι του νοικοκυριού και την τιμή της βενζίνης αφού με την ακρίβεια απογειώνονται από τα 50 στα 100 ευρώ και τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και πάλι οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες: μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτό συνέβη γιατί οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ο έμμεσος φόρος παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίστοιχα, μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως σημαντικό μέρος αυτών των υπερεσόδων του δημοσίου επ’ ευκαιρία της πληθωριστικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών.
Τι αντιπαραβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ;
-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δισ.
-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις
-Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με δημοσιονομικό κόστος 160 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του μία σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες στα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη:
-Αύξηση του αφορολογήτου για όλους (εκτός από μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) στις 10.000 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 383 εκατ. ευρώ.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φόρου που πλήττει οριζόντια επιχειρηματίες και επαγγελματίες, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ....
Βούλα Κεχαγιά
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου