Στη φυσιολογική αποχή- κοντά στο 50%- λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μαΐου αποδίδουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τη μείωση του ποσοστού του.
«Και πάλι καλά», λένε, μάλιστα, δίνοντας έμφαση στο ότι... παραμένουν αξιωματική αντιπολίτευση και με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.
Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζουν στο ότι η Χαριλάου Τρικούπη βγήκε πάλι τέταρτη στην Αττική, κερδίζοντας πόντους μόνο στην περιφέρεια όπου οι διακυβεύσεις δεν είναι τόσο πολιτικές και οι διαπροσωπικές σχέσεις υποψηφίων κι εκλογικού σώματος έχουν μεγαλύτερη αξία.
Από την άλλη, ωστόσο, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το ότι η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα περιορίστηκε στους 47 βουλευτές, αριθμός που δεν τους δίνει καν τη δυνατότητα να καταθέσουν μόνοι τους πρόταση μομφής ή, έστω με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, να καταθέσουν πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.
Ομοίως, οι απώλειες πρωτοκλασάτων στελεχών είναι ουκ ολίγες, με ηχηρότερες ανάμεσά τους των Νίκου Βούτση, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Χρήστου Σπίρτζη, Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργου Τσίπρα Γιάννη Μουζάλα.
Εκτός Βουλής μπορεί να μείνει και η Πόπη Τσαπανίδου, αν και δεν αποκλείεται να παραιτηθεί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος.
Το ότι, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει βουλευτή στην Α' Πειραιώς σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, πως θα επιλέξει αυτήν την έδρα ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας εκτός τον Θοδωρή Δρίτσα και διασώζοντας την Ρένα Δούρου στη Δυτική Αθήνα.
Όπως κι αν έχει, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε την προγραμματική αντιπολίτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη σοβαρή αντιπρόταση στη ΝΔ, αλλά και με δομικές αλλαγές στο κόμμα.
Μπορεί να μην μίλησε ανοιχτά για νέο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το υπονόησε σαφώς μιλώντας για έναν πολιτικό κύκλο που έκλεισε στις 25 Ιουνίου.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την αναβάπτισή του από την ψήφο των μελών του κόμματος πριν ή μετά τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, ο χρόνος διεξαγωγής του οποίου δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.
Το πιθανότερο είναι, πάντως, το συνέδριο να λάβει χώρα Νοέμβριο ή Δεκέμβριο κι αυτό να καθορίσει την εκλογή προέδρου από τη βάση.
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, δύσκολα θα υπάρξει αντίπαλη υποψηφιότητα σε αυτή του κ. Τσίπρα η οποία να έχει σοβαρή δυναμική επικράτησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, θα επιδιώξει αυτήν τη φορά τα κομματικά όργανα να αντιπροσωπεύουν την πραγματική βάση του κόμματος κι όχι κυρίως τη γραφειοκρατία του.
Μέσα στην εβδομάδα- πάντως όχι σήμερα Δευτέρα- αναμένεται να συνεδριάσουν Εκτελεστικό Γραφείο και Πολιτική Γραμματεία που θα προετοιμάσουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες από τώρα, αφού μεσολαβούν και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Είναι η Κεντρική Επιτροπή, εξάλλου, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το συνέδριο και τη μορφή του, αν θα είναι δηλαδή προγραμματικό ή θα αποφασίσει εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής...
Γιάννης Συμεωνίδς
cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου