1. Αρχικά το ερώτημα "ποιος ωφελείται περισσότερο" είναι βλακώδες καθώς το όφελος δεν είναι ακριβώς ποσοτικό. Όλοι ξέρουμε ότι είναι... άλλο πράγμα η τιμή ως ποσοτικό μέγεθος και άλλο η αξία. Άλλη αξία έχουν τα 50 ευρώ γι'αυτόν που βγάζει λίγα και άλλη γι'αυτόν που βγάζει πολλά. Γι'αυτόν που βγάζει λίγα, μια μείωση του ΦΠΑ κατά 7% μπορεί να είναι το όριο ανάμεσα στο να επιβιώνει ή να φυτοζωεί, στο να μπορεί να πάρει ένα φάρμακο ή όχι. Αν ήταν έτσι όπως τα λέει ο Σκέρτσος τότε πολύ εύκολα θα λέγαμε "ας πάμε τον ΦΠΑ στο 50%" να μην ευνοούνται οι πλούσιοι.
2. Το δεύτερο πρόβλημα στο συλλογισμό είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη του ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν ωφελεί μόνο τον καταναλωτή, αλλά αυξάνει και το πλήθος των συναλλαγών. Να δώσω ένα παράδειγμα:
Αν εγώ ρίξω ένα χιλιάρικο στην αγορά και αυτό το χιλιάρικο ξεκινήσει να αλλάζει χέρια και να αποδίδεται διαδοχικά ΦΠΑ 24%, μετά από δέκα συναλλαγές στην αγορά θα έχουν μείνει 84,59 ευρώ, ενώ πρακτικά το χιλιάρικο θα έχει αποδοθεί όλο σε ΦΠΑ μετά από 27 συναλλαγές.
Αντίστοιχα αν εγώ ρίξω ένα χιλιάρικο στην αγορά και αυτό το χιλιάρικο ξεκινήσει να αλλάζει χέρια και να αποδίδεται διαδοχικά ΦΠΑ 17%, μετά από δέκα συναλλαγές στην αγορά θα έχουν μείνει 186,94 ευρώ, ενώ πρακτικά το χιλιάρικο θα έχει αποδοθεί όλο σε ΦΠΑ μετά από 38 συναλλαγές.
Στην πρώτη περίπτωση, αυτό το ένα χιλιάρικο κινούμενο στην αγορά δημιουργεί έναν όγκο συναλλαγών της τάξης των 4163,34 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση ο όγκος συναλλαγών φτάνει τα 5877,40 ευρώ, δηλαδή 40% παραπάνω. (θα ανεβάσω ένα Excel στα σχόλια).
Ουσιαστικά δηλαδή, με μείωση του ΦΠΑ κατά 7 μονάδες, από το 24% στο 17%, το συνολικό όφελος της αγοράς δεν είναι μόνο 7%. Στην πράξη βέβαια δεν είναι ούτε 40% (για πάρα πολλούς λόγους), αλλά είναι βέβαιο ότι μια μείωση τουλάχιστον σε καταναλωτικά προϊόντα μικρού κόστους και καθημερινής χρήσης μπορεί να έχει πολύ θετικό αποτέλεσμα και για τον καταναλωτή και για την αγορά.
3. Ακόμα και το ποσό που προκύπτει από τη μείωση του ΦΠΑ λάθος το έχει υπολογίσει... Στα 1000 ευρώ κατανάλωσης που περιλαμβάνουν 24% ΦΠΑ, ο ΦΠΑ είναι 193,55 ευρώ... Με μείωση του ΦΠΑ κατά 7 μονάδες, δηλαδή ΦΠΑ 17%, ο ΦΠΑ είναι 145,30 ευρώ, δηλαδή η μείωση σε απόλυτα νούμερα δεν είναι 70 ευρώ αλλά 48,25! Το ίδιο υπολογιστικό λάθος έχει κάνει προφανώς και για τα 520 ευρώ και για τα 1500.
Αυτός ο άνθρωπος τώρα, που δεν μπορεί να βάλει δύο νούμερα στη σειρά και να κάνει δύο πράξεις λογίζεται ως άριστος...
Από το Facebook του Χάρη Χεϊζάνογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου