Το κύριο στη νέα κυβέρνηση δεν αφορά τον τεράστιο αριθμό των μελών της (64 υπουργοί και υφυπουργοί μαζί με τον πρωθυπουργό) και την ανακύκλωση προσώπων. Αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά τους ανθρώπους γύρω από τον πρωθυπουργό και τη σύνθεση των υπουργείων, είναι απολύτως βέβαιο πως θα καταλάβει ότι... αυτή τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Είναι αλήθεια πως ο Κ. Μητσοτάκης, όταν ενεργεί με όρους πολιτικής επιβίωσης, επικράτησης και εδραίωσης, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Κάνει αυτό που κάθε φορά τον συμφέρει χωρίς κανέναν φραγμό. Στις πολιτικές απόψεις του, όμως, ήταν πάντα ακραιφνής νεοφιλελεύθερος. Οπαδός της πυγμής και της καταστολής για την επίτευξη των στόχων του και αμετανόητος υποστηρικτής της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, της απελευθερωμένης ιδιωτικής οικονομίας.
Στην πρώτη τετραετία, λόγω του συσχετισμού δυνάμεων και κυρίως λόγω της πανδημίας, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εφαρμόσει όλα όσα σχεδίαζε, παρά ένα μόνο μέρος. Στη δεύτερη όμως θητεία του –με κατακερματισμένη την αντιπολίτευση από αριστερά του και με υπερδιπλάσια διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή με παντοδυναμία και χωρίς κοινοβουλευτικά εμπόδια– αισθάνεται, καθώς φαίνεται, απολύτως απελευθερωμένος να εφαρμόσει όλο το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του, κρυφό και φανερό. Η πρόθεσή του αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Κατ’ αρχάς το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Ενίσχυσε το «επιτελικό κράτος» στο Μαξίμου με τους τρεις υπουργούς Επικρατείας. Δημιούργησε ένα υπερυπουργείο Οικονομικών –στον έλεγχο του οποίου βρίσκεται, πλέον, όλο το χρήμα– και τέθηκε επικεφαλής του ο εμμονικός νεοφιλελεύθερος αλλά και υπάκουος στο αφεντικό του (λέξη δεν έβγαλε που τον παρακολουθούσαν) κ. Χατζηδάκης.
Στο υπουργείο Εργασίας τέθηκε ο ακροδεξιός κ. Γεωργιάδης που διακρίνεται για την... αγάπη του προς τον εργαζόμενο λαό. Στο υπουργείο Υγείας, όπου αναμένονται βαθιές τομές με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, τέθηκε επικεφαλής ο «πρύτανης» της καταστολής κ. Χρυσοχοΐδης, καθώς αναμένονται έντονες αντιδράσεις. Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε σε εξωκοινοβουλευτική ηγεσία, χωρίς εκλογικές δεσμεύσεις, καθώς μάλλον ετοιμάζονται αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές λύσεις στα ελληνοτουρκικά.
Με δύο λόγια, η νέα κυβέρνηση ήρθε για να μην αφήσει τίποτα όπως το γνωρίζαμε. Το πισωγύρισμα που σχεδιάζεται θα είναι ολοκληρωτικό. Και οι αντιστάσεις μετά την οδυνηρή ήττα της Αριστεράς είναι προς αναζήτηση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.