Στο επίκεντρο της κριτικής παραμένει η χώρα μας, καθώς η δική της άρνηση, μαζί της Ουγγαρίας είναι, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει καθυστερήσει η έγκριση του 11ου πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Τα νέα αυτά μέτρα στρέφονται... κατά όσων σπάνε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής.
Το προσχέδιο φέρεται να σημειώνει ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα απαγορεύουν τα πλοία που έχουν χαρακτηριστεί από άλλα κράτη-μέλη ότι συμμετέχουν σε μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο ή κλείνουν τα συστήματα αυτόματου εντοπισμού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Lloyd’s List το ενδέκατο πακέτο πλησιάζει προς ολοκλήρωση, ενώ ορισμένα από τα κεντρικά του στοιχεία έχουν αλλάξει κατά πολύ και είναι αρκετά πιο χαλαρά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικές αντιρρήσεις απαιτώντας ορισμένοι Έλληνες εφοπλιστές και ναυτιλιακές εταιρείες να διαγραφούν από την ουκρανική λίστα με τους «σπόνσορες του πολέμου», παρότι τα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο φέρονται να συμμορφώνονται με τις κυρώσεις. Πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, το Politico είχε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον ρόλο που παίζουν Ελλάδα και Ουγγαρία σαμποτάροντας τις συζητήσεις.
Σημειώνεται ότι εταιρείες όπως οι TMS Tankers Limited, Minerva Marine Inc, Thenamaris Ships Management, Delta Tankers, Dynacom Tankers Management κατονομάζονται στην ουκρανική λίστα μαζί με ορισμένους από τους πιο γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές που είναι και οι ιδιοκτήτες τους.
Τα ελληνόκτητα τάνκερ είναι περίπου το 47% από όλα τα πετρελαιοφόρα που βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.
Οι αλλαγές που χαλαρώνουν τα μέτρα
Ανώτερες πηγές που έχουν δει το νέο προσχέδιο αναφέρουν ότι έχει, πλέον, σημαντική στήριξη και ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες με τη βασική πρόταση να είναι η δημιουργία ενός συστήματος ειδοποίησης ανάμεσα σε κράτη μέλη της Ε.Ε. όταν πρόκειται να απαγορεύουν τον ελλιμενισμό συγκεκριμένων πλοίων.
Οι τελευταίες πινελιές δεν έχουν μπει ακόμη, ενώ κρίσιμο θέμα διαπραγμάτευσης είναι το εάν οι απαγορεύσεις θα είναι ανά ταξίδι ή σε μόνιμη βάση.
Η μεγάλη αλλαγή που κάνει το μέτρο πολύ πιο χαλαρό και ίσως και αναποτελεσματικό είναι ότι η επιβολή των κανόνων θα είναι στη… διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους μέλους, ενώ το τελικό κείμενο θα προβλέπει και περίοδο χάριτος τριάντα ημερών.
Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό μπορεί να είναι λιγότερο αυστηρό σε σχέση με την αρχική πρόταση, αλλά είναι το πρώτο βήμα για να επιβληθούν συγκεκριμένοι κανόνες σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Με βάση τα νέα μέτρα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν άλλες κυβερνήσεις εάν πλοία που φέρουν τη δική τους σημαία προβαίνουν σε «απατηλές ναυτιλιακές πρακτικές» και θα τιμωρηθούν με απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια τους. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα υπάρξουν κεντρικές κατευθύνσεις από την Κομισιόν προκειμένου να καθοριστεί τι σημαίνει ο όρος «απατηλές ναυτιλιακές πρακτικές».
Γερμανικοί αστερίσκοι και η αμερικανική τακτική
Αρκετές χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η Γερμανία, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για σχέδια που στοχεύουν απευθείας σε χώρας, προειδοποιώντας ότι θα βλάψουν τις διπλωματικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσουν χώρες στην αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας. Πρότειναν να υπάρξει στόχευση απευθείας σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια προκειμένου να παρεμποδίσουν την λειτουργία του «μαύρου στόλου» και πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους να ανεβάσουν και εκείνοι την πίεση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί έχουν οδηγήσει έναν αυξανόμενο αριθμό πλοίων στον «μαύρο στόλο» και για τον λόγο αυτό πρέπει να αλλάξει η στρατηγική που ακολουθείται.
Τόσο οι Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες, άλλωστε, έχουν αρχίσει να συμφωνούν ότι υπάρχει παράκαμψη των κυρώσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό και αναζητούν πιο άμεσες παρεμβάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου